Kwartaalcijfers breken koersklim Melexis af

© ImageGlobe
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Als een aandeel geprijsd is voor perfectie, kan de minste ontgoocheling voor beleggers een aanleiding zijn om die af te straffen. Dat is exact wat er met Melexis is gebeurd na het eerstekwartaalrapport.

Tot voor kort leek het alsof het aandeel van Melexis alleen maar kon stijgen. De koers bereikte dit jaar een record van meer dan 90 euro. De jongste weken is de volatiliteit sterk toegenomen. Een positief analistenrapport stuurde Melexis na een eerste terugval opnieuw hoger, maar het aandeel kreeg toch een tik na de bekendmaking van de eerstekwartaalcijfers. Dat de operationele winst niet voldeed aan de verwachtingen, was voldoende om Melexis 6 procent lager te sturen.

Melexis is de op drie na grootste speler in halfgeleiders en sensoren voor de autosector. Enkel Bosch, Infineon en het Nederlandse NXP Semiconductor, dat mogelijk wordt overgenomen door Qualcomm, zijn nog een maatje groter. Melexis beschikt over een breed gamma van sensoren die onder meer temperatuur-, druk- en positieverschillen meten. Elke nieuwe wagen die wordt geproduceerd, is uitgerust met gemiddeld tien halfgeleiders van Melexis. Een jaar geleden waren dat er nog maar acht. Bij hybride en elektrische voertuigen ligt dat cijfer nog hoger. Het stijgende marktaandeel van elektrische voertuigen is dus een gunstige trend voor Melexis. In zelfrijdende auto’s zal de behoefte aan sensoren nog groter zijn.

Melexis had in het eerste kwartaal ook te lijden onder de goedkopere dollar. Toch klom de groepsomzet met 13 procent naar 139,3 miljoen euro, wat in lijn met de verwachtingen was. Exclusief valutaverschillen bedroeg de vooruitgang zelfs 20 procent. De bedrijfswinst of ebit kwam met 34,3 miljoen euro (+9% op jaarbasis) iets onder de verwachte 35,7 miljoen euro uit (marge 24,6%). De brutomarge klokte af op 45,3 procent. De prognoses voor het volledige boekjaar blijven niettemin ongewijzigd. Melexis gaat nog altijd uit van een omzetklim met 12 à 15 procent, een brutomarge van 45 procent en een ebit-marge van 25 procent. Die verwachtingen zijn gebaseerd op een euro-dollarverhouding van 1,23. In het lopende tweede kwartaal zal de omzet op het niveau van het eerste kwartaal uitkomen. De verkoopvolumes zijn geen bepalende parameter, omdat vooral de stijgende evolutie van het aantal halfgeleiders per wagen belangrijk is voor Melexis.

De groei op de meeste grote automarkten is de voorbije kwartalen duidelijk vertraagd. Zo werd in China, de grootste automarkt, in het eerste kwartaal 2,8 procent meer auto’s verkocht. In dezelfde periode een jaar eerder bedroeg de stijging nog 7 procent. In de Verenigde Staten lijkt de automarkt na de zwakke start van het jaar een tweede adem te hebben gevonden, met een groei van 6 procent in maart. Analisten gaan er echter van uit dat dit maar een tijdelijke opleving is en ze verwachten voor 2018 lagere verkoopcijfers, na twee opeenvolgende jaren met recordverkopen in 2016 en 2017. De Europese automarkt kon in het eerste kwartaal nog net een positieve groei van 0,7 procent voorleggen. In maart kromp de markt met 5,3 procent.

Aan het einde van het eerste kwartaal had Melexis 71,8 miljoen euro in kas. Daar stond een langetermijnschuld van 15 miljoen euro tegenover. Over het boekjaar 2017 keerde de groep een dividend van 2,1 euro per aandeel uit.

Conclusie

Als een aandeel geprijsd is voor perfectie, kan de minste ontgoocheling voor de beleggers een aanleiding zijn om die af te straffen. Dat is exact wat er met Melexis is gebeurd na het eerstekwartaalrapport. Op zich viel op de prestatie van de groep weinig af te dingen. De groei en de marges lagen grotendeels in lijn met de verwachtingen en Melexis heeft zijn prognoses voor 2018 herbevestigd. Maar los van de operationele kwaliteiten is het aandeel tegen 27 keer de verwachte winst te duur om enthousiast over te worden.

Advies : houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating : 2B

Koers: 83,1 euro

Ticker: MELE BB

ISIN-code: BE0165385973

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 3,4 miljard euro

K/w 2017: 30

Verwachte k/w 2018: 27

Koersverschil 12 maanden: +5%

Koersverschil sinds jaarbegin: -2%

Dividendrendement: 2,5%

Partner Content