Intel is niet langer de grootste chipproducent

. © BELGAIMAGE

Intel is in omzettermen niet langer de grootste halfgeleiderproducent ter wereld, maar blijft wel nog altijd dominant op die markt.

Sinds juli is Intel in omzettermen niet langer de grootste halfgeleiderproducent ter wereld. Het Amerikaanse technologiebedrijf droeg die titel sinds 1992, maar moet nu de eer laten aan Samsung. Intel werd groot in het segment van de microprocessors voor pc’s. Het bedrijf is nog altijd dominant op die markt.

Krimpende pc-markt

De Client Computing Group staat in voor 55 procent van de groepsomzet. De pc-markt is wel al enkele jaren aan het krimpen door het toenemende succes van tablets en smartphones. Die trend zal de komende jaren doorzetten. De onderzoeksbureaus Gartner en IDC verwachten dat de pc-markt dit jaar krimpt met respectievelijk 8 en 2 procent. Gelukkig kan Intel profiteren van een stijging van de gemiddelde verkoopprijzen. Dat is een aangenaam neveneffect van de dominante marktpositie.

Intel zag de bui van de krimpende pc-markt al een tijd geleden hangen. De groep besloot dan ook te diversifiëren naar andere activiteiten als programmeerbare halfgeleiders, geheugenchips, beveiliging, halfgeleiders voor servers, artificiële intelligentie, zelfrijdende voertuigen en het onvermijdelijke cloudcomputing. Die uitstapjes waren niet allemaal even succesvol. Zo werd vorig jaar het grootste deel van de beveiligingsafdeling (het vroegere McAfee) weer verkocht.

Mobileye

Eerder dit jaar kocht Intel Mobileye uit Israël voor meer dan 15 miljard dollar. Dat is veel geld voor een bedrijf dat in 2016 minder dan 400 miljoen dollar omzet realiseerde. Mobileye is gespecialiseerd in software en visualisatiesystemen voor autonome (zelfrijdende) auto’s. Het gaat onder meer om sensoren en camera’s om obstakels te detecteren, botsingen te vermijden, automatisch te remmen en te parkeren.

Intel ziet een groot potentieel in dat segment. De totale markt voor systemen en dienstverlening rond zelfrijdende voertuigen zal tegen 2030 groeien tot 70 miljard dollar. Intel wil de eigen halfgeleiders integreren met de producten van Mobileye. Verwacht wordt dat de overname nog dit jaar wordt afgerond.

Artificiële intelligentie

Intel investeerde ook al meer dan 1 miljard dollar in artificiële intelligentie. De Data Center Group blijft de op een na grootste afdeling van Intel, met een aandeel van 30 procent in de groepsomzet. Aanvankelijk leverde Intel vooral halfgeleiders voor het interne computerpark van bedrijven. Met de opkomst van cloudcomputing wordt naast rekenkracht nu ook software, databases en opslagcapaciteit via het internet geleverd.

Intel presteerde in het tweede kwartaal beter dan verwacht. De omzet groeide met 14 procent. De consumentenafdeling zetten een groei van 12 procent neer en de datacenterafdeling klom 9 procent. Kleinere afdelingen als Internet of Things (+26%) en geheugenchips (+58%) realiseerden nog hogere groeicijfers. Intel verhoogde de omzetprognose voor het volledige boekjaar naar 61,3 miljard dollar. Dat zou een vooruitgang met 3,2 procent betekenen tegenover 2016. Intel had aan het einde van de eerste jaarhelft 25,9 miljard dollar in kas. De netto langetermijnschuld bedroeg 3 miljard dollar. De vrije kasstroom over de voorbije vier kwartalen kwam uit op 11,3 miljard dollar.

Conclusie

Nu de brede markt op een historisch hoogtepunt noteert, is Intel een defensieve keuze. De groeivoet is laag, maar dat geldt ook voor de waardering, zowel absoluut als relatief, tegenover de sectorgenoten. De aandeleninkoop en het dividend versterken het defensieve karakter.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: Nasdaq

Beurskapitalisatie: 187,3 miljard dollar

K/w 2016: 12

Verwachte k/w 2017: 13

Koersverschil 12 maanden: +7%

Koersverschil sinds jaarbegin: +8%

Dividendrendement: 2,8%

Partner Content