Herstel Schlumberger verloopt te traag

. © Reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De oliedienstensector heeft nog maar matig kunnen profiteren van het prijsherstel van het zwarte goud. Historisch bekeken blijft de waardering van de oliedienstengigant Schlumberger dan ook aantrekkelijk.

In het tweede kwartaal van 2018 heeft de oliedienstengigant Schlumberger aan de verwachtingen kunnen voldoen, maar de koersreactie was lichtjes negatief. De marktverwachtingen voor het derde kwartaal lijken wat hoger te liggen dan bij het bedrijf zelf. We moeten toegeven dat het koersherstel van de jongste maanden ons veeleer teleurstelt, aangezien de oliedienstenaandelen nog altijd een grote achterstand hebben op de stijging van de olieprijs. In de loop van 2017 hadden we bij de grootste oliedienstenspeler ter wereld een versnelling van het herstel van de omzet en de winst gezien. Het verdere herstel in de loop van 2018 verloopt een stuk gematigder. Dat houdt beleggers blijkbaar tegen om voluit voor het aandeel te gaan.

Schlumberger boekte een omzet van 8,30 miljard dollar in de periode april-juni. Dat is 11 procent beter dan de 7,46 miljard in het tweede kwartaal van 2017 en 6 procent meer dan de 7,83 miljard dollar van het eerste kwartaal van dit jaar. De gemiddelde analistenverwachting lag net iets hoger op 8,36 miljard dollar. De evolutie van de winst is ook niet eenduidig positief. Als we de overname- en de integratiekosten en eenmalige waardeverminderingen uit de resultaten halen, is er een winststijging van 0,38 naar 0,43 dollar winst per aandeel tegenover het vorige kwartaal (+13%), en een fraaie vooruitgang tegenover de winst van 0,35 dollar per aandeel in het tweede kwartaal van 2017 (+23%). De winst per aandeel voldeed net aan de analistenconsensus van 43 dollarcent per aandeel.

De analisten verwachten dat het herstel ook de komende kwartalen verder vooruitgaat, maar gematigder dan ze eerst hadden ingeschat. Voor 2018 verwacht de analistenconsensus een omzetherstel richting 34,0 miljard dollar, of bijna 12 procent meer dan de 30,4 miljard dollar van 2017, maar nog altijd ver verwijderd van de piekomzet van 48,6 miljard dollar in 2014. Dat omzetherstel moet de winst per aandeel ook gevoelig doen klimmen naar 1,89 dollar per aandeel voor 2018, tegenover de 1,14 dollar van 2016 en de 1,50 dollar van 2017. Ter vergelijking: in 2014 boekte Schlumberger nog een winst per aandeel van 5,57 dollar per aandeel. Voor volgend jaar bedraagt de analistenconsensus al 2,79 dollar per aandeel.

Drie maanden geleden lagen de gemiddelde winstverwachtingen voor dit en volgend jaar wel nog hoger, op respectievelijk 2,10 en 3,08 dollar per aandeel. Voor het lopende derde kwartaal geeft de bedrijfsleiding zelf een consensus van 47 tot 50 dollarcent, tegenover de consensus van 49,3 dollarcent, en dat bij een omzetgroei die vergelijkbaar is met het tweede kwartaal. Schlumberger is nochtans bijzonder goed geplaatst om van het marktherstel te profiteren, vooral door zijn technologische expertise om van schaliegasprojecten een succes te maken en zijn wereldwijde aanwezigheid (85 landen). Een andere troef is het grootste palet aan producten en diensten voor de klanten, in de eerste plaats de oliemajors.


Conclusie

De resultaten illustreren dat Schlumberger verder herstelt, al hadden wij op een iets sneller herstel gerekend. Maar we moeten verder kijken. De bedoeling van de opname in de voorbeeldportefeuille in december vorig jaar was in te spelen op het omzet- en het winstherstel op lange termijn. De oliedienstensector heeft nog maar matig kunnen profiteren van het prijsherstel van het zwarte goud. Historisch bekeken blijft de waardering van dit kwaliteitsaandeel dan ook aantrekkelijk, zodat we denken dat er nog hogere koersen aan zitten te komen.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Koers: 66,09 dollar

Ticker: SLB US

ISIN-code: AN8068571086

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 91,5 miljard dollar

K/w 2017: 39

Verwachte k/w 2018: 35

Koersverschil 12 maanden: +2%

Koersverschil sinds jaarbegin: -2%

Dividendrendement: 3,0%

Partner Content