Apple op weg naar 1 biljoen beurswaarde

© REUTERS

De iPhone is nog altijd de kaskoe van Apple. Bijna 55 procent van de omzet komt van de verkoop van de smartphone.

Zonder lastminutevertragingen laat Apple volgende maand de iPhone 8 op de wereld los. De vorige versies van de smartphone bevatten al met al vrij weinig nieuwigheden, maar naar verluidt zou Apple voor de tiende verjaardag van de iPhone een extra inspanning hebben geleverd. Er wordt al druk gespeculeerd over nieuwe functionaliteiten als draadloos opladen en gezichtsherkenning die als extra beveiliging met Apple Pay zou samenwerken.

In de beginfase kan de productie van een nieuw model de vraag nooit volgen en dat zal deze keer niet anders zijn. Daarom zal het nieuwe toestel in het lopende kwartaal nauwelijks een impact hebben. De cijfers van het derde kwartaal van het boekjaar 2016-2017 (afsluitdatum 30/9) illustreerden opnieuw het belang van de iPhone. De groepsomzet steeg met 7,2 procent naar 45,4 miljard dollar, ruim een half miljard dollar boven de verwachtingen. Bijna 55 procent van de omzet was afkomstig van de iPhone-verkoop. Een jaar eerder was dat nog 57 procent. Er gingen wereldwijd ongeveer 41 miljoen iPhones over de toonbank. Aan een gemiddelde verkoopprijs van 606 dollar per stuk levert dat een omzet van 24,8 miljard dollar op.

Het globale marktaandeel van Apple bedroeg 12 procent. Daarmee bekleedt de groep de tweede plaats, na het ongenaakbare Samsung dat ruim 23 procent van de markt in handen heeft. Apple voelt wel de hete adem in de nek van het Chinese Huawei, dat 38,5 miljoen mobiele telefoons verkocht (+20% op jaarbasis). Door die snelle groei zal Huawei nog dit jaar Apple van de tweede plaats stoten.

Bij de andere afdelingen sprong Apple Services er bovenuit. Die divisie zag de omzet met 22 procent toenemen naar 7,3 miljard dollar en heeft nu een aandeel van 16 procent in de groepsomzet. Apple Services omvat diensten als de App Store, Apple Pay, Apple Music, iTunes en het iCloud-opslagplatform. Apple maakt zich sterk dat de omzet van Apple Services tegen 2020 zal verdubbelen.

De Mac-productlijn zette de positieve trend van de jongste kwartalen voort en zag de omzet met 7 procent toenemen naar 5,6 miljard dollar. Opmerkelijk was dat ook de iPad na enkele moeilijke jaren weer met groei aanknoopte dankzij een hogere verkoop aan bedrijven. Het aantal verkochte eenheden klom met 15 procent, maar de omzet (5 miljard dollar) nam met maar 2 procent toe. Dat impliceert lagere marges.

Op groepsniveau lag de brutomarge met 38,5 procent een half procent hoger dan een jaar geleden. De nettowinst klom met 18 procent op jaarbasis naar 1,67 dollar per aandeel. De omzetprognose voor het lopende kwartaal kwam met 49 tot 52 miljard dollar boven de verwachtingen uit. Apple had aan het einde van het derde kwartaal 261,5 miljard dollar in kas (liquiditeiten en investeringen). Het grootste deel daarvan wordt nog altijd buiten de Verenigde Staten aangehouden. In het meest recente kwartaal werd 11,7 miljard dollar besteed aan dividenden en de inkoop van eigen aandelen.


Conclusie

De koerswinst op jaarbasis loopt op tot boven 50 procent. Apple is goed op weg om als eerste bedrijf een beurswaarde van meer dan 1 biljoen (1000 miljard) dollar te bereiken. Daarvoor moet het aandeel nog ongeveer 20 procent stijgen. Dat is niet helemaal uitgesloten, maar de verwachtingen zijn zodanig hoog gespannen dat de minste tegenvaller genoeg kan zijn om een correctie in te luiden.


Advies: verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: Nasdaq

Beurskapitalisatie: 832 miljard dollar

K/w 2016: 18,5

Verwachte k/w 2017: 18

Koersverschil 12 maanden: +52 %

Koersverschil sinds jaarbegin: +39 %

Dividendrendement: 1,6 %

Partner Content