Komt het nog goed met… Proximus?

Dominique Leroy (CEO Proximus) © belga

De Bel-20 deed het in de eerste jaarhelft nog een stuk slechter dan het Europese beursgemiddelde. Dat is te wijten aan enkele zware teleurstellingen, die Belgische investeerders absoluut niet zagen aankomen. In acht afleveringen overlopen we acht zwaar afgestrafte Belgische aandelen. Vandaag: Proximus. Zijn dividend kan niet verleiden.

De Belgische telecomgroep verloor in de eerste jaarhelft een kwart van zijn beurswaarde. Proximus is daarmee goed op weg voor het derde jaar op rij slechter te presteren dan de Bel-20. Operationeel doet Proximus het nochtans niet zo slecht. De cijfers van het eerste kwartaal lagen grotendeels in lijn met de verwachtingen en lieten zelfs enkele positieve uitschieters zien. Zonder impact van de regelgeving klom de bedrijfswinst of ebitda zelfs 4 procent hoger. De bundels van de groep zijn een succes en ondanks het nieuwe kabelaanbod van OrangeBelgium steeg het marktaandeel in de televisietak. Proximus heeft met dochter Scarlet een prijzenbreker in huis. Ook bij mobiele telefonie en internet kwamen er klanten bij. Proximus werd op de beurs harder getroffen dan de andere operatoren door het nieuws dat er mogelijk een vierde telecomspeler bij komt.

Operationeel verwachten we in de tweede jaarhelft weinig veranderingen. De prijszettingsmacht is door de regelgeving en de concurrentie beperkt, maar Proximus houdt de kosten goed onder controle. Heel wat grote buitenlandse beurshuizen hebben Proximus op hun verkooplijst staan met aanhoudende prijsdruk en lagere winstmarges door de toenemende concurrentie als voornaamste argumenten. De telecomwaakhond BIPT wil voor meer concurrentie op de Belgische telecommarkt zorgen omdat de prijzen die de consument betaalt ver boven het Europese gemiddelde liggen. Een mogelijke maatregel is het verlagen van de groothandelsprijzen waartegen alternatieve operatoren netwerkcapaciteit bij Proximus (en Telenet) inkopen. In combinatie met hogere investeringen zouden die lagere inkomsten de kasstromen onder druk zetten, waardoor het dividend in gevaar kan komen. We verwachten niet dat het zo’n vaart zal lopen en menen dat het hoge rendement (meer dan 7% bruto) stilaan weer wat waardebeleggers zal aantrekken. Proximus presenteert op 27 juli de cijfers van het tweede kwartaal.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 20,32 euro

Markt: Euronext Brussel

Ticker: PROX BB

ISIN-code: BE0003810273

Beurskapitalisatie: 7 miljard euro

K/w 2017: 12,8

Verwachte k/w 2018: 12

Koersverschil 12 maanden: -31%

Koersverschil sinds jaarbegin: -25%

Dividendrendement: 7,3%

Partner Content