2019 wordt integratiejaar voor Pan American Silver

© Getty Images/iStockphoto

Het vierde kwartaal was een tegenvaller voor Pan American Silver. Maar belangrijker is dat 2019 in het teken van de verdere expansie en de integratie van Tahoe Resources staat.

Pan American Silver (PAAS), dat mijnen bezit in Mexico, Peru, Bolivia en Argentinië, nam vorig jaar sectorgenoot Tahoe Resources over. Die transactie werd pas vorige maand afgerond. Het belangrijkste actief van Tahoe is de Escobal-mijn in Guatemala, die de voorbije drie jaar gemiddeld 20 miljoen troy ounce zilver per jaar heeft geproduceerd. De mijn ligt stil door een conflict met de inheemse bevolking, maar PAAS maakt zich sterk dat het tot een vergelijk kan komen. Dit jaar wordt de mijn alvast niet meer opgestart. Een deel van de koopsom wordt pas betaald zodra Escobal weer operationeel is.

Het vierde kwartaal viel ronduit tegen met een nettoverlies van 63,6 miljoen dollar, of 42 dollarcent per aandeel, terwijl op een kleine winst was gerekend. PAAS moest 27,8 miljoen dollar afschrijven op de waarde van de Argentijnse activa Manantial Espejo, Cose en Joaquin, na de invoering van een bijkomende exportbelasting door de Argentijnse overheid. Daarnaast moesten door de gedaalde zilverprijs voorraden worden afgewaardeerd en waren er extra kosten verbonden aan de overname van Tahoe.

De omzet daalde met bijna een kwart op jaarbasis naar 173,4 miljoen dollar (8,4 miljoen onder de consensusprognose) door de lagere output en lagere verkoopprijzen. De productie daalde zowel bij zilver en goud, als bij de bijproducten koper, lood en zink. Onder meer bij Dolores (Mexico) en San Vincente (Bolivia) bleef de output onder de verwachtingen. De recordopbrengst van La Colorada (Mexico) kon dat niet compenseren.

Ondanks het mindere vierde kwartaal lagen de jaarcijfers grotendeels in lijn met de prognoses. Met 24,8 miljoen troy ounce zilver bleef PAAS net steken onder de vooropgestelde vork van 25 tot 26,5 miljoen troy ounce. De productiekosten lagen met 10,73 dollar per troy ounce binnen de verwachtingen. De goudproductie steeg op jaarbasis naar bijna 179.000 troy ounce, tegenover 160.000 vorig jaar. PAAS voorspelt voor het lopende boekjaar een zilverproductie tussen 26,5 en 27,5 miljoen troy ounce en een goudproductie tussen 162.500 en 172.500 troy ounce. Ondanks het verlies in het vierde kwartaal boekte PAAS een operationele kasstroom van 155 miljoen dollar en een aangepaste nettowinst van 59,4 miljoen dollar (39 dollarcent per aandeel).

PAAS kon de zilverreserves vorig jaar niet op peil houden. Die daalden van 288,4 naar 279,8 miljoen troy ounce. Later dit jaar volgt een nieuwe schatting, maar inclusief de bijdrage van Tahoe zullen de reserves naar verwachting minstens verdubbelen. De groep beschikt daarnaast over ongeveer 1,7 miljoen troy ounce aan goudreserves. Dolores en La Colorada spelen de hoofdrol in de groeiplannen van PAAS. Daarnaast bouwt het met Joaquin en Cose twee nieuwe mijnen in Argentinië. In dat land zijn dit jaar verkiezingen gepland. Die kunnen belangrijk zijn voor de Navidad-mijnconcessie. Die beschikt over 67,8 miljoen troy ounce aan zilverreserves, maar ligt in de provincie Chubut, waar commerciële mijnbouw niet is toegelaten.

PAAS had eind vorig boekjaar 212,5 miljoen dollar in kas, tegenover 228 miljoen dollar een jaar eerder. Daarnaast beschikt de groep over een ongebruikte kredietlijn van 300 miljoen dollar. Daar staan enkel 6,7 miljoen dollar aan leasingschulden tegenover. De overname van Tahoe zal PAAS 275 miljoen dollar aan liquiditeiten kosten.


Conclusie

We zouden niet te veel aandacht besteden aan het tegenvallende vierde kwartaal. Dit jaar staat in het teken van verdere expansie en de integratie van Tahoe Resources. De overname verhoogt tijdelijk het risico. Toch handhaven we het koopadvies vanwege het groeipotentieel, de lage waardering (1,3 keer de boekwaarde) en de gezonde financiële toestand. Blijft een kandidaat voor de voorbeeldportefeuille.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 12,90 dollar

Ticker: PAAS US

ISIN-code: US6516391066

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 2,7 miljard dollar

K/w 2018: 32

Verwachte k/w 2019: 40

Koersverschil 12 maanden: -15%

Koersverschil sinds jaarbegin: -11%

Dividendrendement: 1,1%

Partner Content