Prijsdaling zink stilaan overdreven

Glencore © Belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Een ton zink wed dit jaar al 16 procent goedkoper. Een verdere prijsdaling is fundamenteel niet verantwoord.

De beslissing van Glencore eind 2015 om de zinkproductie met 500.000 ton te verminderen, was het startschot voor een haussemarkt in het basismetaal. In 2016 werd een ton zink 60 procent duurder en vorig jaar kwam er nog eens bijna 30 procent bij. De prijsstijging zette ook nog dit jaar door en de zinkprijs klom in februari naar het hoogste niveau in elf jaar. Maar kort daarna keerde de markt en zink ging met de andere basismetalen mee onderuit door de duurdere dollar en bezorgdheid over een escalatie van de handelsoorlog.

Overaanbod zinkconcentraat…

Een ton zink werd dit jaar al 16 procent goedkoper en sinds de top van februari ging er ruim een kwart van de prijs af. Zink is daarmee het slechtst presterende basismetaal in 2018. De zinkprijs kwam onder druk door een verwachte toename van het aanbod zinkconcentraat dit jaar en de komende jaren. Op de grondstoffenmarkten trekken hogere prijzen traditioneel nieuwe productie aan. Dat is bij zink niet anders. De onderzoeksinstelling WoodMackenzie ziet het aanbod dit jaar al met 300.000 ton stijgen. Dat zal naar verwachting oplopen naar 900.000 ton en 1,25 miljoen ton in respectievelijk 2019 en 2020. Vedanta Zinc start dit jaar de productie bij de Gamsberg-mijn in Zuid-Afrika. Glencore zal in Australië de Lady Loretta-mijn weer opstarten terwijl ook de Century-mijn weer leven wordt ingeblazen door de nieuwe eigenaar New Century Resources. Voor 2018 is er nog een consensus over een deficit, maar vanaf volgend jaar lopen de meningen uiteen. Zo gaat Goldman Sachs uit van een aanbodtekort (120.000 ton) terwijl Citigroup een surplus van 164.000 ton verwacht.

…maar niet in geraffineerd zink

Er is echter een grote maar. De voorbije jaren is er bijna geen extra smelt- en raffinagecapaciteit bij gekomen. In China is die zelfs gedaald door de invoering van strengere milieuregels. De flessenhals zit bijgevolg bij de verwerking van concentraat naar geraffineerd zink. Door het gebrek aan verwerkingscapaciteit zullen de vergoedingen die mijnbouwers moeten betalen aan de smelters (TC/RC of verwerkings- en raffinagelonen) volgend jaar onvermijdelijk toenemen.

Sinds de start van de haussemarkt zijn de voorraden geraffineerd zink al met 60 procent gedaald. De zinkmarkt heeft ook een ‘backwardation’-structuur, wat betekent dat termijncontracten met een latere afloopdatum goedkoper zijn dan die voor onmiddellijke levering. Dat is een indicatie van een krappe fysieke markt. De recente correctie van de zinkprijs was gezond, maar een verdere prijsdaling is fundamenteel niet verantwoord.

Partner Content