Hoger marktaandeel voor Colruyt, maar lagere winst

Colruyt © Image Globe
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Door de intense concurrentiestrijd kan Colruyt al enkele jaren geen noemenswaardige winstgroei meer voorleggen. Daar staat nog altijd een toenemende omzet, een stijgend marktaandeel en een ijzersterke balans tegenover.

De strategie van de laagste prijzen is vooral een feest voor de klanten, en niet voor de aandeelhouders van Colruyt. Die moeten de bluts met de buil nemen. Colruyt wint nog altijd marktaandeel, maar de bikkelharde concurrentiestrijd op de Belgische markt zet de marges onherroepelijk onder druk. In de eerste helft van het boekjaar 2017-2018, dat liep van 1 april 2017 tot 31 september 2017, moest Colruyt 33 basispunten toegeven op zijn brutomarge in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De nettowinst daalde in de eerste helft van dit boekjaar met 4 procent. De vergelijkbare nettowinst, die geen rekening houdt met de bijdrage van het verkocht Pro à Pro, daalde met 1,7 procent. De winst per aandeel blijft wel ongeveer op peil, doordat de winst over steeds minder aandelen moet worden verdeeld. De groep koopt nog eens voor 350 miljoen euro eigen aandelen in, waarbij ze gebruikmaakt van haar ijzersterke balans en haar nettokaspositie van ongeveer 500 miljoen euro.

De hoofdschuldige van de povere winstontwikkeling is de toegenomen prijsdruk en promotionele activiteit van de concurrentie, die Colruyt nauwgezet moet spiegelen om zichzelf trouw te blijven. De slagkracht van de fusiegroep Ahold-Delhaize is toegenomen, en ook Carrefour zwaait kwistig met promoties om het klantenverlies te beperken. Daarnaast voerden enkele grote leveranciers prijsverhogingen door die de warenhuisketens niet volledig konden doorrekenen aan de eindklant, aangezien ze gevangen zitten in hun onderlinge strijd.

Colruyt verwacht niet dat die strijd in dit boekjaar milder wordt. Om de druk op het nettoresultaat te milderen schroeft de groep haar kostencontrole op. De voorbije jaren groeide het personeelsbestand aanzienlijk. Ook hogere afschrijvingskosten – een logische gevolg van de verhoogde investeringsijver – wegen op de marges. Op de koop toe steeg de effectieve belastingdruk op het resultaat door de daling van het voordeel van de notionele-intrestaftrek.

De aangekondigde hervorming van de vennootschapsbelasting moet Colruyt volgend jaar wel een handje helpen om het nettoresultaat te ondersteunen. Voor dit jaar zit een evenaring van de nettowinst er niet in. Het management kan enkel beloven zo dicht mogelijk in de buurt van het resultaat van vorig jaar te eindigen.

Zodra de margedruk afzwakt, zal Colruyt snel de vruchten plukken van zijn aandikkende marktaandeel. Zonder rekening te houden met de gestegen bandstofprijzen die de omzet bij DATS24 hoger stuwden, steeg de vergelijkbare omzet met 2,9 procent door een mix van hogere prijzen, iets meer winkels en organische volumegroei.

Die omzetstijging is vooral te danken aan de omzetgroei van meer dan 7 procent van de ketens Okay en Bio-Planet. De Colruytwinkels moesten tevreden zijn met een omzetstijging van 1,9 procent. De winkels in Frankrijk noteerden een omzetstijging met bijna 10 procent, maar blijven nog altijd verlieslatend. Toch blijft Colruyt investeren in de Franse activiteiten. Ook de e-commerceactiviteiten mogen op bijkomende investeringen rekenen. Colruyt heeft niet zoals Ahold Delhaize een bol.com in huis, maar het rekent op de 250 afhaalpunten van Collect & co om op de voedingsmarkt de e-commercetrein niet te missen.

Conclusie

Door de intense concurrentiestrijd kan Colruyt al enkele jaren geen noemenswaardige winstgroei meer voorleggen. In de eerste helft van dit boekjaar daalde de winst zelfs. Daar staat nog altijd een toenemende omzet, een stijgend marktaandeel en een ijzersterke balans tegenover. Dat is net voldoende om de premie van ongeveer 20 procent tegenover de sectorgenoten te verantwoorden. Het advies blijft houden.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 2A

Koers: 43,4 euro

Ticker: BB

ISIN-code: BE0974256852

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 6,5 miljard euro

K/w 2016: 19

Verwachte k/w 2017: 18

Koersverschil 12 maanden: -8%

Koersverschil sinds jaarbegin: +0,2%

Dividendrendement: 2,4%

Partner Content