Agnico-Eagle Mines blijft een efficiënte gouddelver

© Agnico-Eagle Mines

Agnico-Eagle Mines investeert 1,2 miljard dollar in een nieuwe mijn en de uitbreiding van een bestaande mijn. Na een sterk 2016 zal de goudproductie dit en volgend jaar stabiliseren.

Agnico-Eagle Mines is een middelgrote goudproducent met een output van 1,66 miljoen troy ounce in 2016. De groep haalt productiekosten van 824 dollar per troy ounce, waarmee ze behoort tot de efficiëntste gouddelvers. Van de grote mijnbedrijven doet enkel Barrick Gold beter. Agnico-Eagle beschikt over negen operationele mijnen: zes in de noordelijke en drie in de zuidelijke divisie. De noordelijke groep levert 79 procent van de productie en omvat mijnen in Canada, waar de hoofdzetel gevestigd is, de Verenigde Staten en Finland. La Ronde en Meadowbank zorgen voor het grootste deel van de productie, gevolgd door Canadian Malartic, een joint venture met Yamana Gold. De drie Mexicaanse mijnen vormen de zuidelijke divisie van de groep. La Ronde en Pinos Altos produceren ook zilver (3% van de omzet) en basismetalen (1%) als bijproduct.

Alle mijnen liggen in economisch en politiek stabiele regio’s en beschikken over een lage kostenstructuur. De bewezen reserves lagen eind vorig jaar op 19,9 miljoen troy ounce. Agnico-Eagle investeert de komende drie jaar 1,2 miljard dollar in Meliadine, een nieuwe mijn in de Canadese provincie Nunavut, en in Amaruq, de uitbreiding van de Meadowbank-mijn in dezelfde regio. Beide projecten moeten de groepsproductie tegen 2020 opkrikken tot meer dan 2 miljoen troy ounce. Ze moeten eind 2019 zijn afgerond.

Meliadine heeft een geschatte levensduur van veertien jaar en een reservepotentieel van 5,3 miljoen troy ounce. De investering bedraagt 900 miljoen dollar en de gemiddelde productiekosten komen met 720 dollar onder het groepsgemiddelde uit. Amaruq is een maatje kleiner en heeft 2 miljoen troy ounce aan reserves, waarvan de ontginning over zes jaar wordt gespreid. De productiekosten zullen met 770 dollar iets hoger liggen, maar er is minder kapitaal nodig om de mijn te bouwen (330 miljoen dollar). Als ze tegen 2022 op kruissnelheid zijn, zullen beide projecten jaarlijks tussen 700.000 en 800.000 troy ounce aan de groepsproductie bijdragen.

De komende drie boekjaren zal de output gemiddeld uitkomen op 1,55 miljoen troy ounce, iets lager dan de twee voorgaande jaren. Voor het lopende boekjaar stelt Agnico-Eagle een productiekostprijs van 850 tot 900 dollar voorop. Door de gestegen goudprijs klom de omzet vorig boekjaar met 8 procent naar 2,14 miljard dollar. De operationele kasstroom kwam met 779 miljoen dollar op jaarbasis ruim een kwart hoger uit. Er was een nettowinst van 159 miljoen dollar, tegenover nog een verlies een jaar eerder (25 miljoen dollar).

Agnico-Eagle sloot het boekjaar af met 548 miljoen dollar aan liquiditeiten in kas. De nettoschuld bedraagt 666 miljoen dollar. In 2016 realiseerde de groep een vrije kasstroom van 278 miljoen dollar. Door de uitbreidingsplannen zullen de kapitaaluitgaven dit en volgend jaar uitkomen op respectievelijk 850 en 950 miljoen dollar.


Conclusie

Na een sterk 2016 zal de productie dit en volgend jaar stabiliseren. Tegen 2,2 keer de boekwaarde noteert Agnico-Eagle met een premie tegenover de sectorgenoten. Die kan worden verantwoord door de aard en de ligging van de activa, de kostenstructuur, de sterke financiële positie en het groeiprofiel. Mijnbouwers die op eigen kracht hun productie met 20 procent uitbreiden, zijn dun gezaaid. Nog altijd koopwaardig.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 10,1 miljard dollar

K/w 2016: 78

Verwachte k/w 2017: 103

Koersverschil 12 maanden: +26%

Koersverschil sinds jaarbegin: +5%

Dividendrendement: 0,9 %

Partner Content