Archer Daniels Midland is terug naar af

© iStock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het aandeel van Archer Daniels Midland klom de jongste weken met 10 procent. Toch wordt de Amerikaanse landbouwreus nauwelijks beloond voor de fors verbeterde resultaten.

Voor de aandeelhouders van de Amerikaanse landbouwreus Archer Daniels Midland (ADM) had 2018 twee gezichten. Tot begin oktober verliep alles voorspoedig. De koers van het aandeel klom gestaag tot een piek op 52,07 dollar, of een klim van 30 procent tegenover begin 2018. Maar de oplopende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China, die de uitvoer van Amerikaanse soja naar China stillegden, en de zeer slechte beursmaand december deden de volledige jaarwinst teniet. Tegenover de brede markt is dat nog een heel goede prestatie, die een gevolg is van de verbeterde bedrijfsresultaten. Dat mocht ook wel, na vier zwakke jaren door opeenvolgende recordoogsten, die de gewassenprijzen en de verwerkingsmarges sinds 2014 onder druk zetten.

ADM boekte in 2017 voor het eerst sinds 2014 een hoger recurrent nettoresultaat (zonder eenmalige elementen): een stijging van 2,16 naar 2,43 dollar per aandeel tegenover het voorgaande jaar. In 2018 werd die positieve trend doorgetrokken. In de eerste negen maanden klom de omzet 8,1 procent hoger tot 48,4 miljard dollar. De brutowinst klom met 21,3 procent tot 3,13 miljard dollar, en de nettowinst zelfs met 85,3 procent tot 1,49 miljard. De recurrente nettowinst per aandeel klom van 1,62 naar 2,62 dollar (+61,7%). In april bedroeg de gemiddelde analistenverwachting over die periode nog een recurrente nettowinst van 1,97 dollar per aandeel. De jaarverwachting is sindsdien opgetrokken van 2,91 naar 3,52 dollar per aandeel.

Die sterke verbetering dankt ADM vooral aan de afdelingen Origination (kopen, bewaren en transporteren van landbouwgewassen) en Oliezadenverwerking. Origination zag zijn recurrente bedrijfswinst (rebit) ruimschoots verdubbelen, van 143 miljoen dollar in de eerste negen maanden van 2017 tot 363 miljoen, terwijl de rebit van de oliezadenafdeling klom van 624 miljoen tot 1,04 miljard. ADM investeerde sinds 2014 ruim vijf miljard dollar in groeiprojecten via de bouw van zes nieuwe fabrieken en vijf innovatiecentra, vier joint ventures en zeventien overnames. Die projecten zullen ten volle renderen in 2019 en 2020. ADM mikt daarnaast via het nieuwe optimalisatieproject Readiness op een brutokostenbesparing van 1 miljard dollar (exclusief inflatie) na twee jaar.

De jongste weken zwengelen de overnamegeruchten over Bunge weer aan. Samen met ADM maakt die Amerikaanse wereldleider in de verwerking van soja tot dierenvoeding, die sterk aanwezig is in Latijns-Amerika, deel uit van het ABCD-kwartet (naast het niet-beursgenoteerde Cargill en Dreyfus), dat al decennia de productie- en verwerkingsketen in de landbouw domineert. De vorige keer dat er in het kwartet grote transacties plaatsvonden, was rond de eeuwwisseling, toen Cargill de landbouwtradingafdeling van Continental overnam en ADM Andre & Cie, toen een van ‘s werelds grootste graanhandelaars. Net zoals toen zijn de landbouwprijzen ook nu al jarenlang laag, wat een voedingsbodem voor overnames kan zijn.

Als voornaamste overnameprooi wordt, niet voor het eerst, Bunge naar voren geschoven. In 2017 en 2018 ondernamen Glencore en ADM al een vergeefse toenaderingspoging. Het opstappen van de topman van Bunge eind 2018 kan de overname nieuw leven inblazen, al liet CEO Luciano van ADM onlangs weten hij dit geen geschikt moment vindt voor een megafusie.


Conclusie

Het aandeel van Archer Daniels Midland klom de jongste weken met 10 procent, maar het is per saldo nauwelijks beloond voor de fors verbeterde resultaten. De waardering blijft aantrekkelijk, tegen 12,4 keer de verwachte winst en met een ondernemingswaarde (ev) van 8,9 keer de verwachte bedrijfskasstroom (ebitda) voor 2018. Een mooie belegging in het landbouwthema voor de rustige langetermijnbelegger.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 44,26 dollar

Ticker: ADM US

ISIN-code: US0394831020

Markt: New York

Beurskapitalisatie: 24,8 miljard dollar

Verwachte k/w 2018: 12,4

Verwachte k/w 2019:

Koersverschil 12 maanden: +3,5%

Koersverschil sinds jaarbegin: +8%

Dividendrendement: 3%

Partner Content