Tien om te zien deze zomer

© flows

Deze tien Belgische aandelen moeten we extra in de gaten houden deze zomer.

1. Exmar: deals gezocht die wel lukken

In het eerste semester van 2017 halveerde de koers van Exmar naar 4 euro. De toestand is iets minder acuut dan enkele weken geleden omdat de obligatiehouders een in juli aflopende lening met twee jaar hebben verlengd, weliswaar tegen een ‘wurgrente’. Cruciaal om enig koersherstel op gang te brengen deze zomer en in het najaar, wordt het vinden van een afnemer voor het pronkstuk, maar intussen ook het zorgenkind Caribbean FLNG (afgewerkt tegen een kostprijs van 300 miljoen dollar; kan aan boord aardgas vloeibaar maken) en ook voor het bijna afgewerkte FSRU-platform (kostprijs 167 miljoen dollar; kan lng omzetten in aardgas). We hebben sinds een aantal maanden een verkoopadvies (rating 3C) voor Exmar omdat er te veel risico’s waren en we handhaven dat minstens totdat er enkele deals worden gesloten, die wel worden afgerond.

2. Van de Velde: uitdagende halfjaarresultaten

De Van de Velde-aandeelhouders hebben een moeilijke eerste jaarhelft achter de rug, waarin ze hun aandelen met een kwart zagen terugvallen. De gebruikelijke omzetgroei bleek er vorig jaar niet meer te zijn. De tradingupdate in april liet verstaan dat de omzet ook dit jaar niet zal stijgen en de bedrijfskasstroom (ebitda) zal dalen. Van de Velde heeft de opmars van de e-commerce, ook in lingerie, duidelijk onderschat. De aandeelhouders zien dan ook nagelbijtend de publicatie van de omzetcijfers over het eerste semester op 7 juli tegemoet. Een daling zal niet in goede aarde vallen. Maar meer nog wordt 31 augustus belangrijk. Dan worden de halfjaarresultaten gepubliceerd.

We hebben al enige tijd een verkoopadvies(rating 3A) voor Van de Velde omdat de waardering (21,5 keer de verwachte winst 2017 en bijna 12 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde en de bedrijfskasstroom) nog iets te veel aansluit bij het groeiverhaal van voorheen en nog onvoldoende bij de moeilijke periode waar de lingerieproducent doorheen moet.

3. Fagron: handen vrij voor buy & build 2.0

We kijken deze zomer uit naar de halfjaarcijfers op 4 augustus die de positieve operationele trend moeten bevestigen. Maar ook financieel wordt deze zomer de donkere pagina omgedraaid. Op 2 juli is een obligatie van 225 miljoen euro terugbetaald. Fagron heeft nu van de schuldeisers opnieuw de handen vrij _ uiteraard binnen de heronderhandelde schuldconvenanten _ om de in het verleden succesvolle buy-and-buildstrategie weer op te nemen. We schatten dat Fagron 30 miljoen euro beschikbaar heeft voor overnames. We hanteren een koopadvies (rating 1B) voor Fagron omdat het bedrijf aan de vooravond van een nieuwe groeifase staat. De waardering is aanvaardbaar tegen 18,7 keer de verwachte winst 2017. We mikken op bijkomende koersondersteuning dankzij analisten, die na een periode van vertwijfeling opnieuw positiever worden.

4. Melexis: hoge verwachtingen

Melexis rijgt de recordkwartalen aaneen en dat straalt ook af op de evolutie van de beurskoers. Het aandeel bereikte dit voorjaar een historisch hoogtepunt maar corrigeerde sinds de top wel. De producent van halfgeleiders en sensoren voor de automobielindustrie publiceert op woensdag 2 augustus de cijfers over het tweede kwartaal. Melexis stelt voor het tweede kwartaal een omzet van 127 miljoen euro voorop. Het grootste probleem voor beleggers is en blijft de hoge waardering van het aandeel. Melexis noteert ook na de correctie van de jongste weken nog steeds tegen 27 keer de verwachte winst en 6 keer de verwachte omzet van dit boekjaar. Dat is een serieuze premie tegenover de sectorgenoten. Een verdere correctie de komende maanden zou een koopkans voor Melexis kunnen opleveren. Voorlopig is het aandeel te behouden (rating 2B).

5. Galapagos: vertraging biedt koopkans

De eerste jaarhelft had voor de Galapagos-aandeelhouders twee gezichten. De eerste maanden steeg het aandeel vlot, gedreven door de opstart van meerdere nieuwe fase II-studies met filgotinib, vorderingen in het onderzoeksprogramma voor taaislijmziekte (mucoviscidose) en positieve analistenrapporten. Topman Onno van de Stolpe verstaat echter als geen ander de kunst om op goede momenten vers kapitaal op te halen. De uitgifte dicht bij de koerspiek zorgde voor een keerpunt. Galapagos versterkte de al stevige kaspositie tot 1,3 miljard euro. De terugval werd versterkt nadat Galapagos tijdens de jaarlijkse O&O-dag op 20 juni enkele maanden vertraging had opgebiecht in het taaislijmziekte-onderzoeksprogramma. Rekening houdend met de kaspositie van 1,3 miljard euro viel de ondernemingswaarde in twee maanden terug van 3 naar 2 miljard euro. Dat is nog steeds stevig, maar biedt wel ruimte voor een adviesverhoging naar koopwaardig (rating 1C). Al kan u gerust nog enkele weken afwachten.µ

6. Telenet: uitkijken naar evolutie abonnees

De beurskoers van Telenet klom vorige maand naar een nieuw hoogtepunt maar moest onlangs een aantal adviesverlagingen van beurshuizen incasseren. Het telecombedrijf is dan ook erg pittig gewaardeerd tegen ruim 9 keer de verwachte bedrijfskasstroom (ebitda) en 29 keer de verwachte winst van dit jaar. Bovendien werd de hoop op een snelle herneming van het dividend de kop ingedrukt. De cijfers van het tweede kwartaal worden op 2 augustus gepubliceerd. Daarbij is het uitkijken naar de evolutie van het aantal abonnees. Wegens de hoge waardering, gecombineerd met een beperkte groei en de afwezigheid van een dividend, hanteren we een verkoopadvies (rating 3B) voor Telenet.

7. Picanol: boven 100 euro en nu?

In acht jaar klom de koers van 1,4 naar 105 euro. Een verhonderdvoudiging in tien jaar tijd lijkt plots geen utopische gedachte meer. De hamvraag over halfjaarcijfers op 23 augustus is of de cycliciteit uit de weefmachinebusiness is verdwenen. Wellicht niet. Maar als we de cycli van dit decennium nader bekijken, dan zouden we ongeveer weer op een tussentijdse piek moeten belanden. We hebben in maart na de bekendmaking van de jaarcijfers 2016 voor het eerst sinds 2009 het koopadvies gewijzigd in houden/afwachten (rating 2B). In historisch perspectief en met een mogelijk te voorzichtige jaarwinstprognose van 6,5 euro per aandeel is het aandeel tegen 17 keer de verwachte winst niet meer aantrekkelijk gewaardeerd. De resultaten van Picanol zullen ons weer met verstomming moeten slaan om de waardering aanvaardbaar te maken. Maar dat is in het verleden al herhaaldelijk gebeurt.

8. Euronav: sterke balans biedt opportuniteiten

De aandeelhouders van Euronav ondergingen dit jaar al een koersdaling van 9 procent. Daarmee werd de neerwaartse trend van 2016 (-40%) voortgezet. De verwachtingen voor de halfjaarrapportering op 10 augustus zijn niet hooggespannen. Belangrijker is dat Euronav zich de voorbije periode via een rist herfinancieringen en transacties heeft klaargestoomd om van de neerwaartse cyclus te profiteren om overnames te doen. Het bedrijf heeft op dat gebied een sterke reputatie, beschikte eind maart over 620 miljoen dollar liquiditeiten en heeft de sterkste balans van de sector. We bevestigen het koopadvies (rating 1B) en zien voor de geduldige langetermijninvesteerder een aanzienlijk potentieel richting 2020. Het aandeel is een kandidaat om later dit jaar opgenomen te worden in de voorbeeldportefeuille.

9. Barco: uitkijken voor dollarimpact

Het aandeel noteert ruim de helft hoger dan twaalf maanden geleden. Barco verwacht voor 2017 een lichte toename van de marge op de bedrijfskasstroom (ebitda) terwijl de jaaromzet met 4 tot 6 procent zal toenemen. Maar de recente zwakte van de Amerikaanse dollar is geen goede zaak voor Barco. Bij omzetting van de omzet die in de Verenigde Staten en Azië wordt gegenereerd, blijft er in euro minder over. De uitkering van een extra dividend is niet aan de orde. Het management liet al weten dat het investeren in groei (zowel organisch als via overnames) prioriteit heeft boven aandeelhoudersvergoedingen. Behoudens positieve verrassingen in de omzet of de marge lijkt het opwaarts koerspotentieel op korte termijn beperkt (rating 2B).

10. Nyrstar: Port Pirie als reddende engel

De eerste jaarhelft verliep eens te meer zeer ontgoochelend voor de Nyrstar-aandeelhouders. We kijken bij de halfjaarrapportering op 2 augustus uit naar de evolutie van het schuldenniveau en de bevestiging van de opstart vanaf september van Port Pirie als hoogtechnologische multimetalenverwerkende eenheid. We behielden het fel geteisterde Nyrstar-aandeel bij onze tien favorieten voor de tweede jaarhelft. We verhogen dan ook opnieuw het advies naar koopwaardig (rating 1C), omdat we minstens een betere periode verwachten in het spoor van een succesvolle opstart van Port Pirie. De hoge zinkprijs zorgt voor welgekomen ruggensteun. De risico’s blijven bovengemiddeld.

Partner Content