Coucke drijft belang in SnowWorld op

© belga

SnowWorld wil internationaal fors uitbreiden. Er zijn plannen voor skiresorts in Barcelona en Parijs. Marc Coucke heeft zijn belang in het Nederlandse bedrijf opgetrokken tot 23,5 procent.

SnowWorld noteert nog maar sinds december 2013 op de Amsterdamse beurs. Het Nederlandse bedrijf werd al in 1996 opgericht en is de eigenaar en exploitant van de twee indoor skiresorts in Nederland. Eerst was er het resort in Zoetermeer met drie pistes, waarvan eentje vorig jaar werd verlengd tot 300 meter en met een hellingsgraad van 21 procent de steilste indoorpiste van Europa is. Dat heeft ook een rol gespeeld in de omzetcijfers in het eerste semester van het lopende boekjaar (afsluitdatum 30/9). Het aantal verkochte pistetickets klom met 5,2 procent en de omzet met 3,5 procent tot 19,3 miljoen euro. De bedrijfskasstroom (ebitda) nam toe met 2,6 procent tot 9,1 miljoen euro en het nettoresultaat steeg 2,8 procent tot 4,8 miljoen euro. Het winterseizoen zorgt voor circa 70 procent van de totale omzet. Dat omzetcijfer draait al meerdere jaren rond 25 miljoen euro, maar zou dankzij de verlengde skibaan in Zoetermeer dit en de komende jaren moeten toenemen. Ook de ebitda en het nettoresultaat zouden moeten toenemen in het lopende boekjaar volgens het management.

De winstgevendheid neemt al enkele jaren toe en zou dit boekjaar een winst van ongeveer 1 euro per aandeel moeten opleveren (0,81 euro vorig boekjaar). Het andere skiresort bevindt zich in Landgraaf, niet ver van Belgisch Limburg met vijf pistes, waarvan eentje van 520 meter, de langste van Nederland. Het gaat om 51.000 m² sneeuwoppervlakte. Beide resorts omvatten ook horecafaciliteiten, wintersportwinkels, healthclubs en vergaderzalen. In Landgraaf bevindt zich ook een viersterrenhotel met 100 kamers en 420 bedden (geopend in 2008) en een outdoorpark (geopend in 2012), wat in de zomermaanden voor meer inkomsten moet zorgen. In Zoetermeer loopt ook een aanvraag om een hotel te bouwen.

SnowWorld wil internationaliseren. De plannen zijn heel concreet voor Barcelona (resort, hotel met 800 bedden, gigantisch zwembad op het dak) en Parijs (in voorstadje Elancourt), al blijft het wachten op de nodige vergunningen. Eind maart kondigde SnowWorld aan dat het een intentieverklaring heeft getekend met een gerenommeerde Italiaanse ondernemer om een indoor skiresort in Italië te ontwikkelen. Het eerste Italiaanse indoor skiresort zal naast een piste van 300 meter bestaan uit horeca, zalen, retail en een hotel. De bouw van het complex zou in 2018 van start moeten gaan.

Onze aandacht werd begin dit jaar op het Nederlands bedrijf getrokken doordat Marc Coucke via de vennootschap AlyChloeen participatie van 9,6 procent had genomen. Hij heeft intussen zijn belang opgetrokken tot 23,5 procent. Eerst kocht hij de aandelen over van de Nederlandse investeringsmaatschappij Value8 van Peter Paul de Vries. De tweede keer was de verkoper de gepassioneerde 68-jarige stichter, CEO en referentie-aandeelhouder Koos Hendriks. Zijn persoonlijke belang zakte onder 50 procent (47,7 %) door de verkoop aan Coucke.


Conclusie

We zijn een aantal maanden geleden begonnen met de opvolging van deze Nederlandse smallcap wegens het trackrecord en de groeiperspectieven op de lange termijn. Maar ook wegens de redelijke waardering tegen 9 keer de verwachte winst voor dit boekjaar en de verwachte verhouding van minder dan 7 keer de ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van de bedrijfskasstroom (ebitda). Het is wel oppassen geblazen met de beperkte liquiditeit.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: euro

Markt: Euronext Amsterdam

Beurskapitalisatie: 29,5 miljoen euro

K/w 2016: 11,5

Verwachte k/w 2017: 9

Koersverschil 12 maanden: +29%

Koersverschil sinds jaarbegin: +17%

Dividendrendement: 3,2%

Partner Content