Olie wordt weer het zwarte goud

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De prijs van Brent-olie staat op het hoogste peil in twee jaar, al zijn prijzen boven 60 dollar nog niet meteen in zicht. Toch is de markt wellicht te pessimistisch ten aanzien van de olie- en de oliedienstenbedrijven.

Sommige leden wilden snel gaan, maar uiteindelijk heeft de OPEC in Wenen beslist nog niet te beslissen over de verlenging van de productiebeperking. Onder meer volgens Saoedi-Arabië – nog altijd veruit het belangrijkste OPEC-lid – zijn we ongeveer halfweg om het overaanbod op de internationale oliemarkten weg te werken. De beperking van het aanbod met 1,8 miljoen vaten per dag werd bijna een jaar geleden ingesteld en is al een keer verlengd tot eind maart 2018.

Heel belangrijk is dat de OPEC de steun van enkele andere olieproducenten heeft, waaronder vooral Rusland, die meedoen met de productiebeperking. De consensus was dat het nog te vroeg is om te beslissen wat er na maart volgend jaar moet gebeuren. Het goede nieuws is dat de snelle beslissing over de verlenging van de productiebeperking de olieprijs mee heeft doen herstellen. De prijs van de Brent-olie (Noordzee-olie) ligt weer tussen 55 en 60 dollar per barrel (een vat van 159 liter). Dat is ruim een kwart meer dan in juni en het hoogste peil van de afgelopen twee jaar. Het is logisch dat de stemming positiever was dan een aantal maanden geleden.

Olifant in de porseleinkast

Maar een reden om victorie te kraaien is er nog altijd niet. Het is best mogelijk dat de productie-inkrimping nog langer moet worden volgehouden, alleen al om de olieprijs op het huidige peil te handhaven. Want er is de afgelopen jaren een olifant in de porseleinkast van de wereldwijde oliemarkt verschenen, en dat zijn de Verenigde Staten. Ondanks de halvering van de olieprijs tegenover 2014 is de verwachting dat de Amerikaanse olieproductie in 2018 opnieuw zal pieken en zal uitkomen in de buurt van 10 miljoen vaten per dag.

Het is de bevestiging dat de schalieolieproductie een gamechanger blijft in de olie-industrie. Enkel de drastische daling van de olieprijs in 2014-2015 kon de productieklim van de duurdere Amerikaanse schalieolie een tijd aan banden leggen, maar dat richtte ook bij de OPEC-landen zo veel schade aan – in de vorm van enorme gaten in de begroting – dat dat niveau niet langer kon worden volgehouden. Een prijsherstel richting 55 à 60 dollar volstaat om de Amerikaanse productie opnieuw naar recordhoogten te brengen.

Enkele maanden geleden schreven we dat we mikken op een prijsherstel tot 55 dollar, maar dat hopen op prijzen boven 60 dollar veeleer dromen was. We blijven bij dat standpunt. Maar de markt is wellicht te pessimistisch ten aanzien van de olie- en de oliedienstenbedrijven. De aankoop van de oliebelangen van het Deense Maersk door Total (prijskaartje van 7,5 miljard dollar) en eerder van het Noorse Songa Offshore door Transocean (3,4 miljard dollar) tonen toch wel aan dat er koopjes te doen zijn. Onze positie in Transocean hebben we deze zomer al versterkt. Het is niet uitgesloten dat er een positie in het energiethema bij komt.

Partner Content