Cacao op laagste peil in vier jaar

© iStock

De cacaoprijs is vorig jaar sterk gedaald. Dat biedt interessante kansen voor wie in de grondstof wil investeren.

Niet zelden beperken beleggers die in grondstoffen investeren zich enkel tot olie en (edel)metalen. Nochtans loont het ook de moeite de blik te verruimen naar landbouwgrondstoffen waar geregeld interessante kansen opduiken. Zo daalde de cacaoprijs vorig jaar met 34 procent. Dat is de slechtste prestatie sinds 1999. Eerder deze maand daalde de prijs van een ton cacaobonen naar het laagste niveau in bijna vier jaar.


West-Afrika

De cacaoboom heeft veel warmte en vocht nodig en groeit in een relatief smalle strook rond de evenaar. Bijna 70 procent van de globale productie komt uit West-Afrika, met het grootste aandeel voor Ivoorkust (40%), gevolgd door Ghana (20%) en Nigeria. Buiten West-Afrika zijn Indonesië (15%) en in mindere mate ook Ecuador producenten en exporteurs van cacao. Cacaobonen worden verwerkt tot cacaoboter en cacaopoeder. De belangrijkste afnemers zijn de voedings- en de cosmeticasector. Termijncontracten op cacao worden zowel in Londen (in Britse pond) als in New York (in Amerikaanse dollar) verhandeld op de Intercontinental Commodities Exchange (ICE). Londen is historisch de belangrijkste markt. De prijsdaling, die in de tweede jaarhelft van 2016 echt doorzette, is enerzijds te wijten aan het zwakke pond. Anderzijds drukken de goede oogsten en dus het hoge aanbod aan cacaobonen de prijs.


KKO International

We menen dat cacao aan een bodemvorming bezig is. Een belangrijke sentimentindicator noteert momenteel op het laagste peil sinds december 2000. De verwachtingen over de nieuwe oogsten zijn hooggespannen, waardoor de kans op een ontgoocheling toeneemt. We verwachten aan de vraagzijde geen negatieve verrassingen. In de industrielanden blijft de consumptie stabiel terwijl het cacaoverbruik in de opkomende markten toeneemt.

Op korte termijn is een verdere daling niet helemaal uitgesloten, maar het neerwaartse prijsrisico is vanaf het huidige prijsniveau beperkt. Wie in cacao wil investeren, heeft weinig andere keuze dan dat via afgeleide producten als trackers of hefboomproducten te doen. We komen daar in een van de komende nummers op terug in de derivatenrubriek. Op het Alternext-segment van Euronext noteert sinds oktober 2015 ook het aandeel KKO International. Die holding bezit een cacaoplantage in Ivoorkust. Sinds de introductie is de beurswaarde van het bedrijf wel bijna gehalveerd.

Partner Content