Bedrijfsresultaten zijn niet zo top

© Belga Image
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Hebben we een sterk resultatenseizoen achter de rug of niet? Als we afgaan op een aantal puur statistische gegevens, moeten we daar volmondig ja op antwoorden. Maar het aanvoelen is toch anders.

Hebben we een sterk resultatenseizoen achter de rug of niet? Als we afgaan op een aantal puur statistische gegevens, moeten we daar volmondig ja op antwoorden. Maar het aanvoelen is toch anders. Zeker als we kijken naar het cijfermateriaal en de reacties op Euronext Brussel. Dan kunnen we moeilijk spreken over een succes over de hele lijn.

Eerst moeten we duidelijk een onderscheid maken tussen het Amerikaanse en het Europese resultatenseizoen. De verwachtingen liggen duidelijk gunstiger aan de overkant van de oceaan. Op basis van de schattingen van het gereputeerde bureau FactSet zouden de winsten van de bedrijven in de Standard&Poor’s500-index klimmen met 21 procent in het eerste kwartaal van 2018. Nu het overgrote deel van de resultaten bekend is, ligt dat cijfer zo goed als vast. Ook de komende kwartalen zouden we een zo’n hoge groei aanhouden (19% in het tweede kwartaal, 22% in het derde en 17% in het vierde op jaarbasis). Dat heeft met meer te maken dan de bloeiende wereldeconomie en de verzwakte dollar. Ook de hervorming van de Amerikaanse vennootschapsbelasting heeft het reële belastingpercentage gevoelig doen dalen en een nieuwe golf inkoopprogramma’s van eigen aandelen op gang gebracht. Onder meer olie, technologie en banken deden het prima in de eerste drie maanden van het jaar. Hier en daar viel er wel een dissonante klank op te vangen bij industrieel Amerika door de hogere kosten en de oplopende grondstoffenprijzen.

Die hoge groeiverwachtingen doen de Europese perspectieven toch wel verbleken, met voor het eerste kwartaal een gemiddelde winstgroei van 7 procent voor de Stoxx 600-bedrijven. Het wordt er niet beter op als we de verwachtingen voor de volgende kwartalen erbij halen, met -2 procent voor het tweede kwartaal, +15 procent voor het derde en +2 procent voor het vierde. Europese bedrijven hebben niet de impuls van een belastingverlaging, hebben te maken met de versterkte euro en worden ook geconfronteerd met de hogere grondstoffenprijzen. Al is een gemiddeld verwacht groeicijfer van 9,5 procent voor heel 2018 natuurlijk nog altijd heel degelijk. Met dank aan de robuuste wereldeconomie.

Brussel loopt achterop

Voor de Belgische beursgenoteerde ondernemingen is er minder cijfermateriaal, maar de relatief zwakke prestatie van de Bel-20-index tijdens de voorbije weken heeft toch vooral te maken met een aantal serieuze koerscorrecties na tegenvallende kwartaalcijfers. Zo liggen in de Bel-20 alleen al de dalingen van Solvay (-5,7%), Telenet (-5,8%, grootste dagdaling in zes jaar), UCB (-6,6%) en bovenal bpost (-13,1%) nog vers in het geheugen.

Die analyse hebben we ook al ter gelegenheid van de jaarcijfers van 2017 gemaakt: op niveau van de brede markt kan een resultatenseizoen nog moeilijk potten breken en trendbepalend zijn Maar de impact op individuele bedrijven is regelmatig best wel groot. Vooral dan in negatieve zin. Na jaren van stijgende aandelenmarkten is het beleggerspubliek weer gewoon geraakt aan een goednieuwsshow als het om bedrijfsresultaten gaat.

Partner Content