Mithra staat voor het jaar van de waarheid

Mithra CEO Francois Fornieri © BelgaImage

Tot eind december geven we elke dag een favoriet aandeel voor 2018 prijs, waarvan we volgend jaar een meer dan gemiddeld rendement verwachten. Vandaag: Mithra Pharmaceuticals.

Onder leiding van de ambitieuze topman François Fornieri positioneert Mithra zich als een potentiële gamechanger in vrouwelijke gezondheid. Op basis van het natuurlijke oestrogeen estetrol ontwikkelt Mithra twee kandidaat-producten: Estelle, een oraal contraceptiemiddel, en Donesta, een middel tegen opvliegers in de menopauze. Die markten hebben respectievelijk een omvang van 14 miljard en 6 miljard dollar, maar er is weinig innovatie. Vooral de markt in menopauzeproducten is fors onderbenut door de mogelijke gezondheidsrisico’s van de bestaande middelen. Mithra hoopt dat het met estetrol de sleutel in handen heeft om daar verandering in te brengen. Estelle bevindt zich al in het laatste ontwikkelingsstadium (fase III), terwijl voor Donesta in 2018 cruciale fase II-studieresultaten volgen. Mithra beschikt ook nog over een hooggespecialiseerde productiefaciliteit (CDMO) voor de toekomstige productie van onder meer Estelle en Donesta.

Terugblik op 2017

Nadat het 2017 goed had ingezet, viel het aandeel van Mithra terug na de publicatie van de jaarresultaten. Die confronteerden de beleggers nog eens met de hoge cashburn (51,1 miljoen euro in 2016), terwijl ook de verlenging van de fase II-studie met Donesta ontgoochelde. Die verlenging kwam er na wijzigingen in het studieprotocol, die heel wat extra informatie opleveren voor een mogelijke fase III-studie om het marktpotentieel te maximaliseren. Het aandeel dipte in juni, na de geslaagde kapitaalverhoging waarmee Mithra 26,1 miljoen euro ophaalde via de uitgifte van 3,1 miljoen aandelen tegen 8,4 euro per aandeel (7,8% korting).

De eerste licentiedeal die Mithra in 2016 voor Estelle afsloot met het Japanse Fuji Pharma, werd uitgebreid naar Donesta. Daarna kwam er een licentiedeal voor Estelle in Brazilië met Libbs. Die overeenkomst werd onlangs afgerond, met een mijlpaalbetaling van 20 miljoen euro (waarvan 14 miljoen in 2017). Ze werd uitgebreid met een productieovereenkomst, waardoor Libbs Estelle zal produceren voor de Braziliaanse markt. De voorbereidingen zitten op schema voor de commercialisering van Myring, een generische vaginale ring. Dat gebeurt eerst in Europa (derde kwartaal 2018) en daarna in de Verenigde Staten (via partner Mayne Pharma, eind 2018).

De verwachtingen voor 2018

We kijken in eerste instantie uit naar de publicatie van de fase II-studieresultaten met Donesta, die gepland zijn voor eind maart. Als die positief zijn, plant Mithra de verdere ontwikkeling en mikt het op een samenwerking met een grote speler voor de kernmarkten Europa en de Verenigde Staten. In het derde kwartaal krijgen we de resultaten van de Europese fase III-studie met Estelle. De resultaten van de fase III-studie in de Verenigde Staten volgen in het eerste kwartaal van 2019.

Waarom een favoriet?

De verwachte doorbraak kwam er vorig jaar niet, toen de Donesta-studie werd verlegd. Maar 2018 wordt het jaar van de waarheid. Wij mikken op een doorbraak met Estelle en/of Donesta, die het pad effent naar aantrekkelijke overeenkomsten met grote farmaspelers op de kernmarkten Europa en de Verenigde Staten. Als dat lukt, zijn de zorgen over de volgende kapitaalverhoging verleden tijd en ligt de weg open voor een forse opwaardering. Hoewel de interesse bij institutionele investeerders toeneemt, is het aandeel nog weinig bekend en daardoor ondergewaardeerd.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 10,57 euro

Ticker: MITRA BB

ISIN-code: BE0974283153

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 361 miljoen euro

K/w 2016: –

Verwachte k/w 2017: –

Koersverschil 12 maanden: +18%

Koersverschil sinds jaarbegin: +17%

Dividendrendement:

Partner Content