Tracker op Europese banksector

© Getty Images/iStockphoto
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Wie wil inspelen op het brede herstel van de Europese banksector, kan dat gespreid doen via een tracker, zoals de iShares Stoxx 600 Banks ETF.

De financiële sector stond de voorbije weken weer in de belangstelling met een bovengemiddelde beursprestatie. Met een gemiddelde koers-boekwaardeverhouding van 1 is de sector een van de goedkoopste. De financiële markten anticiperen op de aantrekkende inflatie. Die leidt stilaan tot een hogere rente en dus opnieuw tot een steilere rentecurve.

Daarnaast zijn er ook mogelijkheden tot consolidatie in de sector. Met de nieuwe Basel 3-normen werden nieuwe kapitaaleisen van kracht. Die kunnen de fusie- en overnameactiviteit in de sector aanwakkeren. Maar geen enkele belegging is zonder risico’s. Een te snelle afbouw van de monetaire stimuleringsmaatregelen kan schokken teweegbrengen in het financiële systeem. Maar alles bij elkaar is dat risico niet zo hoog, want de centrale banken zullen er alles aan doen om de groei niet te laten ontsporen.

Wie wil inspelen op het brede herstel van de Europese banksector, kan dat gespreid doen via een tracker, zoals de iShares Stoxx 600 Banks ETF.

iShares Stoxx Europe 600 Banks ETF

ISIN-code: DE000A0F5UJ7

Beurs: Frankfurt

Ticker: SX7PEX GY

Eerste notering : april 2001

Beheerde activa: 992 miljoen

Dividendrendement: 5%

Jaarlijkse beheerkosten: 0,46%

Deze tracker behoort tot de iShares-productfamilie van uitgever BlackRock Asset Management en noteert op de Deutsche Börse (Frankfurt). De ETF schaduwt de prestatie van de Stoxx Europe 600 Banks-index. Dat is een toonaangevende maatstaf voor het rendement van de Europese bankensector. Het is een fysieke tracker: de aandelen van de onderliggende index worden door de uitgever effectief in portefeuille gehouden. De dividenden worden uitgekeerd.

Stoxx Europe 600 Banks-index

Ticker: SX7P

Prestatie 2016: -3%

Prestatie 2017: +11,7%

Prestatie sinds jaarbegin: +5,5%

Belangrijkste individuele posities (op 24 januari)

1. HSBC Holdings (15,4%)

2. Banco Santander (8,3%)

3. BNP Paribas (6,6%)

4. ING Group (5,5%)

5. UBS Group (5,4%)

De Stoxx Europe 600 Banks-index telt 47 financiële instelling met een hoofdzetel in dertien Europese landen. KBC is de enige Belgische bank in de index, met een belang van 1,7 procent. De participaties worden elk kwartaal herwogen.

Partner Content