Aandeel AngloGold presteert ondermaats

© Getty Images/iStockphoto

De hoge kosten en de geopolitieke risico’s spelen AngloGold parten. Om dezelfde redenen is het aandeel goedkoop maar risicovol.

Het aandeel van de derde grootste goudproducent ter wereld presteerde het voorbije jaar ondermaats. Terwijl de Van Eck Gold Miners-index, die de beursprestatie van een korf goudmijnaandelen weerspiegelt, 20 procent hoger klom, verloor AngloGold Ashanti verloor 15 procent. Die underperformance valt grotendeels te verklaren door een hoger dan gemiddelde kostenstructuur en het politieke en sociale risico door de ligging van zijn activa. De roots van AngloGold liggen in Zuid-Afrika en de rest van het Afrikaanse continent.

Het voormalige thuisland staat met activa als Vaal River, West Wits en Surfacenog steeds in voor iets meer dan een kwart van de groepsproductie. Elders in Afrika heeft AngloGold activa in Ghana, Mali, Guinea, Tanzania en de Democratische Republiek Congo (DRC). Die staan samen in voor 36 procent van de output. De activa op het Amerikaanse continent concentreren zich in Brazilië en Argentinië, goed voor 23 procent van de groepsomzet. Australië (Tropicana en Sunrise Dam) levert met 14 procent de kleinste bijdrage.

De mijnen van de groep produceerden vorig boekjaar gezamenlijk 3,63 miljoen troy ounce goud, tegenover nog 3,95 miljoen troy ounce een jaar eerder. De tweede jaarhelft was iets beter. De output lag toen 8 procent hoger dan in de eerste helft van het jaar. De reserves van de groep bedragen 50,1 miljoen troy ounce.

Samen met de output stegen ook de productiekosten, van 910 dollar per troy ounce in 2015 naar gemiddeld 986 dollar vorig jaar. In de tweede jaarhelft was dat zelfs 1058 dollar. De stijgende kosten zetten de toch al vrij schamele marges onder druk. Met name de Zuid-Afrikaanse mijnen waren in de tweede jaarhelft amper nog winstgevend met productiekosten van 1205 dollar. Ook de Australische mijnen kampen met een relatief hoge kostenstructuur (gemiddeld 1067 dollar).

Gelukkig werd een en ander gecompenseerd door een toename van de goudprijs. Die steeg vorig jaar met 14 procent. Ondanks de lagere productie en de hogere kosten klom de bedrijfswinst in het boekjaar 2016 met 5 procent naar 1,55 miljard dollar. Ook de vrije kasstroom evolueerde gunstig. Die steeg in 2016 naar 287 miljoen dollar tegenover 141 miljoen dollar een jaar eerder.

AngloGold mikt voor dit jaar op een min of meer stabiele productie van 3,6 tot 3,75 miljoen troy ounce. De gemiddelde productiekosten zullen verder toenemen naar 1050 tot 1100 dollar. AngloGold bouwde vorig jaar de nettoschuld af van 2,19 naar 1,92 miljard dollar. Dat komt overeen met 1,2 keer de ebitda, tegenover nog 1,5 keer de ebitda een jaar eerder. Met cash en een kredietlijn van bijna 1,5 miljard dollar, gespreid over verschillende valuta, hoeft AngloGold bovendien geen liquiditeitsproblemen te vrezen. Een verdere schuldreductie blijft een van de prioriteiten. Toch werd beslist na een onderbreking van drie jaar opnieuw een dividend uit te keren. De nieuwe dividendpolitiek voorziet in een uitkering van 10 procent van de operationele kasstroom voor kapitaaluitgaven. Dat dividend kost Anglogold ongeveer 40 miljoen dollar.


Conclusie

De relatief hoge kostenstructuur en het bovengemiddelde politieke risico verklaren waarom AngloGold ondermaats presteerde. Toch genereert de mijngroep positieve kasstromen. Het dividend is eerder symbolisch. AngloGold is tegen 1,5 keer de boekwaarde niet duur, maar het risicoprofiel ligt wel hoger dan bij de andere grote mijngroepen.


Advies : koopwaardig

Risico : hoog

Rating : 1C

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 4,8 miljard dollar

K/w 2016: 43

Verwachte k/w 2017: 15

Koersverschil 12 maanden: -15%

Koersverschil sinds jaarbegin: +11%

Dividendrendement: 0,9 %

Partner Content