Achterblijver AB InBev is toe aan een comeback

Carlos Brito (CEO AB InBev) © belga

Tot eind december geven we elke dag een favoriet aandeel voor 2018 prijs, waarvan we volgend jaar een meer dan gemiddeld rendement verwachten. Vandaag: AB InBev.

Na de overname van zijn sectorgenoot SABMiller is AB InBev meer dan ooit de wereldmarktleider in de biersector. De brouwerijgroep heeft Europese rivalen als Heineken en Carlsberg nog maar eens nakijken gegeven. In 2016 haalde ze een omzet van 45,5 miljard euro, maar door de integratie van SABMiller moet dat cijfer dit jaar richting 57 miljard euro evolueren, of een toename met zowat een kwart. In 2010 bedroeg de jaaromzet nog 36,3 miljard euro. Aan verscheidenheid van bieren heeft de groep geen gebrek. Daaronder zitten internationale merken als Budweiser, Corona, Stella Artois, Beck’s, Leffe en Hoegaarden, naast lokale kampioenen als Bud Light, Skol, Brahma, Sibirskaya Korona, Chernigivske, Cass en uiteraard Jupiler.

Terugblik op 2017

In 2016 liepen CEO Carlos Brito en de andere topmanagers een aantal bonussen mis, omdat ze hun doelstellingen hadden gehaald. AB InBev staat bekend als een lagekostenkampioen, waardoor het uitzonderlijke winstmarges kan realiseren. Maar de winstgevendheid stelde in 2016 teleur. De ebitda-marge (de verhouding tussen de bedrijfskasstroom en de omzet) zakte naar 36,7 procent, tegenover nog 38,5 procent in 2015. 2017 stond dan ook in het teken van het margeherstel. In de eerste negen maanden is dat aardig gelukt. De ebitda-marge stond na negen maanden weer op 38 procent. Als dat cijfer wordt bevestigd in het vierde kwartaal, komen we weer uit in de buurt van het cijfer van 2015.

In het derde kwartaal viel wel de volumedaling tegen (-1,2%), wat een domper zette op het koersherstel. De belangrijke thuismarkt Brazilië bleef het moeilijk hebben, en in de Verenigde Staten speelde de ondermaatse zomer en het heftige orkanenseizoen de bierreus flink parten. Toch is er na negen maanden een organische groei van 4,1 procent (3,6% in het derde kwartaal).

De verwachtingen voor 2018

Na de omzetsprong van 2017 door de acquisitie van SABMiller mikt de analistenconsensus op een omzetgroei van 3 procent in 2018. Cruciaal wordt of de volumes toenemen en de marges verruimen. De magische drempel van een ebitda-marge van 40 procent komt in zicht. Volgens de gemiddelde analistenverwachting moet AB InBev een winst per aandeel van iets meer dan 5 euro kunnen halen. Dat veronderstelt dat de toestand op de Braziliaanse markt verbetert en dat de cijfers uit de Verenigde Staten verbeteren. Zonder grote ongelukken moet dan haalbaar zijn.

Waarom een favoriet?

We verwachten in 2018 een comeback van achterblijver AB InBev. De voorbije twee jaar presteerde het aandeel 28 procent minder dan de Bel-20-index en 20 procent minder dan de Stoxx600 Food & Beverages-index, de index van de voedings- en de dranksector. Dat is opvallend, omdat het aandeel van AB InBev het het afgelopen decennium ruim 200 procent beter heeft gedaan dan de Bel-20 en 80 procent beter dan de sectorindex.

De hamvraag is of er de komende jaren nog veel ruimte is voor een margeverbetering. We denken dat de integratie van SABMiller daarvoor de ruimte biedt en we geloven ook dat er opnieuw ruimte is voor volumegroei. Als dat gebeurt, is er zeker ruimte voor een inhaalbeweging van de biergigant. Na twee à drie jaar magere jaren moet in 2018 er weer schuim op de pint van de aandeelhouders komen.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Koers: 94,45 euro

Ticker: ABI BB

ISIN-code: BE0974293251

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 190,6 miljard euro

K/w 2016: 33

Verwachte k/w 2017: 26

Koersverschil 12 maanden: -1%

Koersverschil sinds jaarbegin: -6%

Dividendrendement: 3,8%

Partner Content