Umicore is nog niet geprijsd voor perfectie

© Belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De stijgende vraag naar batterijmaterialen, de technologische voorsprong en het sterke management van Umicore staan borg voor een groeiverhaal dat nog maar pas is begonnen.

Beleggers tobben over de hoge waardering van de materialengroep Umicore. Is een koers-winstverhouding van 35 een faire afspiegeling van de spectaculaire groeivooruitzichten, of is het aandeel geprijsd voor perfectie en dus kwetsbaar voor tegenslag? Wij denken het eerste. Tegen 2020 verwacht Umicore een bedrijfswinst van ongeveer 700 miljoen euro. Dat is 35 tot 45 procent meer dan de bedrijfswinst die het bedrijf dit jaar verwacht. Een bedrijfswinst van 700 miljoen euro zou moeten uitmonden in een winst van meer dan 2 euro per aandeel. Dat brengt over twee jaar de koers-winstverhouding terug tot 25 voor een aandeel dat ook in 2020 stevige groeivooruitzichten zal hebben. Marc Grynberg, de CEO van Umicore, zegt dat het bedrijf nog maar aan het begin staat van het batterijverhaal dat het aandeel de voorbije jaren vleugels gaf. Het management plakte al een prijskaartje op het bedrijf. Overnemers moeten 15 à 20 miljard euro neertellen. Dat is een premie van minstens 20 procent boven op de huidige beurswaarde van 12,5 miljard euro.

De prestaties van nu zijn geen garantie voor de toekomst. Maar de verwachte winsttoename rust bij Umicore op stevige fundamenten. De vraag naar batterijmaterialen zal in het spoor van de doorbraak van de hybride en de volledig elektrische auto’s verder toenemen. In de eerste zes maanden van dit jaar steeg de verkoop van elektrische auto’s met 60 procent, vooral in China en Europa. Die groeiritmes houden wellicht nog jaren aan. Umicore volgt die markt door systematisch zijn productiecapaciteit van batterijmaterialen te verhogen. Eerder dit jaar haalde het bedrijf nog 892 miljoen euro vers kapitaal op om het investeringsprogramma te financieren.

Daarbij blijft het niet. De volgende jaren mogen extra investeringen en wellicht kapitaalverhogingen verwacht worden. De schuldgraad bedraagt nog altijd maar 0,6 keer de bedrijfscashflow. Dat is weinig voor een bedrijf met zo’n groeipotentieel, maar gezien het uitstekende trackrecord van het management heeft het bedrijf recht van spreken om het investeringstempo aan te geven. Een andere vraag is of Umicore zijn marktleiderschap kan blijven verdedigen met technologisch meesterschap. Op korte termijn is het risico klein dat de concurrentie Umicore uit de markt duwt, gegeven de technologische voorsprong. Op langere termijn beperkt Umicore het risico door te blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling.

De resultaten van de eerste jaarhelft tonen aan dat de toekomst al is begonnen bij Umicore. De recurrente bedrijfswinst steeg 28 procent tot 261 miljoen euro, vooral dankzij de winsttoename met 97 procent in de batterijdivisie. Die divisie is al goed voor 42 procent van de bedrijfswinst. Dat aandeel zal snel klimmen richting 50 procent en meer. De winstgevendheid stijgt er nog sneller dan de omzet dankzij de volumegroei en dankzij schaalvoordelen.

Tussen al het batterijgeweld gaat bijna verloren dat ook de andere twee hoofddivisies het goed doen. Ook daar blijven de perspectieven op langere termijn gunstig. De toenemende bezorgdheid om het milieu ondersteunt de verkoop van katalysatoren. Die divisie boekte in het eerste halfjaar een omzetstijging met 12 procent bij een toename van de bedrijfswinst met 7 procent. De winst bleef wat achter door een terugval van de dieselmarkt. In de recyclagedivisie steeg de winst wel sneller dan de omzet, dankzij hogere metaalprijzen en een hogere productiviteit in de fabriek in Hoboken na de uitbreidingsinvesteringen.


Conclusie

Beleggers betalen vandaag een stevige prijs voor de groeiperspectieven van Umicore, maar op langere termijn is het vet nog niet van de soep. De stijgende vraag naar batterijmaterialen, de technologische voorsprong en het sterke management staan borg voor een groeiverhaal dat nog maar pas is begonnen.


Advies: kopen

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 50,1

Ticker: UMI

ISIN-code: BE0974320526

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 12,5 miljard euro

K/w 2017: 55

Verwachte k/w 2018: 35

Koersverschil 12 maanden: +51%

Koersverschil sinds jaarbegin: +28%

Dividendrendement: 1,47%

Partner Content