TechnipFMC ziet het einde van de tunnel

Boorplatform voor de Noorse kust © Belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

TechnipFMC vertoont duidelijke tekenen van herstel in de afdelingen Onshore/Offshore en Surface. Alleen heeft de fusiemaatschappij de beleggersharten nog niet kunnen veroveren.

TechnipFMC, dat ontstond door de fusie van het Franse Technip en het Amerikaanse FMC Technologies en een dubbele notering heeft op Euronext Parijs en de New York Stock Exchange, heeft een meer dan bevredigend vierde kwartaal achter de rug. De groep heeft er nog niet zo goed voorgestaan sinds de dramatische inzinking van de oliedienstensector in 2014. TechnipFMC heeft een beurskapitalisatie van bijna 12 miljard euro. Het draaide 15 miljard dollar omzet in 2017 (afgerond 12 miljard euro) en het orderboek bedroeg 13 miljard dollar (afgerond 10,5 miljard euro). Op basis van de omzet staat TechnipFMC op de vierde plaats onder de beursgenoteerde oliedienstenbedrijven.

De fusie moet vanaf 2019 jaarlijks 450 miljoen euro (voorheen 400 miljoen) synergievoordelen opleveren. Technip was een toonaangevende speler met als belangrijkste troefkaarten zijn sterke internationale aanwezigheid en zijn brede activiteitenterrein. Die troeven worden alleen maar versterkt. Zo is de wereldwijde aanwezigheid van de fusiegroep uitgebreid tot 48 landen. Bijna alle nationale en internationale olie- en gasreuzen – zoals Exxon Mobil, Total, BP en Petrobras – behoren tot het klantenbestand van het nieuwe oliedienstenbedrijf. De klantenbasis is zeer divers en gespreid over 38 procent internationale olie- en gasbedrijven, 38 procent nationale oliemaatschappijen en kleine en middelgrote onafhankelijke spelers.

Technip had een Onshore/Offshore-afdeling, die deels was gespecialiseerd in de installatie van boorplatformen op zee en deels in lng en schaliegas. Op dat gebied heeft FMC niets toegevoegd. Dat is anders voor Subsea, de afdeling van Technip die focuste op flexibele pijpleidingen. Die activiteit, die veel winstgevender dan Offshore/Onshore, is na de fusie versterkt door productiesystemen en diensten van FMC Technologies. FMCvoegt daar ook nog een nieuwe activiteit aan toe: Surface, of het boren en het beheren van bronnen. Gemeten naar de omzet is die het kleine broertje van de fusiegroep.

De vierdekwartaalresultaten lieten een gemengd beeld zien. Tegenover het vierde kwartaal van 2016 liep de omzet terug met 15,9 procent tot 3,68 miljard dollar. Dat is 4 procent onder de gemiddelde analistenverwachting van 3,84 miljard dollar. Onshore/Offshore droeg 2,02 miljard dollar bij aan de omzet, Subsea 1,29 miljard en Surface 0,37 miljard. De aangepaste bedrijfskasstroom (ebitda) steeg met 9,0 procent tot 573,1 miljoen dollar, wat neerkomt op een toename van de ebitda-marge met 360 basispunten van 12,0 tot 15,6 procent. De ebitda-marge van Subsea is wel gezakt van 19,6 naar 18,9 procent, maar die van Onshore/Offshore en Surface maakte een enorme sprong (respectievelijk van 6,5 naar 14,6% en van 5,8 naar 20,4%). De recurrente winst (zonder eenmalige elementen) bedroeg 0,20 dollar per aandeel.

Aan het eind van het jaar bedroeg het orderboek weer 13 miljard dollar, waarvan 6,2 miljard voor Subsea, 6,4 miljard voor Onshore/Offshore en 0,4 miljard voor Surface.

Conclusie

TechnipFMC vertoont duidelijke tekenen van herstel in de afdelingen Onshore/Offshore en Surface. Alleen heeft de fusiemaatschappij de beleggersharten nog niet kunnen veroveren. Toch beschouwen we TechnipFMC als een van de betere ondernemingen in de oliedienstensector, met een erg solide basis in Subsea (flexibele pijpleidingen). We geloven in het koerspotentieel van TechnipFMC, zeker tegen minder dan 8 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) en tegen amper 1 keer de boekwaarde. Een koopje om in te spelen op een herstel in de komende zes tot twaalf maanden.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 23,52 euro

Ticker: FTI FP

ISIN-code: GB00BDSFG982

Markt: Euronext Parijs

Beurskapitalisatie: 10,9 miljard euro

K/w 2017: –

Verwachte k/w 2018: 22

Koersverschil 12 maanden: -24%

Koersverschil sinds jaarbegin: -9%

Dividendrendement: 1,8%

Partner Content