Ablynx zit vol vertrouwen

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De fase III-resultaten van het kandidaat-geneesmiddel tegen de bloedstollingsziekte TTP zijn beter dan verhoopt. De commerciële slaagkansen van het product zijn groot.

We kijken vol vertrouwen naar de toekomst van Ablynx na een ontmoeting met topman Edwin Moses. Een eerste cruciaal element daarvoor is het feit dat de fase III-resultaten met Caplacizumab, het kandidaat-geneesmiddel tegen de zeldzame en dodelijke bloedstollingsziekte TTP, nog beter zijn dan verhoopt.

Het feit dat zowel in de fase II- als in de fase III-studie geen enkele behandelde patiënt overleed, tegenover vijf patiënten in de placebo-arm, en dat het aantal patiënten die hervielen met 90 procent werd teruggedrongen, bieden een sterke ondersteuning voor de commerciële slaagkansen van het product. De specialisten die deelnamen aan de studies zijn volledig overtuigd.

De markt voor TTP in Noord-Amerika, Europa en Japan wordt op 800 miljoen euro geschat. Na de fase II-studie bijven de verwachtingen voor de penetratiegraad (50%), de tijdsduur tot piekverkoop (3 jaar na terugbetalingsovereenkomst op landbasis) en de prijs minstens overeind.

Ablynx mikt op een Europese goedkeuring in het derde kwartaal van 2018. En na de indiening van het goedkeuringsdossier bij het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap (FDA) in de eerste jaarhelft van 2018 rekent het, met een versneld goedkeuringsproces, op een goedkeuring in de Verenigde Staten tegen eind 2018.

In de eerste jaarhelft van 2018 krijgen we resultaten van een fase IIb-studie met vobarilizumab bij patiënten met lupus. Analisten houden in hun waardering geen rekening meer met vobarilizumab nadat partner AbbVie vorig jaar de nanobody niet heeft gelicentieerd voor de indicatie reuma. Maar positieve resultaten met lupus kunnen AbbVie alsnog overtuigen, of een uitzicht bieden op een nieuwe deal met een andere partner.

Daarnaast is het in de tweede jaarhelft uitkijken naar de resultaten van een fase IIb-studie met het RSV-middel ALX-0171 bij jonge kinderen. De medische behoefte is erg groot, en Ablynx start in de eerste jaarhelft van 2018 al een klinische studie bij Japanse baby’s en bij volwassenen met RSV na een stamceltransplantatie. De komende vier jaar starten jaarlijks gemiddeld twee nieuwe klinische studies in de uitgebreide samenwerking met de wereldleider Merck & Co in kankerimmunologie.

Ablynx beschikt na de uiterst succesvolle beursgang op Nasdaq over circa 380 miljoen euro cash (5 euro per aandeel). Het aandeel steeg dit jaar afgerond met 80 procent, maar op basis van realistische verkoopverwachtingen van caplacizumab, de indrukwekkende pijplijn en met de ondersteuning van de gespecialiseerde biotechbeleggers uit de Verenigde Staten zien we de komende jaren een significant opwaarts potentieel. Het aandeel blijft koopwaardig (rating 1C).

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 19,02 euro

Ticker: ABLX BB

ISIN-code: BE0003877942

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 1,42 miljard euro

Verwachte k/w 2016: –

Verwachte k/w 2017: –

Koersverschil 12 maanden: +92%

Koersverschil sinds jaarbegin: +79%

Dividendrendement: –

Partner Content