Total onderstreept geloof in toekomst olie

© reuters

Zelfs met een olieprijs van 40 tot 50 dollar per vat genereert Total aantrekkelijke cashflows. We mogen nog overnamedeals verwachten.

Met de overname van de oliedivisie van de Deense rederij Maersk onderstreept Total zijn strategie waarde te creëren door de reserves en de productiecapaciteit van fossiele brandstoffen op te voeren. Een belegging in Total is een belegging in hogere olie- en gasprijzen, al genereert de Franse oliereus ook tegen de huidige prijzen aantrekkelijke cashflows. Een stijging van de olieprijs met 10 dollar per vat levert Total per jaar ongeveer 2 miljard dollar bedrijfswinst en 2,5 miljard dollar cashflow extra op. Total legt voor de oliedivisie van Maersk 7,45 miljard dollar op tafel, waarvan 4,95 miljard wordt betaald met eigen aandelen. Daarnaast neemt Total ook 2,5 miljard dollar schulden van Maersk over. Dankzij die deal verhoogt Total zijn bewezen reserves van olie en gas met ongeveer 1 miljard vaten olie-equivalent. Total betaalt dus ongeveer 7,5 dollar per vat, wat de markt interpreteerde als een behoorlijk goede deal voor Maersk. Maar ook voor Total draagt de deal meteen bij tot de cashflow en de winst. Dankzij de reserves van Maersk verhoogt Total de eigen reserves met ongeveer 10 procent. Total beschikt over een sterke balans, en het management gaf eind juli aan dat er in deze moeilijke marktomstandigheden mogelijkheden liggen om op een rendabele manier de reserves uit te breiden. We mogen dus nog overnamedeals verwachten.

De strategie van Total om in te zetten op de exploratie van olie en gas werpt vruchten af. In de eerste helft van 2017 kon het bedrijf de productie van fossiele brandstoffen opvoeren met 4 procent tot 2,5 miljoen vaten per dag. In combinatie met het herstel van de olieprijzen vorig jaar leverde die productietoename behoorlijke resultaten op in de eerste jaarhelft. De aangepaste nettowinst steeg met een kwart. Dat is een grotere stijging dan de olieprijs zelf, omdat Total de productiekosten weet terug te dringen. Total mag ook hopen dat de marges in de raffinage en de petrochemie op een relatief hoog niveau standhouden. Die marges zijn heel relevant gezien het winstpotentieel van die activiteiten. In de eerste helft van dit jaar puurde Total 861 miljoen dollar bedrijfswinst uit die activiteiten, tegenover 1,359 miljoen uit de productie van fossiele brandstoffen.

De grote bepalende variabele voor de winstgevendheid van Total blijft natuurlijk de olieprijs, die al een tijdje tussen 40 en 50 dollar per vat schommelt. Op een uitbraak wordt niet meteen gerekend. De vraag blijft aantrekken, maar de vrij grote olievoorraden en de flexibiliteit van de Amerikaanse oliesector zorgt voor een plafond boven de marktprijs. Bovendien loopt het OPEC-akkoord om de productie te beperken volgend jaar af, zonder uitzicht op een verlenging ervan. Maar zelfs als de olieprijs voortkabbelt rond dat niveau, houdt Total daar aantrekkelijke cashflows aan over. In de eerste helft van dit jaar puurde Total 9,3 miljard dollar cash uit de operationele activiteiten, terwijl er netto slechts 4,6 miljard dollar werd geïnvesteerd. Er bleef dus genoeg cash over om het dividend te financieren en de schuldenlast te verlagen.


Conclusie

Een doorbraak van de olieprijzen zou een hefboom zetten op de winst van Total, maar dat is nog niet voor morgen. Een olieprijs rond 45 à 50 dollar par vat en stabiele raffinagemarges leveren aantrekkelijke cashflows op. De waardering is dankzij een koerswinstverhouding van 12 en een dividendrendement van ruim 5 procent interessant. Koopwaardig.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: euro

Markt: Euronext Parijs

Beurskapitalisatie: 133 miljard euro

K/w 2016: 20

Verwachte k/w 2017: 13

Koersverschil 12 maanden: +5%

Koersverschil sinds jaarbegin: -7%

Dividendrendement: 5,07%

Partner Content