Vakantieaandelen zijn erg populair

© iStockphoto

Voor velen onder ons staat de vakantie voor de deur. Maar de beurzen sluiten niet. Regelmatig even poolshoogte nemen van de stand van uw portefeuille, is zeker raadzaam.

Terwijl heel wat ondernemingen in die periode op een lager pitje draaien, zijn er andere die net tijdens vakantieperioden de beste zaken doen. We bekijken drie van die bedrijven van naderbij.

Club Méditerranée, bij ons misschien het bekendste ex-beursgenoteerde vakantiebedrijf, hoort niet meer bij ons lijstje van drie. Het gelijknamige aandeel werd een paar jaar geleden van de beurs gehaald door Chinese investeerders (Fosun Property Holdings). Club Med werd in 1957 gesticht door de Belg Gérard Blitz, een waterpolokampioen. Het is trouwens niet het enige, van oorsprong Belgisch vakantie- of pretpark dat in buitenlandse handen is gekomen. Bijna alle Belgische parken zijn verkocht aan buitenlandse aandeelhouders.


Belgische uitverkoop

Bobbejaanland werd opgericht door Bobbejaan ‘Ik zie zo gere mijn duivenkot’ Schoepen. In 2004 werd het overgenomen door de Spaanse pretparkgroep Parques Reunidos Servicios Centrales SA. In januari 2007 nam de investeringsmaatschappij Candover de parkenuitbater over. Daardoor kwam ook Bobbejaanland in Britse handen. Maar het management is nog altijd Spaans. Parques Reunidos is vandaag eigendom van het in Londen gevestigde Arle Capital Partners en van de Belgische Groupe Bruxelles Lambert (GBL) waar Colin Hall in de raad van bestuur zit. GBL betaalde eerder dit jaar voor 15 procent procent van de aandelen van Parques 208 miljoen euro.

Albert Frère, de grote baas van GBL kiest zijn deelnemingen zorgvuldig. Dat is geweten. Blijkbaar vormen vakantiebedrijven een ideaal doelwit voor zo’n participatiemaatschappijen. Parques Reunidos en Club Med zijn niet de enige waarin een groep beleggers participeert. In het aandelenkapitaal van Pierre et Vacances is DB Capital Partners ingetreden. Pierre et Vacances is bij ons misschien een minder bekende naam. Maar wie weet dat het bedrijf voluit Groupe Pierre & Vacances Center Parcs heet, hoort wellicht een belletje rinkelen. Center Parcs behoort inderdaad sinds 2001 tot de Franse groep. Zes jaar later nam die groep ook Sunparks over. Daarmee verdween nog een Belgisch bedrijf uit het vakantiesegment in buitenlandse handen.

Compagnie des Alpes is ook een Franse onderneming. Het beheert pretparken en skiliften. Het bedrijf werd opgericht in 1989 om skiliften uit te baten. In 2000 besloot het om ook pretparken te exploiteren. De eerste prooien waren Franse pretparken. Parc Astérix is er één van. Snel volgden Duitse, Zwitserse, Nederlandse en uiteindelijk Belgische parken, eerst Bellewaerde en kort nadien Walibi en Aqualibi. Daarmee zijn we in België zo goed als uitverkocht in die sector. Gelukkig hebben we nog Plopsaland, het vroegere Meli in De Panne, waar Samson en Gert, samen met kabouter Plop, de scepter zwaaien.


Moeilijk semester

Pierre et Vacances kende dit jaar een moeilijk eerste semester. Dat is niet abnormaal voor de groep die afhangt van de seizoenen. Maar tegelijk hebben een heleboel bijzondere baten en lasten de rekeningen beïnvloed. De voorbije zes maanden gingen de cijfers fors in het rood met een verlies van bijna 117 miljoen euro. In de eerste plaats heeft de bouw van Villages Nature 10 miljoen euro extra kosten opgeleverd. Daardoor draaide de afdeling Immo een verlies van 13,5 miljoen euro. Nochtans maakt die afdeling traditioneel winst in de eerste jaarhelft. Daarnaast heeft de verschuiving van de schoolse voorjaarsvakantie in Frankrijk (van maart naar april) gezorgd voor een tekort van 8 miljoen euro.

Niet-recurrente herstructureringskosten en extra uitgaven in verband met de 50ste verjaardag van de groep kostten ook enkele miljoenen euro. Als we die buiten beschouwing laten, bleef de groei van het bedrijf intact. Het management verwacht een stijging met twee cijfers van de operationele winst. Het moet dan wel de negatieve effecten van de verschuiving van de schoolvakantie en de kosten voor Villages Nature buiten beschouwing laten. We blijven positief voor de tweede jaarhelft en we verwachten meer winst in 2018. Zeker als de activiteiten in China zich verder ontwikkelen op de middellange termijn. De aandelenkoers zit sinds begin dit jaar in een positieve flow.


Parkenimperium

Parques Reunidos Servicios Centrales SA is voornamelijk betrokken bij de exploitatie van recreatieparken. Het bedrijf bezit meer dan zestig parken gelegen in Europese landen, zoals Spanje, België, Noorwegen, Denemarken, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk, evenals in de Verenigde Staten en Argentinië, het Midden-Oosten (Dubai) en Azië (Vietnam). Het werkt verder aan zijn internationale expansie door een strategische overeenkomst met Harves Century Group voor de ontwikkeling van themaparken en indoorentertainment in China.

De portefeuille omvat amusement- en pretparken, marineparken, waterparken, dierenparken en kabelbanen. Met dat laatste zit Parques Reunidos een beetje in het vaarwater van Pierre et Vacances. Parques opereert onder de namen Marineland, Bo Sommarland, Faunia, Aqualud, Miami Seaquarium, Warner, Grant Leisure, Hawaii, Movie Park, Palac Group (FECs) en Nederlandse Wonderland, onder anderen. In marktkapitalisatie is het bijna drie keer groter dan Pierre et Vacances.


Chinese interesse

Compagnie des Alpes laat zijn aandelen verhandelen op de beurs van Parijs. Met een marktkapitalisatie van 700 miljoen euro is het iets groter dan Pierre et Vacances, maar slechts de helft van Parques Reunidos. Het bedrijf is actief in de exploitatie en het onderhoud van skigebieden en de werking van pretparken en attracties. De skigebieden liggen vooral in de Alpen-regio in Frankrijk, Italië en Zwitserland. Compagnie des Alpes is het nummer één van de wereld in dat segment. Maar de groep kijkt verder dan Europa.

In Rusland heeft Compagnie des Alpes het masterplan uitgetekend voor drie skigebieden en een pretpark in Moskou. De groep werkt samen met de Chinese autoriteiten voor het eerste seizoen van Thaiwoo. Ten slotte, in Japan, werd een strategisch partnerschap gesloten met de groep Mac Earth.

Compagnie des Alpes gelooft sterk in decentralisatie van het gezag. Het biedt drie soorten activiteiten aan: pretparken, natuur- en dierparken en toeristische attracties. Met veertien parken en bijna 9 miljoen bezoekers per jaar is de groep het nummer vier van Europa. Het is logisch dat er almaar meer over Chinese interesse in de groep wordt gesproken. Na een aantal moeilijke jaren, mede door de deflatoire omgeving in Europa en periodes met weinig sneeuw, is onlangs het herstel ingezet en lopen de marges weer op.

Partner Content