ExxonMobil is een defensieve keuze

© Reuters

ExxonMobil voelt de recente daling van de olieprijs minder hard dankzij zijn grote diversificatie.

Ondanks de onderling afgesproken productiebeperking van de meeste leden van het oliekartel OPEC en Rusland zit de prijs van een vat ruwe olie de jongste weken in een neerwaartse trend. Het herstel van het marktevenwicht en de afbouw van de voorraden neemt meer tijd in beslag dan de markt verwachtte. Dat drukt op de koersen van de aandelen uit de energiesector. Exxon Mobil, de grootste beursgenoteerde energiegroep ter wereld, blijft niet buiten schot.

Toch is de impact van de olieprijs minder groot dan men op het eerste gezicht zou verwachten. Exxon beschikt over een omvangrijke upstreamdivisie (exploratie en productie), die zowel actief is in conventionele olie- en gaswinning, schaliegas en vloeibaar aardgas of lng. Downstream beschikt de groep met meer dan twintig raffinaderijen over de capaciteit om dagelijks bijna 5 miljoen vaten ruwe olie te verwerken tot afgeleide producten. Daarnaast is dochter ExxonMobil Chemical een van de grootste chemiebedrijven ter wereld.

Ondanks de lage olieprijs in 2016 boekte Exxon op groepsniveau nog een nettowinst van 7,8 miljard dollar. Gezien de traditie in het bedrijf de aandeelhoudersvergoedingen jaarlijks te verhogen (er is geen dividendverlaging meer geweest sinds de Tweede Wereldoorlog), werd aan het dividend niet geraakt. Bijgevolg moest Exxon extra lenen, waardoor de schuld de voorbije drie jaar ruim verdubbeld is, tot 43,6 miljard dollar. De schuldgraad blijft met 19,2 procent niettemin vrij laag in verhouding tot de sectorgenoten. Ten opzichte van de piek na het derde kwartaal van vorig jaar (46,2 miljard dollar) is de schuld overigens al licht gedaald, onder meer door de verkoop van activa. De liquiditeitspositie steeg het voorbije kwartaal van 3,7 naar 4,9 miljard dollar.

Door lagere kosten en een hogere olie- en gasprijs zijn de kasstromen dit jaar flink gestegen. De vrije kasstroom lag in het eerste kwartaal met 4 miljard dollar comfortabel boven het niveau van de dividenduitkering (3,2 miljard dollar). De operationele kasstroom verdubbelde naar 8,2 miljard dollar. Upstream realiseerde een winst van 2,25 miljard dollar, tegenover een klein verlies vorig jaar. De winst van downstream lag met 1,12 miljard dollar ruim 5 keer zo hoog als een jaar geleden. Ten opzichte van het vierde kwartaal was er wel een lichte achteruitgang door een lagere bezetting van de raffinaderijen (onderhoud). Dat zou in het tweede en het derde kwartaal opnieuw moeten verbeteren. De chemieafdeling boekte een winst van 1,17 miljard dollar door een hogere vraag naar smeermiddelen en polymeren. Op groepsniveau kwam de nettowinst uit op net iets meer dan 4 miljard dollar of 0,95 dollar per aandeel.

Op het gebied van productie zit de komende jaren relatief weinig groei in de pijplijn. De productie lag de voorbije vijf jaar tussen 4,1 en 4,2 miljoen vaten olie-equivalent per dag. Voor de rest van het decennium wordt een cijfer tussen 4 en 4,4 miljoen vooropgesteld. Er is wel beterschap op komst, want de kapitaaluitgaven worden dit jaar opgetrokken naar 22 miljard dollar, tegenover 19 miljard dollar vorig jaar. Exxon heeft op groepsniveau meer dan 100 projecten in de ontwikkelingsfase.

Conclusie

Exxon is in de oliesector een defensieve keuze, gezien de omvang en de enorme diversificatie van de groep en de sterke balans. Toch wegen die kwaliteiten niet op tegen de lagere waardering en het hogere rendement van Europese sectorgenoten als Royal Dutch Shell en Total, waaraan we bij de ‘majors’ de voorkeur geven.

Advies : houden/afwachten

Risico : laag

Rating : 2A

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 344 miljard dollar

K/w 2016: 28

Verwachte k/w 2017: 21

Koersverschil 12 maanden: -7,5%

Koersverschil sinds jaarbegin: -10 %

Dividendrendement: 3,8%

Partner Content