Gemengd beeld bij Barco

Jan De Witte, CEO Barco © belga

Ondanks de eerder tegenvallende halfjaarcijfers noteert het aandeel Barco op recordniveau. In omzet zal de technologiegroep een tandje moeten bijsteken.

Na het eerste kwartaal was al duidelijk dat wisselkoersverschillen een belangrijke rol zouden spelen in de halfjaarcijfers van Barco. De technologiegroep is in hoofdzaak een dollarverdiener, maar ook de evolutie van de Chinese munt wordt steeds belangrijker. De euro steeg sinds het jaarbegin flink in waarde tegenover de dollar. Die tendens keerde vanaf mei, maar dat kwam te laat om een significante invloed te hebben op de cijfers.

De groepsomzet kwam in de eerste jaarhelft uit op 498,1 miljoen euro, 3,8 procent minder dan een jaar eerder en ruim onder de consensusverwachting van 516,7 miljoen euro. Bij constante wisselkoersen zou de omzet met 2,7 procent zijn toegenomen. De bedrijfswinst klom met 3,3 miljoen euro naar 51,5 miljoen euro, goed voor een marge van 10,3 procent (9,3% vorig jaar). De brutomarge kwam met 38,8 procent een fractie hoger uit (+0,4%). De jaarprognose blijft behouden waarbij Barco rekent op een stabiele omzet en licht hogere marges. In winstgevendheid ligt de groep dus op schema, maar in omzet moet Barco een tandje bijsteken.

Operationeel liet de eerste jaarhelft een gemengd beeld zien. Entertainment, de grootste afdeling van de groep, ligt al een aantal kwartalen zwak op koers en liet het ook in de periode tussen april en juni grotendeels afweten. De afdeling omvat de activiteiten in digitale cinema die Barco het voorbije decennium een niveau hoger hebben getild. De eerste golf omvatte de grootschalige digitalisering van cinemaprojectoren. De groep ontwikkelde een nieuwe generatie laserprojectoren, maar de vervangingsmarkt van de eerste generatie toestellen komt trager op gang dan verhoopt. De omzet bij Entertainment daalde met 7,4 procent naar 228,9 miljoen euro terwijl het aantal nieuwe orders een tiende lager uitkwam. Het marktaandeel blijft wel stabiel. Goed nieuws was er over de winstgevendheid. De marge van de afdeling klom naar 7,6 procent tegenover 7,1 procent een jaar eerder.

De afdeling Enterprise was de voorbije kwartalen nog de sterkhouder van de groep die de mindere gang van zaken bij Entertainment kon compenseren. Maar in het tweede kwartaal daalde de omzet met 1 procent naar 149,3 miljoen euro en het aantal nieuwe orders met 7 procent. De omzet uit Control Rooms boerde achteruit, al maakt de timing van de contracten dat vergelijkingen op jaarbasis niet altijd relevant zijn. Barco probeert het succes van ClickShare, de technologie om mobiele toestellen te verbinden met grote schermen, ook in China over te doen. Het nieuwe UniSee-product (een led-videomuur) is nog niet uit de startblokken gekomen. De winstmarge van Enterprise klom naar 13,6 procent tegenover 11,5 procent een jaar eerder.

De omzet bij Healthcare, de kleinste afdeling, bleef nagenoeg ongewijzigd, net als de winstmarge (11,6%). Het aantal orders steeg wel met 15 procent.

Op groepsniveau daalde het totale aantal orders met 4 procent naar 539,7 miljoen euro, bijna 15 miljoen euro onder de consensus. Vanaf juli is de participatie van Barco in de China Film Group gedaald van 58 naar 49 procent. Dat betekent dat de joint venture vanaf de tweede jaarhelft niet meer geconsolideerd zal worden (opgenomen in het groepsresultaat). De impact op de omzet en de bestellingen zal naar schatting ongeveer 40 miljoen euro bedragen. De netto beschikbare liquiditeiten die niet zijn toegewezen aan de joint-venture bedragen 196,7 miljoen euro.


Conclusie

Ondanks de eerder tegenvallende halfjaarcijfers noteert het aandeel Barco op recordniveau. Analisten gaan mee in het verhaal dat de tweede jaarhelft significant beter zal zijn, maar een status quo in omzet en een lichte klim van de winstgevendheid zouden al een succes zijn. We vinden dit te weinig om een nog hogere waardering te verantwoorden, temeer omdat ook het dividendrendement bepaald niet indrukwekkend is.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 121,4 euro

Ticker: BAR BB

ISIN-code: BE0003790079

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 1,58 miljard euro

K/w 2017: 45

Verwachte k/w 2018: 22,5

Koersverschil 12 maanden: +45%

Koersverschil sinds jaarbegin: +36%

Dividendrendement: 1,7%

Partner Content