Granen maken inhaalbeweging

© Getty Images/iStockphoto
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Ondanks de prijsstijgingen van de voorbije weken en maanden is zowel mais als tarwe historisch bekeken nog altijd erg goedkoop.

De prijsstijgingen op de grondstoffenmarkten zijn lange tijd voorbijgegaan aan de landbouwgrondstoffen. De Bloomberg Agriculture-subindex daalde vorig jaar zelfs naar een nieuw dieptepunt. Daar is de voorbije maanden verandering in gekomen. De subindex doet het dit jaar met een rendement van bijna 7 procent ruim dubbel zo goed als de brede Bloomberg Commodity-index. Dat is onder meer te danken aan de granen, en dan met name aan tarwe en mais.

Na vier opeenvolgende jaren met recordopbrengsten zijn de granenvoorraden naar een recordniveau opgelopen. Daardoor daalden de prijzen van tarwe en mais naar een dieptepunt. Maar de tarweprijs klom dit jaar al met bijna een kwart en noteert nu op het hoogste peil sinds vorige zomer. De aanleiding is het vooruitzicht op tegenvallende opbrengsten bij een aantal grote producenten en exporteurs. Door de droogte verlaagde Rusland eerder deze maand de verwachte tarweopbrengst met 3 miljoen ton. Ook Oekraïne en delen van Centraal-Europa kreunen onder een gebrek aan neerslag. Dat is eveneens het geval in de Verenigde Staten, waar de opbrengst van de wintertarwe dit jaar met 6 procent zal dalen, naar het laagste niveau sinds 2002. De gebruikte landbouwoppervlakte voor de teelt van tarwe was ook nooit eerder zo laag in de Verenigde Staten.

Ook exporteur Australië stevent door de droogte af op een tegenvallende oogst en lage opbrengsten per hectare. Gezien de hoge voorraden, zijn er absoluut nog geen tekorten, maar de investeerders zijn wel wakker geworden, nu ze beseffen dat de recordoogsten elkaar niet zullen blijven opvolgen. Ook de maisprijs klom naar het hoogste niveau sinds vorig najaar. Brazilië stelde de oogstverwachtingen neerwaarts bij, en ook China waarschuwde voor een lagere opbrengst. In de Verenigde Staten zal het aanbod de komende jaren stagneren, omdat het door de lage prijzen economisch niet rendabel is de productie verder uit te breiden.

Voorlopig enkel hefboomproducten

Ondanks de prijsstijgingen van de voorbije weken en maanden is zowel mais als tarwe historisch bekeken nog altijd erg goedkoop. Op korte termijn zijn tarwe en mais wel technisch overgekocht. De meeste Amerikaanse trackers waarmee beleggers zonder hefboom kunnen inspelen op stijgingen van de granenprijzen, kunnen door de Europese PRIIP-verordening voorlopig niet meer worden gekocht. Dat is onder meer het geval met de ETF’s van uitgever Teucrium die eerder in deze rubriek aan bod kwamen. Hefboomproducten kunnen nog wel, zodat bijvoorbeeld de turbo’s op granen van uitgever Goldman Sachs Markets op Euronext wel in aanmerking komen.

Partner Content