Niet minder maar meer bouw voor CFE

© Thinkstock

CFE bekijkt een fusie van zijn bouwactiviteiten en de bouwgroep Van Laere onder eigen vleugels. Dat is een ontgoocheling voor de aandeelhouders.

Het stond al enkele jaren in de sterren geschreven dat er iets stond te gebeuren met de bouwactiviteiten van CFE (contracting) en die van bouwgroep Van Laere van referentieaandeelhouder Ackermans & van Haaren (AvH, 60,4 procentbelang). Op 28 juni maakte CFE bekend een fusie van zijn contracting-afdeling en de bouwgroep Van Laere onder CFE te bekijken. De aankondiging is positief, maar het feit dat de gezamenlijke bouwgroep CFE zal toebehoren is een ontgoocheling voor de CFE-aandeelhouders. Die hoopten dat CFE dankzij de optimalisatie van de bouwactiviteiten zou vervellen tot een puur bagger- en milieubedrijf, met bijbehorende hogere waardering. Al kan dat natuurlijk later alsnog gebeuren.

De contracting-divisie van CFE is een stuk groter dan Van Laere, met in 2016 respectievelijk een omzet van 770,5 miljoen en 195 miljoen euro. Van Laere kende een zwak 2016, waarin problemen op een grote werf een nettoverlies van 2,5 miljoen euro veroorzaakten. Contracting daarentegen herstelde na enkele zeer moeilijke jaren, en zag de nettowinst toenemen van 7,5 miljoen naar 20 miljoen euro. Het gezamenlijke orderboek bedroeg eind vorig jaar 977,5 miljoen euro, waarvan 127 miljoen afkomstig van Van Laere. Het doel is de transactie in het vierde kwartaal af te ronden.

Het CFE-aandeel steeg afgerond 40 procent tussen de jaarrapportering van 28 februari en begin mei. Die stijging kwam er na beter dan verwachte jaarcijfers en prima vooruitzichten bij de bagger- en milieupoot DEME. De omzet van DEME herstelde in de tweede jaarhelft met 3,8 procent, waardoor de terugval op jaarbasis beperkt bleef tot 13,5 procent, tot 1,98 miljard euro. Bovendien zakte de bedrijfskasstroom (ebitda) slechts met 8,5 procent tot 447,4 miljoen euro. Daardoor verbeterde de ebitda-marge van 21,4 naar 22,6 procent, terwijl begin 2016 CFE nog waarschuwde voor een daling. De nettowinst daalde met 22,8 procent tot 155,4 miljoen euro (+27,6% tot 101,3 miljoen euro in de tweede jaarhelft). De positieve trend werd bevestigd in het eerste kwartaal, waarin de omzet met 27 procent steeg tot 510,3 miljoen euro. Het orderboek bedroeg eind maart 4,13 miljard euro, 8,7 procent hoger dan eind 2016, een nieuw record.

DEME heeft momenteel tien schepen in aanbouw, waarvan de eerste in 2017 worden opgeleverd. Daarnaast kocht het onlangs A2Sea, een Deense installateur van windmolens op zee. Voor 2017 verwacht DEME een sterke omzetgroei dankzij een verdubbeling van de omzet van GeoSea (offshoreactiviteiten) tot 1 miljard euro, maar ook een daling van de ebitdamarge tot 16 à 20 procent. Het is uitkijken naar de plannen in België voor het fors verminderen van subsidies voor offshorewindmolenparken, die nadelige gevolgen voor DEME kunnen hebben.

Contracting kende een moeilijke start dit jaar, met in het eerste kwartaal een omzetdaling van 18,9 procent tot 159,1 miljoen euro. Dankzij nieuwe opdrachten in Luxemburg en Polen dikte het orderboek 2,5 procent aan tot 872 miljoen euro. CFE verwacht dit jaar een stijging van het nettoresultaat in de niet-baggeractiviteiten.


Conclusie

De ontgoocheling over de fusieplannen met bouwgroep Van Laere duwde de waardering van het CFE-aandeel weer naar aanvaardbare niveaus. Al zien we tegen 17,3 keer de verwachte winst 2017 en met een ondernemingswaarde (ev) van 6,6 keer de verwachte bedrijfskasstroom (ebitda) 2017 nog te weinig opwaarts potentieel voor een koopadvies.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 3,15 miljard euro

K/w 2016: 19,3

Verwachte k/w 2017: 17,3

Koersverschil 12 maanden: +56%

Koersverschil sinds jaarbegin: +20%

Dividendrendement: 1,7%

Partner Content