Stand van zaken: optieconstructies (deel 1)

De voorbije weken en maanden hebben we u een aantal optieposities voorgesteld. Soms was dat een eenvoudige gekochte of geschreven call of put, soms wezen we op combinaties die iets ingewikkelder kunnen overkomen.

Het uitgangspunt van elke optiestrategie is altijd een welbepaalde visie op de onderliggende waarde, het aandeel. De meeste posities die we in het verleden hebben opgezet, vertrokken vanuit een positief beeld op de aandelenkoers. Uitzonderlijk gingen we resoluut à la baisse. Als we dachten dat de koers van een aandeel weinig of niet zou bewegen, hebben we een neutrale positie ingenomen.

Dubbel schot in de roos

De koers van het aandeel Telenet is sinds begin dit jaar met 6 procent gezakt. De daling is voor de geschreven call iets te laat begonnen. De geschreven put was wel een schot in de roos. Die is waardeloos afgelopen, waardoor we de premie van 2,5 euro op zak mochten steken. Wie de aandelen goedkoper wou (wil) kopen, kan opnieuw een put schrijven. Voor de put 50 die afloopt eind maart 2017 ontvangt u 1,50 euro.

Bij PostNL hadden we twee tegengestelde posities voorgesteld. De geschreven call maart 5 euro is vandaag niets meer waard. De premie is wellicht binnen. We vangen daarmee het verlies op de gekochte call december 4,5 euro op. Wacht rustig af. U hebt tijd tot 15 december 2017.

Kijken we naar ABInBev. De geschreven put januari 2017 met uitoefenprijs 96 tegen 4,50 euro was ook een schot in de roos. Aangezien de koers van het aandeel op 20 januari 2017 hoger was dan 96 euro, hoefde u niets anders doen dan de premie van 4,50 euro op zak te steken. Een leuk nieuwjaarsgeschenk.

De bull call spread wordt gebruikt als de koers van de onderliggende waarde matig zal stijgen. Dat lijkt inderdaad te gebeuren. De grootst mogelijke winst, namelijk 6,4 euro, wordt gehaald als de koers van AB Inbev stijgt tot 105 euro. We zijn goed op weg. Rustig afwachten.

De eenvoudige haussepositie op ArcelorMittal (koop call 15 dec 2017 6,98 euro) heeft 1,20 euro gekost. Momenteel is dat contract bijna het dubbele waard. Het kan nog meer worden. Voorlopig rustig afwachten.

Ook de ‘Getrouwde Put’ loopt gesmeerd. De koers van de gekochte aandelen is gestegen met 20 procent. De gekochte put, onze verzekering tegen een onverwachte koersdaling, is uiteraard wat minder waard geworden. De hele constructie levert ons momenteel 13 procent rendement op als we nu verkopen. Maar waarom zou u dat doen, als we nog meer winst verwachten?

Partner Content