Koester Umicore voor de lange termijn

© Belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De materiaaltechnologiegroep Umicore heeft spectaculaire groeivooruitzichten en het aandeel is fair gewaardeerd.

De spectaculaire groeivooruitzichten voor batterijmaterialen hebben de beurswaarde van Umicore het voorbije jaar zowat verdubbeld. Toch hollen beleggers de realiteit niet voorbij. Als alles volgens plan verloopt, zal Umicore tegen 2020 een recurrente bedrijfswinst van ongeveer 700 miljoen euro boeken, of ongeveer 75 procent meer dan de materialengroep vorig jaar behaalde. De groep verpulverde zo de al hooggespannen verwachtingen bij de presentatie van jaarcijfers van 2017.

Als dat scenario werkelijkheid wordt, betalen beleggers nu ruim 20 keer voor de winst van 2020 en taxeren ze de ondernemingswaarde op ongeveer 10 keer de bedrijfscashflow van 2020. Dat zijn nog aanvaardbare waarderingen voor een onderneming die ook na 2020 nog winstgroei zal behalen, dankzij haar technologische koppositie in batterijmaterialen voor de elektrische auto, elektronica en energie-opslag en de verder stijgende vraag naar die materialen.

De grootste flessenhals na 2020 wordt een mogelijk tekort van essentiële grondstoffen voor de productie van batterijmaterialen zoals kobalt. Auto- en batterijproducenten proberen nu al koortsachtig hun bevoorrading op langere termijn veilig te stellen. Het mooie van Umicore is dat het kobalt kan winnen uit de eigen recyclagedivisie. Die is als bron van schaarse grondstoffen van strategisch belang voor Umicore. Zelden vallen de puzzelstukken zo mooi op hun plaats als bij de materialengroep.

Het bedrijf smeedt het ijzer ook als het heet is. Umicore investeert nog eens 660 miljoen euro extra in extra productiecapaciteit voor batterijmaterialen, boven op het eerder aangekondigd investeringsprogramma. Er komen tegen 2020 nieuwe fabrieken in China en Europa, dicht bij de klanten.

Om de schuldgraad te beperken, haalde het bedrijf in een oogwenk 900 miljoen euro vers kapitaal op. De particuliere belegger kon niet intekenen op die private plaatsing, maar kan zich troosten met de gedachte dat de verwatering beperkt blijft tot 10 procent en dat het opgehaalde kapitaal een forse versnelling van de winst mogelijk maakt.

Bovendien behoudt Umicore dankzij de kapitaalinjectie de financiële slagkracht om op termijn extra investeringen te doen. Als de elektrische auto helemaal doorbreekt en als de technologie van Umicore de superieure standaard van de sector wordt, dan kan en moet het bedrijf op middellange termijn nog een versnelling hoger schakelen.

De resultaten van 2017 geven eerste indicatie van het toekomstpotentieel van Umicore. De omzet steeg met 9 procent en de recurrente bedrijfswinst met 17 procent. De batterijdivisie was dan ook goed voor de grootste bijdrage aan de groei. Schaalvoordelen en de opstart van nieuwe capaciteit joegen de bedrijfswinst al 72 procent hoger.

Dit jaar volgt dus een nieuwe groeiversnelling. In de andere kerndivisies is het eerder business as usual. De recylagedivisie maakte in 2017 een pas op de plaats omdat de hogere volumes en de gestegen metaalprijzen teniet werden gedaan door krappere marges onder druk van de toegenomen concurrentie voor een aantal recyclagestromen. De winstgevendheid blijft echter sterk en ook hier kan de extra capaciteit dit jaar voor winstgroei zorgen. En op termijn is de divisie dus van strategisch belang als bron van kobalt.

Ook de katalysatorendivisie, die nu nog groter is dan de batterijdivisie, blijft prima presteren, getuigen een stijging van de omzet met 8 procent en een stijging van de bedrijfswinst met 9 procent. De doorbraak van de elektrische auto legt geen hypotheek op de vraag naar katalysatoren voor benzine- en dieselmotoren.

Conclusie

De spectaculaire koersstijging van Umicore is geen reden om winst te nemen. De hausse rust op stevige fundamenten van technologisch leiderschap en een sterk stijgende vraag naar batterijmaterialen. Op basis van de huidige winstgevendheid is de waardering peperduur, maar op basis van de beloofde winstgroei, die als zeer geloofwaardig mag worden omschreven, is de waardering fair te noemen. Umicore is een aandeel om te koesteren voor de lange termijn. We trekken het advies weer op naar kopen.


Advies: kopen

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 47,9

Ticker: UMI

ISIN-code: BE0974320526

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 10,5 miljard euro

K/w 2017: 55

Verwachte k/w 2018: 30

Koersverschil 12 maanden: +95%

Koersverschil sinds jaarbegin: +20%

Dividendrendement: 1,7%%

Partner Content