Omzetverwachting Gilead Sciences blijft dalen

. © Alexander Traksel (iStock)
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het Amerikaanse biotechbedrijf Gilead Sciences heeft nieuwe groeimotoren nodig en zoekt die in overnames. Daar heeft het ook de middelen voor. De verwachting is dan ook dat het bedrijf de omzet- en winstdalingen weet om te buigen.

Het Amerikaanse biotechbedrijf Gilead Sciences bracht de jongste weken wel vaker de tongen van Belgische biotechbeleggers in beweging. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat Galapagos in december bekendmaakte dat de lock-up- en standstill-overeenkomst met Gilead op 31 december 2017 verviel. Die dubbele overeenkomst was een onderdeel van de samenwerking die beide bedrijven eind 2015 aangingen voor de wereldwijde ontwikkeling en commercialisering van filgotinib in ontstekingsziekten.

Het is genoegzaam bekend dat Gilead via overnames op zoek is naar extra omzet om de tanende verkoop in de hepatitis C-franchise (HCV) op te vangen. Van filgotinib wordt op termijn een omzet tot 2 miljard dollar verwacht. Toch denken we dat Gilead, dat een belang van 13,27 procent in Galapagos heeft, de eerste fase III-studieresultaten in de tweede jaarhelft zal afwachten alvorens mogelijk zijn kans te wagen. De financiële ruimte is er, want Gilead beschikte eind december over een nettokaspositie van 3 miljard dollar, ondanks de overname vanKite Pharma, een frontrunner in CAR-T celtherapie (kankerimmunologie) in 2017 voor 11,9 miljard dollar.

Kite Pharma lanceerde in het vierde kwartaal zijn eerste product, Yescarta, voor de behandeling van zeldzame vormen van lymfeklierkanker. Het is goed voor een bescheiden omzet van 7 miljoen dollar. Tegen 2020 wordt van Kite een omzet van 850 miljoen dollar verwacht. Gilead mikt ongetwijfeld op meer, gezien de hoge multiple (11,2 keer de verwachte omzet 2020) die het voor Kite betaalde. Kite nam in december voor 567 miljoen dollar Cell Design Labs over, een bedrijf dat ook actief is in CAR-T en beschikt over twee complementaire technologieën die de cellen van Kite veiliger en efficiënter kunnen maken.

Dat Gilead behoefte heeft aan nieuwe groeimotoren, bleek nogmaals uit het vierdekwartaalrapport. De omzet daalde in het vierde kwartaal met 19 procent tegenover hetzelfde kwartaal van 2016, tot 5,9 miljard dollar. Tegenover het derde kwartaal bedroeg de daling 8,6 procent. Op jaarbasis daalde de omzet van 30 miljard dollar naar 25,7 miljard (-14%), wat volledig te wijten was aan het omzetverlies in HCV (-5,7 miljard dollar tot 9,1 miljard).

De producten uit de hiv-franchise krikten de omzet met 10 procent op tot 14,2 miljard. De recurrente nettowinst daalde met 26 procent tot 11,7 miljard dollar en per aandeel met 24 procent tot 8,84 dollar. Gilead ontgoochelde met een verwachte omzet voor 2018 tussen 20 en 21 miljard dollar. De voorafgaande marktconsensus lag op 21,9 miljard dollar. De voorspelde omzetval bij HCV (-5,1 à -5,6 miljard) zet meer dan verwacht (-4,1 miljard) door, door een combinatie van minder nieuwe patiënten (-0,8 à -1 miljard) en vooral de toenemende concurrentie van AbbVie (-4,3 à -4,6 miljard).

Het uitgebreide onderzoeksprogramma spitst zich in de eerste plaats toe op het verder beschermen en uitbouwen van het marktleiderschap in hiv. Daarnaast loopt een uitgebreid onderzoeksprogramma in leverziekten, zowel in hepatitis B als in NASH (de niet-alcoholische vetteleverziekte).

Conclusie

Het aandeel van Gilead Sciences vindt langzaam de weg naar boven terug. Dit of ten laatste volgend jaar bereikt het de bodem in omzet en recurrente winst, respectievelijk omtrent 21 miljard dollar en 6,5 dollar per aandeel. We verwachten bijkomende overnames. Het aandeel blijft koopwaardig, tegen 12,5 keer de verwachte winst 2018 en met een ondernemingswaarde (ev) van 8 keer de verwachte bedrijfskasstroom (ebitda) 2018.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 80,7 dollar

Ticker: GILD US

ISIN-code: US3755581036

Markt: New York

Beurskapitalisatie: 105,6 miljard dollar

K/w 2017: 9,1

Verwachte k/w 2018: 12,5

Koersverschil 12 maanden: +16%

Koersverschil sinds jaarbegin: +13%

Dividendrendement: 2,8%

Partner Content