Laagste koers in vier jaar voor Orange Belgium

© .
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Als prijsbreker heeft Orange Belgium het meest te verliezen bij de komst van een vierde speler in de telecommarkt. Er is ruimte voor operationele beterschap.

Telecom is dit jaar een van de slechtst presterende sectoren op de beurs en daar zijn de Belgische operatoren geen uitzondering op. De aandelen van de Belgische spelers bengelen onderaan op de rendementslijst van de Europese telecomindexen. Beleggers kiezen voor de uitgang op een markt waar de overheid de prijszettingsmacht van de operatoren sterk beknot.

In België wil de telecomwaakhond BIPT voor meer concurrentie zorgen. Onder meer de recente openstelling van het glasvezelnetwerk past in die strategie, net als de veiling voor mobiele frequenties die de overheid eind volgend jaar zal organiseren. Die zullen worden toegekend voor de komende twintig jaar. De overheid belooft een gelijk speelveld te creëren voor de drie operatoren in België en hoopt dat er zich een vierde kandidaat aanbiedt. Met meer concurrentie moeten de prijzen dalen. De komst van een prijsbreker is geen goed nieuws voor de bestaande operatoren. Voorts hoopt de overheid met meer concurrentie ook op een snellere uitrol van de mobiele breedband technologie 5G.

Orange Belgium geldt als prijsbreker in België met de komst van de Love-bundel die breedbandinternet en digitale televisie combineert. Orange trok in de eerste jaarhelft 14.000 nieuwe Love-klanten aan, wat het totaal op 136.000 brengt. Ongeveer 40 procent van de nieuwe Love-abonnees was voorheen nog geen klant bij Orange. Die zijn tot nog toe verlieslatend, met een negatieve bedrijfswinst (ebitda) van 18,5 miljoen euro vorig jaar en 10,8 miljoen in de eerste jaarhelft. Dat komt omdat Orange bij Telenet en Voo (Wallonië) netwerkcapaciteit moet huren. De vergoeding daarvoor wordt bepaald aan de hand van de kleinhandelstarieven, die te hoog liggen voor Orange om winst te maken. De BIPT had oren naar de kritiek van Orange en vanaf augustus is er een overgangsregeling die de tarieven zal verminderen. In 2019 komt een definitieve regeling. Het is de bedoeling dat het kabelaanbod van Orange dan wel winstgevend wordt.

Voortaan kunnen ook alleenstaande telecomdiensten worden aangeboden. Tot nog toe moest bijvoorbeeld een internetaanbod worden gecombineerd met een televisieaanbod. Orange onderzoekt de mogelijkheid een afzonderlijk internetaanbod te lanceren.

De groepsomzet steeg in de eerste jaarhelft met 2 procent naar 619,6 miljoen euro. De bedrijfskasstroom (ebitda) daalde wel met 13,1 procent naar 127,3 miljoen euro door de impact van de regelgeving en lagere inkomsten uit de verhuur van het eigen netwerk. Sinds Telenet met de overname van Base over een eigen netwerk beschikt, heeft Orange capaciteit over. De groep sloot intussen een vijfjarige overeenkomst met Medialaan die de 365.000 klanten van Mobile Vikings en Jim Mobile volgend jaar naar het Orange-netwerk zal overzetten.

Orange mikt voor het volledige boekjaar op een licht hogere omzet en een ebitda tussen 275 en 295 miljoen euro, wat gemiddeld 5 procent hoger ligt dan een jaar eerder. De nettoschuld daalde op jaarbasis met 7,5 procent naar 305 miljoen euro. Dat komt overeen met ongeveer 1,1 keer de verwachte ebitda, wat perfect beheersbaar is. Het dividend van 0,5 euro per aandeel werd eerder dit jaar uitgekeerd.


Conclusie

Als prijsbreker in het Belgische telecomlandschap heeft Orange Belgium volgens analisten het meest te verliezen bij de komst van een vierde speler. Maar dat is nog erg voorwaardelijk, waardoor aan de huidige realiteit wordt voorbijgegaan. Die is dat Orange tegen amper vier keer de verwachte bedrijfskasstroom een van de goedkoopste Europese telecomaandelen is. Bovendien is er ruimte voor operationele beterschap door een lagere impact van de regelgeving terwijl de groothandelstarieven volgend jaar zullen dalen.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 13,42 euro

Ticker: OBEL BB

ISIN-code: BE0003735496

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 845 miljoen euro

K/w 2017: 46

Verwachte k/w 2018: 20,5

Koersverschil 12 maanden: -35%

Koersverschil sinds jaarbegin: -23%

Dividendrendement: 3,7%

Partner Content