Oracle heeft last van hoogtevrees

44,7 miljard dollar © reuters

Oracle is in goede doen. Het ziet ernaar uit de onderneming weer kan aanknopen met groei en hogere marges.

De drie maanden tot 31 augustus waren voor Oracle het eerste kwartaal van het fiscaal boekjaar 2018. De Amerikaanse softwareproducent haalde voor het vijfde kwartaal op rij een hogere omzet. Voor de vierde opeenvolgende keer kwamen de omzet en de winst bovendien boven de verwachtingen uit. Het aandeel steeg in een eerste reactie naar een nieuw historisch record. Later kregen beleggers toch hoogtevrees en duwden Oracle meer dan 6 procent lager. Daarbij werden tegenvallende vooruitzichten als verklaring opgegeven. Oracle zag de groepsomzet het voorbije boekjaar 2017 met 2 procent groeien. In het vierde kwartaal was dat 3 procent. Dait cijfer werd in de periode van mei tot augustus overtroffen met een klim van 7 procent naar 9,21 miljard dollar.

De groei neemt dus toe, en dat is onder meer te danken aan de overname van NetSuite eind vorig jaar. Oracle kocht het bedrijf gespecialiseerd in programma’s voor financieel, logistiek en personeelsbeheer voor ruim 9 miljard dollar. Met het extra aanbod wil Oracle zijn klanten zo veel mogelijk heroriënteren van klassieke software naar clouddiensten. De nettowinst kwam uit op 2,21 miljard dollar of 62 dollarcent per aandeel, tegenover 55 dollarcent in dezelfde periode vorig jaar. Oracle hield de uitgaven beter onder controle, waardoor de operationele marge klom van 39 naar 41 procent.

Software en aanverwante (ondersteuning, diensten) staan met 5,9 miljard dollar nog steeds in voor bijna 65 procent van de groepsomzet. De cloudinkomsten groeiden met 51 procent naar 1,47 miljard dollar. Dat komt overeen met ongeveer 6 miljard dollar op jaarbasis of ongeveer een zesde van de groepsomzet. Oracle stelt voor het lopende kwartaal een groei van 41 procent voorop, wat sommige beleggers ontgoochelde. Bij de cloudapplicaties (CRM-software) steeg de winstmarge naar 67 procent, tegenover 59 procent een jaar eerder. Oracle wil dat optrekken naar meer dan 80 procent.

Oracle had eind augustus 66,9 miljard dollar aan liquiditeiten en investeringen op korte termijn in kas. Desondanks wordt om fiscale reden toch geleend om de dividenduitkeringen en de inkoop van eigen aandelen te financieren. Vandaar ook een schuldpositie van 53,3 miljard dollar. Maar die strategie van belastingontwijking heeft ook een prijs. De rentelasten lopen op jaarbasis op naar 1,8 miljard dollar of ruim 0,4 dollar per aandeel. Het is dus in het belang van zowel de Amerikaanse schatkist als de bedrijven dat er eerder vroeg dan laat een fiscale tegemoetkoming komt voor die overzeese liquiditeiten. De 13,6 miljard dollar aan nettoliquiditeiten komen overeen met bijna 3,3 dollar per aandeel.

Oracle keert volgende maand een kwartaaldividend van 0,19 dollar per aandeel uit. Het bedrijf kocht in het boekjaar 2017 ook voor meer dan 2 miljard dollar aan eigen aandelen in. Oracle genereert op jaarbasis een vrije kasstroom van 12,6 miljard dollar. Het zit dus wel goed met de financiële gezondheid van de groep.


Conclusie

De lagere vooruitzichten voor de groei van de cloudactiviteiten was niet meer dan een alibi om wat winsten van tafel te halen. Na enkele jaren van omzetstagnatie is de kans groot dat Oracle dit boekjaar eindelijk weer kan aanknopen met groei en hogere marges. Tegen 17,5 keer de verwachte winst is het aandeel goedkoper gewaardeerd dan de sector. We zouden Oracle bij een verdere terugval richting 40 dollar proberen op te pikken.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 200,5 miljard dollar

K/w 2016: 17,5

Verwachte k/w 2017: 16

Koersverschil 12 maanden: +23%

Koersverschil sinds jaarbegin: +25%

Dividendrendement: 1,6%

Partner Content