Idylla verovert de wereld

© BELGA

In augustus wordt Herman Verrelst de nieuwe topman van het Mechelse Biocartis. Dit jaar is de belangrijkste katalysator voor het bedrijf de goedkeuring van Idylla door het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap.

Het Mechelse Biocartis koestert de steile ambitie de wereldleider in moleculaire diagnostische oplossingen te worden. Het platform daarvoor is Idylla, een minilab dat snel en met een grote gevoeligheid diagnostische tests uitvoert. Afhankelijk van de complexiteit van de test duurt dat 35 tot 150 minuten, tegenover klassiek soms meerdere weken. Idylla is extern erkend als absolute topkwaliteit, door de unieke combinatie van de kwaliteit van de test, de verregaande automatisatie (geen risico op menselijke fouten), het gemak van bediening en de snelheid van uitvoering.

Idylla werd in september 2014 commercieel gelanceerd. Eind 2016 waren er 389 Idylla’s geïnstalleerd en dit jaar wordt op 250 à 275 nieuwe toestellen gemikt. Cruciaal daarvoor is het uitbreiden van het testmenu, want op termijn moet 90 procent van de omzet komen uit de verkoop van de testcartridges. De focus ligt steeds meer op oncologie, de snelst groeiende markt (verwachte jaarlijkse groei tot 2021 van 17%), terwijl voor infectieziekten (met 43% het grootste segment in 2016) meer met partners zal worden gewerkt. Eind 2016 bestond het testmenu uit zeven kankertesten en twee infectieziektetesten, waarvan vier een CE-markering hadden en daardoor in de meeste landen (behalve Japan, China en de Verenigde Staten) mogen worden verkocht. Een CE-markering vergroot de potentiële afzetmarkt en laat een hogere prijszetting toe.

In maart werd de tiende test gelanceerd, de tweede vloeibare darmkankertest voor wetenschappelijk gebruik die voortvloeit uit een samenwerking met Merck. Voor beide tests wordt in de tweede jaarhelft de CE-markering verwacht. In mei gebeurde dat al voor een andere darmkankertest. Wellicht nog dit kwartaal volgt de eerste longkankertest. Dat is een belangrijke commerciële drijfveer, want de diagnostische markt voor longkanker is respectievelijk dubbel en tien keer zo groot als die van darm- en huidkanker. In de tweede jaarhelft volgt nog een tweede longkankertest voor wetenschappelijk gebruik.

In 2018 wordt onder meer gemikt op een MSI-test voor darmkanker (MSI is een biomerker die voorspelt of immunotherapie zal aanslaan) en nog een longkankertest (GeneFusion panel). De belangrijkste katalysator dit jaar is de verwachte goedkeuring van Idylla door het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap (FDA). De Verenigde Staten zijn de grootste diagnosticamarkt. De commercialisatie is er in handen van de marktleider Thermo Fisher.Biocartis wil in de tweede jaarhelft een verkoopovereenkomst sluiten in China en ten laatste in 2018 ook in Japan. Daarnaast wordt veel verwacht van samenwerkingen in companion diagnostics (CDx). Biocartis mikt in 2017 op minstens een verdrievoudiging van het aantal verkochte cartridges en op een kaspositie eind december van 40 miljoen euro. Vanaf augustus wordt Herman Verrelst, een Belg met internationale ervaring in diagnostica, de nieuwe topman.


Conclusie

We verwachten dat Biocartis onder de nieuwe topman commercieel een versnelling hoger schakelt. Groen licht voor het opstarten van de verkoop van Idylla in de Verenigde Staten wordt een belangrijke katalysator. Het bedrijf mikt op winstgevendheid vanaf 2019 of 2020. De onvermijdelijke bijkomende kapitaalrondes vormen geen probleem gezien de sterke aandeelhoudersbasis. Het risicoprofiel is kleiner dan bij biotechbedrijven.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 455 miljoen euro

K/w 2016: –

Verwachte k/w 2017: –

Koersverschil 12 maanden: +27%

Koersverschil sinds jaarbegin: -7%

Dividendrendement: –

Partner Content