Bekaert kent spectaculaire margeverbetering

© belga

Het vet is nog niet van de soep bij Bekaert. Vooral de spectaculaire rendabiliteit en de positieve vooruitzichten daarvoor bekoren de belegger.

De verbetering van de rendabiliteit bij Bekaert is spectaculair te noemen. Vorig jaar scoorde het bedrijf een onderliggende bedrijfswinstmarge van 8,2 procent, tegenover 6,3 procent in 2015. Vergeet ook niet dat het aandeel na de publicatie van de derdekwartaalresultaten in november _ toch geen eeuwigheid geleden _ een duik van 10 procent nam door een ongunstige kentering in de verkoop in Europa. Het aandeel krabbelde snel overeind toen beleggers akte namen van de aantrekkende rendabiliteit. Bekaert mikte voor 2016 op een onderliggende bedrijfswinstmarge van 7,8 à 8 procent. Het is dus 8,2 procent geworden.

De vooruitzichten zijn zo mogelijk nog spectaculairder. Voor dit jaar denkt Bekaert die marge te kunnen vasthouden. Dat is lang niet slecht omdat de lagere marge bij het dochterbedrijf Bridon-Bekaert Ropes Group dit jaar zal wegen op de gemiddelde marge. Over vijf jaar stelt Bekaert zelfs een marge van 10 procent in het vooruitzicht. Op nog iets langere termijn is zelfs een marge van 15 procent haalbaar als alles volgens plan verloopt, dat wil zeggen als de marges bij Bridon herstellen, als de olie- en gassector uit het dal kruipt, en als het transformatieplan voldragen is. Slaagt Bekaert in die krachttoer, dan zal het zijn bedrijfswinst meer dan verdubbelen in vergelijking met 2015.

De verbetering van de winstgevendheid is niet te danken aan een sterke stijging van de vraag in een bepaalde sector, of aan een andere externe meevaller. Neen, deze winststijging is grotendeels van eigen interne makelij. De besparingen, de verbetering van de operationele werking en de focus op de best renderende producten, leveren onverhoopte resultaten op. Bovendien is het transformatieplan nog maar halfweg is. Het management zegt aangemoedigd te zijn om deze plannen uit te breiden en grotere stappen te nemen, zonder al in detail te treden. Aan zelfvertrouwen is er dezer dagen geen gebrek bij Bekaert. Het dividend werd ook onverwacht fors opgetrokken tot 1,1 euro per aandeel, tegenover 0,9 euro vorig jaar.

Een analyse van de stijging van de onderliggende bedrijfswinst geeft een duidelijk beeld van die onderliggende dynamiek. Vorig jaar steeg de bedrijfswinst van 231 miljoen naar 305 miljoen euro. Van die stijging was 52 miljoen euro te danken aan een betere kostenbeheersing en 30 miljoen aan grotere verkochte volumes, omdat grotere volumes een efficiëntere benutting van de capaciteit mogelijk maken. De omzet bleef vorig jaar nagenoeg stabiel omdat het voordeel van grotere volumes grotendeels teniet werden gedaan door lagere walsdraadprijzen, die werden doorgerekend aan de klant.

Het mooiste weer maakt Bekaert in Europa, dat dankzij een recordmarge van 12,2 procent bijna de helft van de totale bedrijfswinst aanlevert. Een sterke vraag vanuit de automobielsector moet ook van 2017 een topjaar maken, ook al valt in de olie- en gassector geen herstel te verwachten en zullen stijgende grondstoffenprijzen in de loop van het jaar tijdelijk druk zetten op de marges. Ook in Azië, de tweede belangrijkste regio voor Bekaert, kan het bedrijf een forse stijging van de marges presenteren, naast een organische omzetgroei van 8,5 procent, die in het vierde kwartaal nog versnelde. De bandenmarkt zou sterk moeten blijven, maar Bekaert verwacht in de tweede helft van dit jaar wel een lagere vraag op de markt voor zonnepanelen. Ook in Latijns-Amerika herstelde de marge tot bijna 10 procent, ondanks de aanhoudend moeilijke economische omstandigheden, vooral in Brazilië en Venezuela. Het grootste zorgenkindje blijft Noord-Amerika, waar de marge blijf steken op 5,1 procent. Bekaert verwacht verder beterschap dit jaar, maar durft zich nog niet uit te spreken over de gevolgen van het handelsbeleid van president Donald Trump.


Conclusie

Het transformatieplan is bijzonder succesvol en belooft nog meer lekkers. De koersstijgingen van de voorbije weken rusten volledig op de aantrekkende rendabiliteit, zodat de waardering met een koers-winstverhouding van 15 en een ondernemingswaarde die 8 keer de bedrijfscashflow bedraagt, nog altijd fair te noemen is. Het vet lijkt dus nog niet van de soep. Het advies is daarom ‘kopen’.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: euro

Markt: Brussel

Beurskapitalisatie: 2,7 miljard euro

K/w 2016: 12

Verwachte k/w 2017: 15

Koersverschil 12 maanden: +19%

Koersverschil sinds jaarbegin: +15%

Dividendrendement: 2,4%

Partner Content