Bescherm uw portefeuille tegen een zomercorrectie

© REUTERS

In de zomer blijven de beurzen open. Komt er een correctie, dan bestaat het risico dat u te laat reageert. Maar geen nood. Met een paar optiekneepjes vertrekt u ongestoord op reis.

De zomer is doorgaans een zorgeloze periode. Veel beleggers gaan op reis en zijn minder dan anders bezig met hun zaken. Maar de beurzen blijven open. Dat betekent dat beurskoersen kunnen stijgen, maar ook dalen. Komt er een correctie, dan zullen velen niet of veel te laat reageren. Maar geen nood. Met een paar optiekneepjes vertrekt u ongestoord op reis.

De basisverdediging tegen dalende koersen is de gekochte put. De aankoop van enkele puts op een of meer beursindexen is een beter idee om uw portefeuille te beschermen. Bezit u bijvoorbeeld hoofdzakelijk Belgische aandelen, dan zou u die kunnen beschermen tegen een zomercorrectie met een putoptie op de Bel-20-index.

Koop put

Koop 1 put BEL20 september 2017 met uitoefenprijs 3800 @ 85 euro

De put september 3800 kost 85 euro. De transactie-eenheid voor Bel-20-opties is 10. Per contract betaalt u dus 850 euro. Dat is de prijs om een portefeuille Belgische aandelen te beschermen tot midden september. Zakt de index met bijvoorbeeld 10 procent tot 3420, dan is de put minstens 380 euro x 10 waard. Ruw gerekend beschermt die put dus een portefeuille ter waarde van ongeveer 40.000 euro.

Daalt de Bel-20 niet of stijgt hij, dan zullen uw aandelen normaal ook in waarde stijgen en dan zit u evengoed in het winnende kamp. Vindt u de premie aan de hoge kant, dan kunt u opteren voor een goedkoper contract, bijvoorbeeld de put september 3200. Die kost slechts 30 euro. Maar het contract zal u pas ondersteunen als de koersen zakken met 20 procent of meer.

Alternatieven

Opties op de Bel-20 worden weinig verhandeld. Dat is een probleem: er is heel weinig keuze. Daarom kijken we ook over de landsgrenzen. Naar Nederland bijvoorbeeld, of naar Frankrijk of Groot-Brittannië. Daar zijn opties te koop op de AEX, de CAC 40 en de FTSE. Houd er rekening mee dat de transactie-eenheid bij de AEX en de FTSE 100 is. Bij de CAC 40 is het 10, net zoals in België. De handel in die opties is er vrij druk, waardoor de prijzen redelijker zijn.

Een portefeuille met Amerikaanse aandelen kunt u beschermen met puts op de Dow Jones Industrial Average. Dat is een index met dertig grote en ruim verspreide aandelen. In de Verenigde Staten noteert bovendien een heel gamma aan indexopties, zoals op de Nasdaq 100 en de S&P 500. Wie zijn portefeuille nog veel ruimer wil beschermen, kan terecht bij opties op de Russell 1000 en zelfs de Russell 2000. Voor wie het meer in het Oosten zoekt, wijzen we op de Japanse Nikkei 225 Stock Average en de Hang Seng Index Options uit Hongkong. Er is dus voor elk wat wils in het landschap van de indexopties.

Partner Content