Gimv is belegging in betaalbaar durfkapitaal

GIMV CEO Koen Dejonckheere © Belga Image
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Gimv blijft voor beleggers een interessante manier om te investeren in durfkapitaal. Vorig boekjaar behaalde het een portefeuillerendement van 15,6 procent.

De goede conjunctuur legt Gimv geen windeieren. In het boekjaar 2017-2018, afgesloten op 31 maart, kan de investeringsmaatschappij pronken met een portefeuillerendement van 15,6 procent, wat iets hoger is dan de langetermijndoelstelling van 15 procent en overeenkomt met de kapitaalkosten van Gimv. Netto blijft er een winst van 107,1 miljoen euro over, of 4,21 euro per aandeel. Dat is ruim voldoende om het dividend van 2,5 euro per aandeel te financieren. Voor de aandeelhouder leverde een belegging in Gimv over de voorbije vijf jaar een return van ruim 9 procent per jaar op. Prestaties van het verleden zijn geen garantie voor de toekomst, maar de aanpak, het trackrecord, de kwaliteit en de vrij conservatieve waardering van de portefeuille van Gimv beloven voor de volgende jaren een gelijkaardig rendement.

De grote uitdaging is nieuwe beloftevolle participaties te vinden tegen aanvaardbare prijzen. De investeringen van nu zijn voor Gimv de meerwaarden en dividenden over vijf jaar. Maar het jarenoude soepele geldbeleid heeft niet alleen de waarderingen fors opgedreven, investeerders grijpen ook meer naar schuldfinanciering om de beoogde rendementen mogelijk te maken. De helft van de deals op de durfkapitaalmarkt drijf op schulden die minstens vijf keer de bedrijfscashflow bedragen, tegen lagere risicovergoedingen voor investeerders. Dat is vragen om moeilijkheden als de conjunctuur keert.

Gimv probeert aan dat gevaarlijk opbod te ontsnappen door nieuwe deals zelf op te sporen. Die transacties gebeuren vaak tegen lagere waarderingen dan gangbaar op de markt. Gimv realiseerde in het afgelopen boekjaar 12 nieuwe investeringen, goed voor een totaalbedrag van 246,2 miljoen euro op een investeringsportefeuille van 960 miljoen euro en een royale kaspositie van 380 miljoen. Dat is geld waarop vandaag welgeteld 0 procent rendement wordt behaald, ook al kan het geen kwaad wat kruit droog te houden, om bij een daling van de prijzen zaken te kunnen doen.

Verkopen is vandaag gemakkelijker dan kopen. Gimv verkocht in het vorige boekjaar voor 371 miljoen euro belangen aan interessante prijzen. De verkochte participaties gingen tegen gemiddeld 2,3 keer de aanschaffingswaarde de deur uit. De meerwaarden op verkoop van participaties zorgden ook vorig boekjaar voor het gros van de winst, naast een inkomende dividendenstroom en een lichte opwaardering van de portefeuille. Die opwaardering is vooral te danken aan een verbetering van de resultaten, en niet door het gebruik van hogere waarderingen. In het spoor van de beurscorrectie van het eerste kwartaal, hanteerde Gimv zelfs iets lagere multiples. De portefeuille wordt gewaardeerd tegen gemiddeld 7,1 keer de bedrijfscashflow, wat zeker in deze tijden van lage intrestvoeten als heel fair mag worden omschreven. Het gaat bovendien om een vrij jonge portefeuille met een behoorlijk groeipotentieel. Het management gaf bij de presentatie van de jaarcijfers mee dat de bedrijven in portefeuille een goed eerste kwartaal achter de rug hebben, en dat ze van een eventuele conjuncturele vertraging nog niets merken.

Conclusie

Gimv blijft voor beleggers een interessante manier om te investeren in durfkapitaal. Het gunstige financiële klimaat laat toe meerwaarden te boeken, maar tegelijk zet de investeringsmaatschappij een deel van de beschikbare cash aan het werk zonder overdreven risico’s te nemen. De aandeelhouder kan over de voorbije vijf jaar terugblikken op een gemiddeld jaarrendement van 9 procent. Dat rendement is over de conjunctuurcyclus heen voor herhaling vatbaar, en biedt voldoende vergoeding voor de risico’s. Het advies blijft houden.


Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 51,6 euro

Ticker: GIMB BB

ISIN-code: BE0003699130

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 1,3 miljard euro

K/w 2017-2018: 12

verwachte k/w 2018 -2019: 12

Koersverschil 12 maanden: -7%

Koersverschil sinds jaarbegin: +2%

Dividendrendement: 4,9%

Partner Content