GBL verslaat de beurs

. © BELGA

Via GBL koopt de belegger een gediversifieerde en kwalitatieve portefeuille die bewezen heeft dat ze de beurs kan kloppen. De nieuwe strategie kan ervoor zorgen dat die lijn wordt doorgetrokken.

De nieuwe wind die sinds vijf jaar door GBL waait, heeft al tot een aantal opmerkelijke resultaten geleid. De eeuwige korting op holdingmaatschappijen zoals GBL zal zelfs een orkaan nooit wegblazen, maar veel belangrijker is dat GBL de beurs kan verslaan. De holding maakte die oefening en berekende de totale return (dividendrendement plus koerswinst) voor de aandeelhouder. In de eerste zes maanden van dit jaar kon GBL pronken met een return van 17,5 procent op jaarbasis, tegenover 11,5 procent voor de Euro Stoxx 50.

GBL trekt op die manier de lijn van de jongste jaren door. Over de voorbije vijf jaar boekte GBL een jaarlijkse return van gemiddeld 13,6 procent, tegenover 11,1 procent voor de Euro Stoxx 50. Ook over een periode van tien en vijftien jaar was een belegging in GBL een beter idee dan een invstering in de Europese index.

Het management voelde enkele jaren geleden wel aan dat een koerswijziging zich opdrong om dat parcours vol te houden. Het bouwde zijn grote posities in Franse dividendaandelen zoals Total en Engie systematisch af, ten voordele van belangen in bedrijven die meer groeiperspectieven bieden – zoals Adidas, Umicore en Ontex – en een portie durfkapitaal. De portefeuille bestaat nu voor 55 procent uit aandelen die voor GBL het etiket groei verdienen.

Investeringen

De holding volgt ook een afgelijnde strategie in de keuze van haar investeringen. Daarvoor mikt GBL op mondiaal sterke merken met een groeiende afzetmarkt, met ruimte voor margeverbetering en met een sterke balans. Aan zulke kwalitatieve investeringen hangt een stevig prijskaartje, maar het recente verleden van GBL toont aan dat kwaliteit kopen een winnende strategie kan zijn.

Zo kocht GBL in 2012 het Zwitserse SGS, een specialist in kwaliteitscontrole bij industriële klanten. GBL betaalde 2,2 miljard euro voor een belang van 16,2 procent in SGS, waarbij de ondernemingswaarde werd gewaardeerd op 13 keer de bedrijfscashflow. De beurswaarde van dat belang bedraagt intussen 2,7 miljard euro, wat GBL een gemiddeld jaarlijks rendement van 7,8 procent heeft opgeleverd (dividenden inbegrepen).

Dat is niet spectaculair veel, maar de waardecreatie is te danken aan de gestage verbetering van de resultaten bij relatief stabiele waarderingen. Meer geluk en wijsheid had GBL met de investeringen in Umicore en Adidas. De rendementen van die posities waren op 30 juni 2017 opgelopen tot respectievelijk 34,8 en 32,1 procent.

Halfjaarcijfers

Van dat soort voltreffers droomt elke belegger, maar ze zijn niet dik gezaaid. Het is afwachten of GBL die prestaties kan herhalen met de recente investeringen in het modemerk Burberrry, de pretparkengroep Parques Reunidos en GEA, een technologiebedrijf dat actief is in de voedselverwerkende industrie. Zeker op korte termijn loopt dat niet altijd van een leien dakje. Zo kreeg de koers van Parques Reunidos een stevige pandoering na de jongste ontgoochelende halfjaarcijfers. Ook de Franse mineralengroep Imerys, dat met een belangwaarde van 3,2 miljard euro de belangrijkste lijn in de portefeuille van GBL is, moest tegenvallende halfjaarcijfers rapporteren.

De halfjaarcijfers van GBL bevatten nauwelijks verrassingen. Het aandachtspunt zijn de kasinkomsten waarmee GBL haar dividend kan financieren. Door afscheid te nemen van dividendaandelen zoals Total staan die kasinkomsten tijdelijk onder druk, waardoor de pay-outratio gestegen is tot meer dan 100 procent. Een bijna schuldenvrije balans en de groeiperspectieven van de participaties moeten borg staan voor het beleid om het dividend minstens op peil te houden.

Conclusie

Via GBL koopt de belegger een gediversifieerde en kwalitatieve portefeuille die in bewezen heeft dat ze de beurs kan kloppen. De nieuwe strategie kan ervoor zorgen dat die lijn wordt doorgetrokken. Door de klim van de beurzen is het dividendrendement gedaald naar 3,3 procent. Het advies blijft houden.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 2A

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 14,5 miljard euro

K/w 2016: 17

Verwachte k/w 2017: 19

Koersverschil 12 maanden: +12%

Koersverschil sinds jaarbegin: +11%

Dividendrendement: 3,3%

Partner Content