Ontgoochelende prognoses nekken koers Oracle

. © Guy Kindermans

Oracle blijft worstelen met de overgang naar een nieuw bedrijfsmodel. De cloudactiviteiten groeien trager dan bij de concurrentie.

Het aandeel van het op een na grootste softwarebedrijf ter wereld kreeg voor het tweede opeenvolgende kwartaal een flinke dreun na de publicatie van de kwartaalcijfers. Oracle klopte nochtans voor de zesde keer op rij de consensusverwachting, maar ontgoochelde met de prognoses voor het lopende kwartaal. Bovendien is er onrust bij analisten en investeerders over de groei van de cloudactiviteiten.

In het afgelopen kwartaal, het vierde van het boekjaar 2017-2018 (afsluitdatum 31/5), steeg de omzet met 2,8 procent naar 11,26 miljard dollar. Dat was boven de consensusverwachting van 11,19 miljard. Dankzij het effect van de inkoop van eigen aandelen klom de winst per aandeel naar 99 dollarcent, wat flink boven de verwachte 94 dollarcent lag. Over het volledige boekjaar klom de groepsomzet met 6 procent naar 39,8 miljard dollar. De winst per aandeel ging er met 14 procent op vooruit naar 3,12 dollar.

Oracle presteerde dus beter dan verwacht, maar de prognoses voor het eerste kwartaal van het pas gestarte boekjaar 2019 bleven achter op de verwachtingen. Oracle gaat uit van een omzetstijging met 1 tot 3 procent naar 9,3 tot 9,48 miljard dollar, licht onder de consensusverwachting van 9,51 miljard. Ook de verwachte winst per aandeel (67 tot 69 dollarcent) ligt onder de verwachte 72 dollarcent.

Oracle rapporteert de resultaten sinds het voorbije kwartaal op een andere manier. Cloud Services and License Support omvat alle updates van licenties, ondersteuning en de cloudactiviteiten. Die laatste omvatten zowel Software as a Service (SaaS of applicaties die via de cloud online worden aangeboden), Platform as a Service (onder meer besturingssystemen) en Infrastructure as a Service (opslag, beveiliging fysieke datacenters). Dat is veruit de grootste afdeling van de groep (60% van de omzet) die in het vierde kwartaal met 8 procent groeide naar 6,77 miljard dollar. Cloud and On-Premise-software (omzet -5%) omvat onder meer de verkoop van nieuwe softwarelicenties, waarvan ook een deel in de Oracle Cloud zal worden gebruikt.

In de praktijk is het dus niet langer mogelijk de omzet uit cloudactiviteiten apart uit te splitsen. Maar door de jaarcijfers met die van de eerste drie kwartalen te verrekenen, kon het wel nog een keer. Die vergelijking leerde dat de groei op jaarbasis beperkt bleef tot 25 procent tegenover 49 procent voor Amazon Web Services en zelfs 93 procent voor Microsoft Azure.Oracle blijft dus een kleine speler in het cloudsegment met een aandeel van amper 15 procent in de groepsomzet en dat is stilaan zorgwekkend. Toch maakt het management zich sterk dat er ook voor het lopende boekjaar een dubbelcijferige groei van de winst per aandeel moet inzitten.

Aan het einde van het pas afgelopen boekjaar had Oracle 67,3 miljard dollar aan liquiditeiten in kas. Daar stond een schuld van 60,8 miljard dollar tegenover. De groep realiseerde het voorbije boekjaar een vrije kasstroom van 13,7 miljard dollar. Dat zorgt voor voldoende ruimte om de aandeelhoudersuitkeringen op peil te houden. Oracle keerde vorig boekjaar 3,1 miljard dollar aan dividenden uit en kocht voor 11,5 miljard dollar eigen aandelen in.


Conclusie

Het voorbije kwartaal illustreerde opnieuw dat Oracle blijft worstelen met de overgang naar een nieuw bedrijfsmodel. De cloudactiviteiten groeien trager dan bij de concurrentie, waardoor ook de groei op groepsniveau geen hoge toppen scheert. De aanpassing van de rapporteringsstructuur, die maakt dat de groeicijfers van de cloud niet langer uitgesplitst kunnen worden, zet bij veel investeerders en analisten kwaad bloed. We verwachten dat de aandeleninkoop een bodem onder de koers zal leggen.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 43,84 dollar

Ticker: ORCL US

ISIN-code: US68389X1054

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 174,5 miljard dollar

K/w 2017: 16,5

Verwachte k/w 2018: 13

Koersverschil 12 maanden: -12%

Koersverschil sinds jaarbegin: -5%

Dividendrendement: 1,7%

Partner Content