Resilux gaat op eigen kracht vooruit

© iStock

De focus ligt bij Resilux weer op groei, vooral organisch. De aandeelhouders mogen zich verwachten aan nieuwe producten, nieuwe fabrieken en een of meer gerichte overnames.

We hadden gewaarschuwd dat de cijfers van Resilux over de eerste jaarhelft wat minder konden zijn. Niet alleen omdat moet worden vergeleken met de ijzersterke eerste helft van 2016, maar vooral omdat begin dit jaar tijd verloren is gegaan. In februari leek het erop dat de Amerikaanse private-equitymastodont Bain Capital (75 miljard dollar activa) Resilux zou overnemen tegen 195 euro per aandeel, en het bedrijf zou samenvoegen met het Britse Petainer. Eind maart bliezen de Amerikanen die overnamepoging af, in overleg met de Resilux-top. Mogelijke bemoeienissen van de Duitse mededingingsautoriteiten zouden tot een maandenlange vertraging hebben kunnen leiden.

Intussen was er flink wat tijd en energie gestoken in de dealpoging. Dat zien we in de halfjaarcijfers. De toegevoegde waarde – een betere maatstaf dan de omzet vanwege de sterke impact van de grondstoffenprijzen – steeg nog wel met 3,5 procent tot 39,43 miljoen euro in de eerste zes maanden (omzet +10,4%), maar de bedrijfskasstroom (ebitda) bleef achter met een geringe daling van 1,7 procent tot 20,22 miljoen euro. Geen nieuw recordcijfer dus. Door hogere afschrijvingen en waardeverminderingen zakte de bedrijfswinst (ebit) zelfs met 6,2 procent tot 12,51 miljoen euro.

Het nettoresultaat bedroeg 8,49 miljoen euro (-3,6%), of 4,19 euro per aandeel. Tenminste als we enkel de klassieke Resilux-activiteiten in ogenschouw nemen. Uit de eerstehalfjaarcijfers van 2017 werden de advieskosten voor de mogelijke overname door Bain Capital gehaald, uit die van vorig jaar de bijdrage van de verkochte aandelen van de joint venture AirOLux. Die verkoop was een gevolg van het beslechten van de zogenaamde spuitbussenoorlog tussen Resilux en de Zwitsers-Nederlandse groep AirOPack Technology Group (ATG) van de Nederlander Quint Kelders. De inzet was de controle over de AirOPack-technologie, een revolutionaire technologie om producten met een gemiddelde tot hoge viscositeit (zoals crèmes, schuim en gels) af te vullen in pet met perslucht en zonder drijfgas. Uiteindelijk heeft ATG Resilux uitgekocht. In totaal ontving Resilux 62 miljoen euro.

33 miljoen euro van dat bedrag is vorige maand in de vorm van een fiscaal vriendelijke kapitaalvermindering teruggevloeid naar de aandeelhouders. Die kregen midden september 16,30 euro per aandeel uitgekeerd. Door het geld uit te betalen laat de familie De Cuyper blijken dat niet van plan is meteen een substantiële overname te doen. In de traditionele petbusiness is het bedrijf uit Wetteren technologisch de absolute top. Resilux kiest resoluut voor groei op eigen kracht, via nieuwe producten en gerichte, lokale overnames. In het voorjaar deed het een kleine overname in Servië (Borverk). Vorige week volgde de overname van het Zwitserse Signode Industrial Group, bekend als Poly Recycling, gespecialiseerd in pet-recyclage, een uitbreiding van de kernactiviteiten.


Conclusie

De focus ligt bij Resilux weer op groei, vooral organisch. We mogen ons verwachten aan nieuwe producten, nieuwe fabrieken en nog een of meer gerichte overnames. Tegen 7,25 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) voor 2017 is het aandeel ondergewaardeerd.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 300 miljoen euro

K/w 2016: 19

Verwachte k/w 2017: 14

Koersverschil 12 maanden: +6%

Koersverschil sinds jaarbegin: +4%

Dividendrendement: 1,4%

Partner Content