McEwen is een goudparel in wording

© Getty Images/iStockphoto

De strategie en de expansieplannen van McEwen Mining wekken vertrouwen. Maar vooral de ambitie van stichter Robert McEwen om in S&P500 te komen, doet vermoeden dat het bedrijf nog op grote manoeuvres broedt.

McEwen Mining is een bijzonder bedrijf in de sector van de goudmijnen. Het verhaal begint bij de stichter, CEO en referentieaandeelhouder Robert McEwen, die 25,3 procent van de aandelen bezit. De 65-jarige McEwen is een levende legende in de goudsector. In 1993 stichtte hij Goldcorp, waarvan hij de beurskapitalisatie in anderhalf decennium deed oplopen van 50 miljoen naar 8 miljard dollar, met een gemiddeld jaarlijks rendement van 31 procent. Goldcorp is nog altijd een van de grootste goudmijnen ter wereld.

Wat McEwen aan Luc Tack van Picanol en Tessenderlo Group doet denken, is dat hij zich bij McEwen Mining geen loon uitkeert en dat hij geen bonussen wil. Hij heeft geen opties en schulden op vennootschapsniveau, sluit geen streamingdeals en doet niet aan hedging. Bovendien is hij razend ambitieus, met de doelstelling in de S&P500-index te worden opgenomen. Dat is nog maar één goudmijn gelukt: Newmont Mining.

McEwen Mining heeft in de eerste plaats een belang van 49 procent in de San José-mijn in Argentinië (goud en zilver). Vorig jaar goed haalde die een jaarproductie van 46.500 ounce goud en 3,3 miljoen ounce zilver, ongeveer evenveel als in 2015. Belangrijk was de verkiezing van de nieuwe Argentijnse president Mauricio Macri in 2015, die een ondernemings- en mijnbouwvriendelijk beleid voorstaat. Daarnaast heeft McEwen de El Gallo-mijn in Mexico, die vorig jaar 55.250 ounce goud produceerde. Dat is minder dan de 63.350 ounce over 2015, maar het cijfer ligt wel in de lijn van de prognose. Gezamenlijk zijn de mijnen goed voor 145.500 ounce goudequivalenten (tegenover 154.500 ounce goudequivalenten in 2015, maar wel in de buurt van de prognose van 144.000 ounce).

Door de gestegen goudprijs kon de groep haar nettokaspositie wel optrekken van 32 naar 64 miljoen dollar. Ze keert op 14 februari voor de derde keer een symbolisch dividend van 0,005 dollar per aandeel uit. Gezien de ambitie van de groep, zijn er expansieplannen. Vooreerst is er de goedkeuring voor El Gallo (2), om naast een goud- ook een zilvermijn te bouwen. McEwen heeft onlangs ook nog exploratierechten gekocht op 10 kilometer van de El Gallo-mijn. In januari 2017 wordt de goedkeuring verwacht voor het Gold Bar-project in het Amerikaanse Nevada. Krijgt McEwen die, dan volstaat een investering van 60 miljoen dollar om binnen het jaar een goudmijn te bouwen die jaarlijks 65.000 ounce goud kan produceren.

In de buurt in Nevada is er nog het Tonkin-project, maar dat is nog niet concreet genoeg. Wel heel concreet is het Los Azules-project, een koperexploratieproject in Argentinië dat te koop staat, en dat een potentieel heeft van ongeveer 70 procent van het Taca Taca-project van Lumina Copper. Dat werd in 2014 verkocht aan First Quantum Minerals voor 433 miljoen dollar. Toch zou het niet correct zijn op Los Azules een waarde van 300 miljoen dollar te kleven (bijna 30% van de beurswaarde). We zien niet meteen kopers die zo veel zouden willen betalen.


Conclusie

Het roemrijke verleden van McEwen, de aanpak die doet denken aan die van Luc Tack, de nettokaspositie, de goud- en zilverproductie die volstaat om winstgevend te zijn en de expansieplannen zorgen voor rooskleurige perspectieven. Maar vooral de ambitie om in S&P500 te komen, doet vermoeden dat McEwen nog op grote manoeuvres broedt.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Munt: dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 1,2 miljard dollar

Verwachte k/w 2016: 39

Verwachte k/w 2017: 28

Koersverschil 12 maanden: +196%

Koersverschil sinds jaarbegin: +35%

Dividendrendement: 0,25%

Partner Content