De terugkeer van ThromboGenics

© Belga

Na het ontgoochelende commerciële parcours met Jetrea zit de schrik voor ThromboGenicsheel diep geworteld bij beleggers en analisten. Dat schept een uitgelezen kans om het aandeel opnieuw op te pikken.

We hielden al enkele maanden de terugkeer van ThromboGenics in de voorbeeldportefeuille in het achterhoofd, maar we wachtten op een trigger die het risicoprofiel nog aantrekkelijker maakte. Met de aankondiging dat ThromboGenics de wereldwijde licentierechten voor Jetrea buiten de Verenigde Staten terugkrijgt van partner Alcon (Novartis), en de zeer lauwe marktreactie daarop, zijn we zover. Novartis betaalt 53,7 miljoen euro en investeert 10 miljoen euro in het kapitaal van het Leuvense biotechbedrijf (de uitgifteprijs wordt later bepaald). De kaspositie verdubbelt tot ruim 120 miljoen euro (65,1 miljoen euro eind juni) en dekt maar liefst 90 procent van de beurskapitalisatie. Bij de meeste biotechbedrijven schommelt dat percentage tussen 20 en 40 procent.

Het ongezien hoge percentage geeft aan dat de markt absoluut geen rekening houdt met enig klinisch succes uit de pijplijn, die focust op ooggeneesmiddelen voor aan diabetes gerelateerde oogziekten, het snelst groeiende deelsegment in de ooggeneesmiddelenmarkt. De schrik na het ontgoochelende commerciële parcours met Jetrea zit heel diep geworteld, niet alleen bij de beleggers, maar ook bij de analisten en de media. Dat schept voor ons een uitgelezen kans om het aandeel opnieuw op te pikken. Wij geloven wel dat ThromboGenics zijn tweede adem heeft gevonden en dat het net zoals in het verleden klinische successen zal boeken met de fors uitgebreide cashpositie, die volstaat voor minstens de komende vier jaar.

De pijplijn zal tegen midden 2018 bestaan uit vier moleculen in een klinische onderzoeksfase. Voor THR-317 volgen de resultaten van de lopende fase IIa-studie al in het eerste kwartaal van 2018. Daarnaast is er Oncurious, de samenwerking tussen ThromboGenics (belang van 85%) en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), met TB-403 (in fase I/IIa-studie voor hersenkanker bij kinderen), die onlangs is aangevuld met vijf vroeg-preklinische moleculen in kankerimmunologie. We zien de instap van Novartis als een teken van interesse en vertrouwen in de ophtalmologische pijplijn van ThromboGenics. Het maakt van de Zwitserse farmareus meteen een bevoorrechte partner voor toekomstige partnerschappen.

We breiden onze portefeuille biotechwaarden dus uit van vijf naar zes. Gezien het hoge risicogehalte (rating 1C), beperken we onze positie in ThromboGenics tot 2 procent. Zoals eerder aangegeven zijn we van plan de rit met elk van de zes bedrijven apart uit te rijden, wat impliceert dat een vroegtijdig afscheid mogelijk is als de onderliggende beleggersthesis te drastisch zou wijzigen. Voorlopig is dat voor geen enkele waarde aan de orde.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 129 miljoen euro

Verwachte k/w 2016: –

Verwachte k/w 2017: –

Koersverschil 12 maanden: +23%

Koersverschil sinds jaarbegin: +41%

Dividendrendement: –

Partner Content