Sterke resultaten van Intel doen beveiligingslekken vergeten

. © BELGAIMAGE
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Intel kwam onlangs negatief in het nieuws met berichten over beveiligingslekken. Die dreigden de kwartaalcijfers te overschaduwen, maar de Amerikaanse halfgeleiderproducent slaagde erin de bezorgdheid te counteren met uitstekende cijfers.

Experts van Google hadden samen met onderzoekers van een aantal vooraanstaande universiteiten vorige zomer al ontwerpfouten blootgelegd die tot beveiligingsrisico’s kunnen leiden. Daardoor kunnen bijvoorbeeld wachtwoorden of kredietkaartgegevens kwetsbaar zijn voor aanvallen van hackers. De meeste beveiligingsrisico’s zitten in software, maar hier gaat het om een probleem met het ontwerp, en dat is veel moeilijker te verhelpen.

Intel heeft geblunderd in zijn communicatiestrategie door de zaak eerst als onbelangrijk af te doen. Intussen weet iedereen wel beter. Nog erger is dat topman Brian Krzanich vorig najaar de helft van de aandelen en de opties die hij bezat heeft verkocht voor een tegenwaarde van 24 miljoen dollar. Toen was het nieuws over het lek nog niet publiek gemaakt, maar wel al bekend bij Intel. Volgens het bedrijf en de topman is er geen vuiltje aan de lucht en maakte de verkoop deel uit van een vooraf bepaald geautomatiseerd plan.

Van al die heisa valt voorlopig nog niets te merken in de cijfers. Dat is ook normaal, want het lek werd pas openbaar gemaakt nadat het vierde kwartaal was afgesloten. Het valt dus nog af te wachten of en in welke mate dat probleem een invloed zal hebben op de omzet in het lopende kwartaal.

Intel haalde in het laatste kwartaal van 2017 een omzet van 17,1 miljard dollar. Dat is 4,3 procent meer dan een jaar eerder en ruim 700 miljoen dollar boven de consensusprognose. Het winstcijfer ging er met 37 procent op vooruit, naar 1,08 dollar per aandeel.

De divisie Client Computing (pc-gerelateerde activiteiten), die zorgt voor de kasstromen, zagen zowel haar omzet als haar marge dalen. De groei zit vooral in het datasegment, waarvan de omzet met 21 procent aandikte en die nu 47 procent van de groepsomzet oplevert. Behalve uit halfgeleiders voor servers (datacenters) bestaat dat segment uit programmeerbare halfgeleiders, geheugenchips, autonome voertuigen en kunstmatige intelligentie.

Intel voorziet voor het lopende boekjaar een omzet van 65 miljard dollar (+4%) en een winst tussen 3,37 en 3,73 dollar per aandeel. Een deel van de verwachte winstklim kan worden toegeschreven aan de belastingverlaging. Intel voorspelt voor 2018 een gemiddelde belastingvoet van 14 procent, tegenover nog bijna 20 procent in het vierde kwartaal.

Per saldo sloot Intel het boekjaar af met een cashpositie van 14 miljard dollar. De halfgeleidergroep boekte in 2017 een vrije kasstroom van 10,3 miljard dollar. Dat was ruim voldoende om zowel de uitkering van het dividend (5,1 miljard dollar) als de aandeleninkoop (3,6 miljard dollar) te dekken. Intel verhoogt zijn kwartaaldividend vanaf dit jaar trouwens met 10 procent van 0,27 naar 0,30 dollar per aandeel. Dat is tegen de huidige koers goed voor een dividendrendement van 2,6 procent.

Conclusie

Het kwartaalrapport deed de zorgen over de beveiligingslekken naar de achtergrond verschuiven. Beleggers reageerden euforisch op de beter dan verwachte kwartaalcijfers, de vooruitzichten voor het lopende boekjaar en het hogere dividend. De waardering is opgelopen tot bijna 14 keer de verwachte winst. Dat lijkt nog niet overdreven, maar het is wel een stuk boven het gemiddelde van de voorbije jaren.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 48,79 dollar

Ticker: INTC US

ISIN-code: US4581401001

Markt: Nasdaq

Beurskapitalisatie: 228,3 miljard dollar

K/w 2017: 14

Verwachte k/w 2018: 13

Koersverschil 12 maanden: +35%

Koersverschil sinds jaarbegin: +6,5%

Dividendrendement: 2,6%

Partner Content