Nog geen rente-ommekeer in Japan

De Japanse premier Shinzo Abe. © BelgaImage
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het enige grote land ter wereld dat nog niet toe is aan een ommekeer in het rentebeleid is Japan.

Begin dit jaar was er toch speculatie ontstaan dat zelfs de Japanse centrale bank een minder soepel monetair beleid in overweging nam. Economen meenden dat te kunnen afleiden uit het feit dat de Bank of Japan begin dit jaar een minder dan verwacht bedrag had besteed aan de aankoop van overheidsobligaties met lange looptijden.

Maar voorzitter Haruhiko Kuroda van de Japanse centrale bank was heel duidelijk tijdens de meest recente bijeenkomst van de Bank of Japan. Aan het monetair beleid wordt geen iota veranderd. De speculatie dat een verkramping voor de deur staat, werd dus gecounterd. Daar is tot nader order geen sprake van.

Heikel punt van de Japanse economie blijft de inflatie. De inflatieverwachting blijft op 1,4 procent voor het lopende fiscale jaar (loopt tot eind maart), wat duidelijk onder de inflatiedoelstelling van 2 procent blijft. Kuroda stelde wel vast dat de inflatieverwachtingen niet meer dalen. Die zouden echter moeten oplopen, maar dat blijkt nog steeds bijzonder moeilijk. Het overeind houden van het uiterst soepel monetair beleid blijft een troef voor de Japanse beurs.

Uitzonderlijk duo

Een keerpunt in de decennialange malaise van de Japanse beurs was het opnieuw aan de macht komen van eerste minister Shinzo Abe eind 2012. Sindsdien klopt de Japanse beurs met vlag en wimpel de Amerikaanse en zeker de Europese aandelenmarkten. Met een klim van 150 procent voor de Nikkei-index in vijf jaar tegenover +95 procent voor de Standard&Poor’s500-index en ‘slechts’ +50 procent voor de Eurostoxx50-index. Een beurssprookje dat weinigen het afgelopen lustrum hadden verwacht.

De combinatie van premier Abe met gouverneur Kuroda is een zegen gebleken voor de beurs van Tokio. Zelden heeft een duo zo een beurs hoger gestuwd. De Bank of Japanblijft veruit de ijverigste centrale bank ter wereld is en koopt bijvoorbeeld ook grote pakketten aandelen op (circa 10 miljard dollar op jaarbasis),wat uiteraard de Japanse beurs stevig ondersteunt.

Bovendien is de Japanse economie aan de beterhand, al blijven er zeer belangrijke uitdagingen op lange termijn. Maar de combinatie van een erg ondersteunend economisch en monetair beleid, stijgende bedrijfswinsten en inspanningen om het bedrijfsleven te hervormen stuwt de Japanse aandelenmarkt hoger.

We blijven er dan ook van overtuigd dat de Japanse beurs ook de komende jaren een meer dan gemiddeld stijgingspotentieel heeft. Sinds eind 2012 is de Japanse beurs uit een erg lange structurele berenmarkt geklommen (1989-2012; 80% beursdaling) is en bevindt zich sindsdien terug in een langdurige stierenmarkt (opwaartse beurstendens). Na de spectaculaire klim vorig najaar door de herverkiezing van Abe is het logisch dat we eerder aan een adempauze toe zijn.

De waardering van Japanse aandelen is nog steeds niet overdreven, maar de achterstand tegenover Europese aandelen bijvoorbeeld is wel weggewerkt. Het gemiddeld Japans aandeel wordt respectievelijk 19 keer de verwachte winst fiscaal boekjaar 2017, 1,2 keer de omzet en 1,9 keer de boekwaarde verhandeld.

We blijven aanbevelen om van een tussentijdse terugval te profiteren. We vinden het nog steeds interessant om voor een beperkt percentage (opnieuw) in de Japanse beurs te beleggen als diversificatie van de aandelenportefeuille. Onze favoriete manier (zie ook ‘voorbeeldportefeuille) om hierop in te spelen, is de grootste Europese Japan-tracker, iShares MSCI Japan EUR hedged ETF.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 52,08 euro

Ticker: IJPE NA

ISIN-code: IE00B42Z5J44

Markt: Euronext Amsterdam

Beurskapitalisatie: 2,63 miljard euro

K/w 2017: –

Verwachte k/w 2018: –

Koersverschil 12 maanden: +22%

Koersverschil sinds jaarbegin: +2,5%

Dividendrendement: –

Partner Content