CF Industries blijft verrassen

. © filmfoto (iStock)
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het herstel van de nitratensector verloopt moeizamer en trager dan verwacht. Maar we konden het afgelopen jaar absoluut niet ontgoocheld zijn door de koersprestatie van CF Industries.

Drie op een rij! Zowel voor het eerste, het tweede en nu ook het derde kwartaal kwamen de resultaten van CF Industries boven de verwachting uit. CF Industries, dat pas in 2005 een beursnotering kreeg op de New York Stock Exchange, is de voorbije jaren uitgegroeid tot de grootste producent van stikstofhoudende meststoffen of nitraten ter wereld.

De afgelopen jaren heeft het tweemaal tevergeefs geprobeerd die marktleiderspositie te verstevigen, eerst door een fusie aan te gaan met het Noorse Yara International en daarna door de Amerikaanse en Europese meststoffenfabrieken van OCI (Orascom Construction Industries) over te nemen.

Toch beschikt CF Industries over een belangrijke troef. Het is de enige producent met een substantiële productie van stikstofhoudende meststoffen in Noord-Amerika en het heeft een belangrijk kostenvoordeel door de lage aardgasprijzen in de Verenigde Staten. De meststoffenproductie is erg energie-intensief.

Het derde kwartaal was op zich niet denderend, maar de omzet en de winst kwamen wel opnieuw uit boven de analistenconsensus. De meststoffengigant boekte in het derde kwartaal een recurrent nettoverlies van 90 miljoen dollar (zonder uitzonderlijke elementen), of -0,39 dollar per aandeel, tegenover de analistenconsensus van -55 dollarcent.

De gemiddelde analistenverwachting voor de omzet bedroeg 736,2 miljoen dollar. Daar kwam CF met 870 miljoen dollar 18 procent boven uit. Bovendien ligt dat cijfer 28 procent hoger dan de 680 miljoen dollar in het derde kwartaal van 2016. Alleen levert dat geen beter resultaat op, omdat de kosten nog sterker zijn toegenomen. Zo heeft het energie-intensieve CF last van de gestegen gasprijs (+ 19% op jaarbasis).

De marktreactie was positief (+ 5%) na de bekendmaking van de resultaten. Maar de prognoses van de bedrijfsleiding voor 2018 zijn even weinig rooskleurig dan voorheen. Pas na volgend jaar zal de groei van de nieuwe capaciteit lager liggen dan het langjarige gemiddelde van 2 procent van de vraag, zodat de prijzen volgend jaar volatiel blijven en de prijsomgeving nog enige tijd uitdagend zal zijn.

Het herstel van de nitratensector verloopt dus een stuk moeizamer en trager dan verwacht. Maar we konden het afgelopen jaar absoluut niet ontgoocheld zijn door de koersprestatie van het aandeel van CF Industries. Op basis van het beperkte verwachte herstel van de omzet en de winst voor 2018 blijft het aandeel aan de dure kant. Ook in vergelijking met andere meststoffenaandelen is CF nu flink duurder. Vandaar de adviesverlaging naar verkopen (rating 3B). De logische consequentie dan ook dat we een verkooplimiet leggen voor onze positie in de voorbeeldportefeuille.

Advies: verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Koers: 35,48 dollar

Ticker: CF US

ISIN-code:

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 8,28 miljard dollar

K/w 2016: 55

Verwachte k/w 2017: –

Koersverschil 12 maanden: +27%

Koersverschil sinds jaarbegin: +13%

Dividendrendement: 3,4%

Partner Content