Mithra sluit Braziliaanse deal

Mithra CEO Francois Fornieri © BelgaImage

In de lijn van zijn commerciële strategie sloot Mithra Pharmaceuticals in Brazilië een deal met de lokale marktleider, Libbs. De Luikse groep wil het contraceptiemiddel Estelle als een premiumproduct in de markt zetten, en dat heeft de beste slaagkansen met de sterkste lokale partner.

Mithra Pharmaceuticals, de Luikse specialist in vrouwelijke gezondheid, kon onlangs uitpakken met een commercialisatieovereenkomst voor Estelle, een potentieel oraal contraceptiemiddel op basis van het vrouwelijke hormoon estetrol. In de lijn van zijn commerciële strategie sloot Mithra in Brazilië een deal met de lokale marktleider, Libbs (marktaandeel in volume van 25%). De Luikse groep wil Estelle – met zijn sterke veiligheidsprofiel – als een premiumproduct in de markt zetten, en dat heeft de beste slaagkansen met de sterkste lokale partner. De overeenkomst behelst een leveringscontract voor 20 jaar, met gebudgetteerde jaarlijkse afnamehoeveelheden en royalty’s van 40 procent op het extra verkochte volume. Mithra ontvangt een mooie mijlpaalbetaling van 20 miljoen euro bij de ondertekening (wellicht rond het jaareinde), waarvan de helft moet worden terugbetaald als toekomstige ontwikkelings- en regulatoire mijlpalen niet worden gehaald.

Het is voor Mithra al de tweede licentiedeal met Estelle, nadat het vorig jaar met het Japanse Fuji een vergelijkbare deal had ondertekend voor Japan en tien landen in Zuidoost-Azië. In juni werd de overeenkomst met Fuji uitgebreid naar Donesta, het tweede kandidaat-geneesmiddel op basis van estetrol tegen opvliegers tijdens de menopauze. De deal met Libbs geeft Mithra extra financiële ademruimte om de onderhandelingen voort te zetten voor deals met Estelle en Donesta in de kerngebieden Europa en de Verenigde Staten. Dat geld is welkom, want ondanks de geslaagde kapitaalverhoging in juni, waarmee 26,1 miljoen euro werd opgehaald via de uitgifte van 3,1 miljoen aandelen tegen 8,4 euro per aandeel (7,8% korting), daalde de kaspositie in het eerste semester met 1 miljoen euro tot 44,7 miljoen. De komende twaalf maanden worden cruciaal voor Mithra.

In het eerste kwartaal van 2018 volgen de resultaten van de fase IIa-studie met Donesta. Snel daarna wordt gemikt op het afsluiten van deals voor de verdere ontwikkeling en commercialisering. Hetzelfde geldt voor Estelle, met fase III-studieresultaten in het derde kwartaal van 2018 (Europa) en in het eerste kwartaal van 2019 (Noord-Amerika). Het aandeel reageerde positief op de Estelle-deal in Brazilië, maar het blijft nog onder de radar en het is daardoor fors ondergewaardeerd. Na succesvolle studieresultaten met Donesta zien we daarin verandering komen. In dat geval zien we voor de komende twaalf maanden fors opwaarts potentieel.

Koopwaardig (rating 1C).

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 319 miljoen euro

K/w 2016: –

Verwachte k/w 2017: –

Koersverschil 12 maanden: +14%

Koersverschil sinds jaarbegin: +14%

Dividendrendement: –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content