Goldcorp is de goedkoopste onder de grote goudmijnen

© Getty Images/iStockphoto

De vierdekwartaalcijfers bevestigen de positieve trend van Goldcorp. De goudproducent zet nu in op een hogere productie tegen lagere kosten.

Vorig jaar was geen goed jaar voor de vierde grootste goudproducent. Goldcorp is een Canadees bedrijf waarvan alle operationele activa verspreid zijn over het Amerikaanse continent: Canada, Mexico, de Dominicaanse Republiek en Argentinië. Goud vormt veruit het grootste deel van de productie (82%). Zilver is het belangrijkste bijproduct met 11 procent.

De koersstijging van het aandeel bleef vorig jaar beperkt tot een derde van de goudmijnenindexen. Goldcorp had in de eerste jaarhelft af te rekenen met een aantal operationele tegenslagen. Een aardbeving, een sociaal dispuut, technische problemen,… Het woog allemaal op de productie. Er kwam wel beterschap naarmate het jaar vorderde en de cijfers van het vierde kwartaal bevestigden de positieve trend.

De mijnen van de groep produceerden 761.000 ounce goud. Dat is 6,4 procent meer dan in het derde kwartaal. Het cijfer voor het volledige boekjaar kwam uit op 2,87 miljoen ounce. Dat lag in lijn met de verwachtingen, maar wel flink onder het niveau van 2016 (3,46 miljoen ounce). Door de lagere productie daalde de operationele kasstroom van 1,4 miljard naar 800 miljoen dollar. Bij de Mexicaanse Peñasquito-mijn, de grootste van de groep, werden vorig jaar in hoofdzaak ertsen met een lager goudgehalte verwerkt. Peñasquito wordt binnenkort uitgebreid, waardoor de productie 100.000 tot 140.000 ounce hoger zal uitkomen. De Mexicaanse mijn werd vorig jaar wel van de troon gestoten door Pueblo Viejo in de Dominicaanse Republiek. Die deed het niet alleen iets beter in productie maar scoorde ook met een veel lagere kostenstructuur. Cerro Negro in Argentinië was vorig jaar ook een zorgenkind, maar intussen is de reorganisatie van de mijn afgerond. Volgend jaar zal Cerro Negro even veel goud produceren als Peñasquito en Pueblo Viejo.

Op groepsniveau daalden de totale productiekosten in het vierde kwartaal naar 747 dollar per ounce, tegenover 812 dollar in het derde kwartaal. Over heel 2016 kwam het cijfer gemiddeld uit op 856 dollar, tegenover 894 dollar een jaar eerder. De activa van Goldcorp zijn vrij jong en beschikken bijgevolg over een bovengemiddelde levensduur. De komende jaren worden een aantal nieuwe projecten opgestart, waarin samen 1 miljard dollar zal worden geïnvesteerd. Dit en volgende jaar zal de productie stabiliseren rond 2,5 miljoen ounce (telkens plus of min 5%). Tegen 2021 moet de productie oplopen tot 3 miljoen ounce en de kosten dalen naar 700 dollar. In dezelfde periode moeten ook de reserves met ongeveer een vijfde toenemen. Die bedroegen eind vorig jaar 41,8 miljoen ounce en moeten binnen vijf jaar de kaap van 50 miljoen overschrijden. De overname van het Canadese Coffeeproject leverde vorig jaar al 2,2 miljoen ounce aan extra reserves op. Goldcorp had op het einde van het jaar 200 miljoen dollar in kas. De nettoschuld daalde naar 2,51 miljard dollar. De herstructurering levert een jaarlijkse kostenbesparing van 250 miljoen dollar op.


Conclusie

De recente kwartaalcijfers bevestigen dat Goldcorp het huishouden opnieuw op orde heeft na een periode van operationele tegenslagen. De pijplijn aan nieuwe projecten is goed gevuld, maar productiegroei komt er pas vanaf 2019. De lagere kosten moeten volgend jaar wel al zichtbaar zijn. Goldcorp noteert aan 1,1 keer de boekwaarde met een korting tegenover de sectorgenoten en is daarom koopwaardig.


Advies: koopwaardig

Risico : gemiddeld

Rating : 1B

Munt: dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 13,7 miljard

K/w 2016: 51

Verwachte k/w 2017: 43

Koersverschil 12 maanden: +12 %

Koersverschil sinds jaarbegin: + 18 %

Dividendrendement: 0,5 %

Partner Content