Vliegende start dankzij de lama

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Voor de voorbeeldportefeuille is het jaar fantastisch begonnen.

Daar waar in december argenx nog de voorbeeldportefeuille deed schitteren, is in januari Ablynx aan de beurt om voor een knalprestatie te zorgen. Beide biotechbedrijven werken op basis van de antilichamen van lama’s, een schot in de roos. Dankzij hun prestaties geeft de voorbeeldportefeuille de indexen het nakijken.

De lama begint nu natuurlijk wel heel nadrukkelijk zijn stempel op de portefeuille te drukken. Daar moeten we de komende weken een mouw aan weten te passen. Maar eerst zijn we er net als de markt van overtuigd dat het vijandige bod van Novo Nordisk ter waarde van 2,6 miljard euro nog niet het eindpunt is.

We verwachten dat ofwel de Denen nog hoger zullen bieden dan 30,5 euro per aandeel (28 euro cash en 2,5 euro in functie van verdere klinische resultaten) ofwel een tegenbod, al dan niet met de steun van het Ablynx-management of aandeelhouders, van een andere speler, op de eerste plaats een bestaande partner van het nanobodybedrijf, zoals Merck, AbbVie, Sanofi of Novartis. Nu nog Ablynx-aandelen kopen is evenwel speculeren op korte termijn. Om te laten blijken dat we dat afraden, verlagen we ons advies naar ‘houden/afwachten’ (rating 2C). We hebben tenslotte vele jaren de kans gehad in het aandeel te stappen en dat waren veel betere instapmomenten dan nu.

Start resultatenseizoen

Met Schlumberger gaat voor de voorbeeldportefeuille morgen (vrijdag 19/1) het resultatenseizoen van start. De oliedienstenkampioen zit maar net weer in de voorbeeldportefeuille, maar heeft de afgelopen weken in de schaduw van argenx en Ablynx ook al prima gepresteerd. Om een terugval van de koers te vermijden, zal het bedrijf de verwachtingen dus moeten waarmaken. Nog in het energiethema en nog voor januari zijn de jaarcijfers van een andere recente aankoop, Euronav (25/1).

Fagron mag dan in februari de spits afbijten (7/2), snel gevolgd door de uraniumspeler Cameco (9/2). Het plantagegroep Sipef vervolgt op 15 februari alvorens we naar de piekweek in ‘ons’ resultatenseizoen gaan met op 21 februari de nieuwkomer (zie verder) Sandstorm Gold. De dag nadien (22/2) volgt onze piekdag met cijfers van Ablynx, MDxHealth, Mosaic, Nyrstar en Transocean. De Frans-Amerikaanse oliedienstenspeler TechnipFMC sluitop 23 februari de resultatenmaand af.

Op de eerste dag van maart is die andere biotechklimmer uit de voorbeeldportefeuille, argenx, aan de beurt, gevolgd door Mithra Pharmaceuticals (2/3), het Luikse biotechbedrijf waar we dit jaar heel veel van verwachten. Met Tessenderlo Group op 14 maart blijven we in ons land. Midden maart komen we terug bij onze biotechwaarden met op 15 maart Thrombogenics en een dag later Bone Therapeutics.

We zijn dan nog niet uitgepraat voor maart, want op 22 maart volgt nog het duo Bolloré en Franco-Nevada. De laatkomers in april ten slotte zijn dan traditioneel 7C Solarparken en Anglo-Eastern Plantations, beide op woensdag 25 april.

Wissel bij goudspelers

Het begin van het jaar is een uitgelezen moment om de samenstelling van de portefeuille onder de loep te nemen en ook om te bekijken of elk thema nog de juiste waarden bevat. In het domein van de streaming- en royaltybedrijven staat de kwaliteit van Franco-Nevada boven elke discussie. De voorbije maanden zijn we echter iets minder overtuigd geraakt van het potentieel van Wheaton Precious Metals.

We denken met Sandstorm Gold een waarde te hebben die voor de komende jaren meer koerspotentieel in zich heeft wegens de beduidend lagere waardering en toch een sterker groeipotentieel dan Wheaton Precious Metals. We stellen het aandeel in dit nummer nog eens uitvoerig voor omdat we meteen de switch in de voorbeeldportefeuille willen doorvoeren. In het licht van ons optimisme over de goud- en de zilverprijs voor dit en de komende jaren is er geen enkele noodzaak om de aandelen Wheaton Precious Metals van de hand te doen.

Partner Content