Lezersvraag: kan ik aandelen van TiGenix bijkopen?

© .

Ik ben al jarenlang aandeelhouder van TiGenix en overweeg bij te kopen. Is dat een goed idee?

TiGenix heeft zich de voorbije jaren volkomen geheroriënteerd, na de mislukte commercialisering van ChondroCelect, een innovatief, op stamcellen gebaseerd geneesmiddel voor het herstel van kraakbeenletsels. Dat gebeurde door de overname van het Spaanse Cellerix in 2011, met de steun van de Spaanse hoofdaandeelhouder Griffols (16,13%), en een rist kapitaalverhogingen die het aantal uitstaande aandelen sinds 2009 ruim heeft vertienvoudigd, van 24 miljoen naar 260 miljoen.

Het meest gevorderde product van Cellerix is Cx601, een middel op basis van van vetweefsel afgeleide stamcellen tegen perianale fistels bij patiënten met de ziekte van Crohn. TiGenix diende op basis van een positieve Europese fase III-studie in maart 2016 een aanvraag tot goedkeuring in bij het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA). In oktober wordt een beslissing verwacht.

Vorige zomer kocht het Japanse Takeda Pharmaceuticals de licentierechten voor de commercialisatie van Cx601 buiten de Verenigde Staten, in ruil voor een mijlpaalbetaling van 25 miljoen euro, die kan oplopen tot 355 miljoen euro bij toekomstige regelgevende en commerciële mijlpalen, waarvan 15 miljoen bij de Europese goedkeuring. Daarnaast ontvangt TiGenix tot dubbelcijferige royalty’s op de verkoop en onderschreef Takeda in december een private plaatsing voor 10 miljoen euro (uitgifte van 11,65 miljoen aandelen tegen 0,858 euro per aandeel). Rond dezelfde periode werd een minder geslaagde IPO op Nasdaq afgerond met de uitgifte van 46 miljoen aandelen (55 miljoen gepland) tegen 0,775 dollar per aandeel.

Eind december beschikte TiGenix over 78 miljoen euro cash, voldoende voor twee jaar. In maart 2018 vervalt nog een converteerbare obligatie van 25 miljoen euro met een conversieprijs van 0,8983 euro (10,7% mogelijke verwatering). In juni startte een wereldwijde fase III-studie met Cx601 die de basis moet vormen van een toekomstige goedkeuringsaanvraag bij het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap (FDA), wellicht in 2019. Het marktpotentieel van Cx601 wordt geschat op 200 à 300 miljoen dollar in Europa en op 270 à 660 miljoen dollar in de Verenigde Staten.

TiGenix onderzoekt bijkomende indicaties voor Cx601 en heeft daarnaast nog twee kandidaat-geneesmiddelen: Cx611, een middel tegen ernstige sepsis waarmee een fase Ib/IIa-studie loopt, en AlloCSC-01, een product tegen acuut hartfalen. Het aandeel herstelde stevig tijdens het voorbije semester, na de terugval eind 2016 door de minder geslaagde beursgang op Nasdaq. Hoewel we de kansen op een goedkeuring voor Cx601 in oktober positief inschatten, verlagen we het advies na het mooie koersherstel naar houden (rating 2C).

Partner Content