Overgangsjaar voor Pan American Silver

© Getty Images/iStockphoto

Pan American Silver is financieel gezond. De mijnengroep blijft wel sterk afhankelijk van de prijsevolutie van de edelmetalen.

De zilverprijs steeg in 2016 voor het eerst in drie jaar. Dit jaar blijft zilver niet alleen achter op goud, ook het rendement van 5 procent (in dollar) is niet om over naar huis te schrijven. Dat heeft gevolgen voor de aandelen van de zilvermijnen. Die veerden vorig jaar flink op maar tijdens de eerste helft van 2017 evolueerden de koersen nagenoeg stabiel.

Dat is ook het geval voor Pan American Silver (PAAS). De groep telt zeven operationele mijnen en even veel ontwikkelingsprojecten. Geografisch ligt het zwaartepunt in Mexico, maar de groep met hoofdzetel in Canada is ook actief in Peru, Bolivia en Argentinië. Dit jaar zal 51 procent van de omzet afkomstig zijn uit de verkoop van zilver. Goud zal instaan voor 24 procent. De mijnactiviteiten van PAAS leveren ook nog basismetalen als bijproduct op. Zink tekent daarbij voor 15 procent van de omzet, lood en koper staan in voor elk 5 procent.

La Colorada en Dolores staan samen in voor bijna twee derden van de intrinsieke waarde van PAAS. De Mexicaanse mijnen hebben een grote uitbreiding achter de rug, waardoor hun relatieve gewicht in de groep nog toeneemt. De mijnen van de groep produceerden vorig jaar gezamenlijk 25,4 miljoen troy ounce zilver en 183.900 troy ounce goud. Dit jaar zal de zilverproductie ongeveer stabiliseren (24,5 tot 26 miljoen troy ounce) maar de productie van goud zal met 155.000 tot 165.000 troy ounce iets lager uitkomen. Vanaf volgend jaar komt de productie bij de uitgebreide mijnen op kruissnelheid en zal ze opnieuw toenemen. Tegen het einde van dit decennium zal de zilver- en goudproductie in de buurt van respectievelijk 29,5 miljoen en 200.000 troy ounce uitkomen.

De cijfers van het eerste kwartaal lagen op schema met een productie van 6,2 miljoen troy ounce zilver en 37.700 troy ounce goud. De omzet lag met 198,7 miljoen dollar een kwart hoger dan een jaar eerder. Ook de operationele kasstroom dikte verder aan naar 40,8 miljoen dollar tegenover 28,4 dollar een jaar eerder. De productiekosten bedroegen 12,63 dollar per troy ounce tegenover nog 13,12 dollar vorig jaar. De kostenprognose voor het volledige boekjaar bedraagt 11,5 tot 12,9 dollar. Ook tegen de huidige prijzen is PAAS dus comfortabel operationeel winstgevend. La Colorada zal volgend jaar 7,7 miljoen troy ounce zilver opleveren. Dat is bijna 70 procent meer dan voor de uitbreiding. De hogere goudproductie moet vooral van Dolores komen met een klim van bijna de helft naar 150.000 troy ounce.

PAAS had na het eerste kwartaal 205,4 miljoen dollar in kas en slechts 43,8 miljoen dollar schulden. Vorig jaar was de vrije kasstroom ondanks de investeringen in de twee grootste mijnen positief. De kapitaaluitgaven zullen dit jaar tussen 140 en 150 miljoen dollar uitkomen maar daarna afnemen naar 75 tot 90 miljoen dollar. PAAS verdubbelde eerder dit jaar het kwartaaldividend naar 0,025 Canadese dollar per aandeel of 0,1 Canadese dollar op jaarbasis. Sinds 2010 werd bijna 400 miljoen dollar uitgekeerd aan dividenden en aandeleninkopen.


Conclusie

Operationeel is 2017 een overgangsjaar voor Pan American Silver. Vanaf volgend jaar zal de productie weer aantrekken en door lagere kapitaaluitgaven kunnen ook de kasstromen stijgen. De groep is nu al financieel gezond, maar blijft wel sterk afhankelijk van de prijsevolutie bij de edelmetalen. Tegen 1,6 keer de boekwaarde blijft PAAS redelijk gewaardeerd.


Advies : koopwaardig

Risico : gemiddeld

Rating : 1B

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: Nasdaq

Beurskapitalisatie: 2,6 miljard dollar

K/w 2016: 27

Verwachte k/w 2017: 33

Koersverschil 12 maanden: + 13%

Koersverschil sinds jaarbegin: + 13 %

Dividendrendement: 0,6 %

Partner Content